Ingress:

 

Ett mte mellan deckarfrfattaren Camilla Lckberg och kocken Christian Hellberg r lika med ren och skr matgldje. Samtalet bljar runt vstkustens skaldjur till en ngande bouillabaisse eller finurliga snittar.

Det enkla r det goda - r budskapet i deras nya kokbok.

 

Brd:

 

Den som lst deckare av Camilla Lckberg har svrt att spra ngon doft av mat. Polisinspektr Patrik Hedstrm hittar man sllan framfr grytorna och kollegan Erica Falk strcker sig till en avokadorra med rkor p ngon enstaka sida, eller att frossa i dumlekolor nr hon r gravid.

Det r inget godis som str hgt p Camilla Lckbergs egen lista. Dremot lskar hon mrk choklad och lakrits, grna psar med Djungelvrl.

     Mat har inte dr att gra. Det r inte viktigt i bckerna, eftersom mina karaktrer inte r ngra konnssrer i kket. Erica har ett halvkomplicerat frhllande till mat, precis som s mnga andra tjejer. Hon har svrt att bli av med de dr fem, sex sista kilona, frklarar Camilla Lckberg.

ven om hon aldrig haft tstrningar sjlv, s har hon lagt ned ansenlig tid, under sitt vuxna liv, p att prova de flesta viktminskningsmetoder. nda tills ngra r innan hon fyllde trettio.

– D hittade jag hem via GI-metoden. Jag lskar mat som Big Mac och friterade rkor i stsur ss. Men jag kr 80 - 20-regeln. Mest bra mat, sedan syndar jag resten. Det fungerar kanon, sger hon och ser njd ut.

Till vardags blir det en hel del snabbmat hemma i det Lckbergska kket. Nr de fem barnen r p plats runt matbordet gller det att det gr undan. Maken Martin r lite petig och gillar inte ondiga saker som sallad. Dremot gillar de bda oxfil.

Om hon har en ensamkvll gr hon helst klyftor av stpotatis i ugnen, som hon doppar i egen oliv- och fetaostrra. Att st i kket och ha tid till att experimentera och laga god mat ser hon som skn avkoppling och en ren lyx.

     Jag gr vrldens bsta spagetti carbonara med massor av baconcrisp och parmesan frn ett recept som jag frndrat med ren. Jag r s glad att jag verfrt matgldjen till barnen. Det r en balansgng att intressera dem fr bra mat, utan att pusha dem fr mycket.

Sin egen matgldje har hon ftt frn sin pappa som var specialspecialist p rdjursadel och gjorde egna inlggningar av alla de slag. Han lmnade ingen plats vid spisen, s Camilla Lckberg kunde knappt koka ett gg nr hon flyttade hemifrn.

Christian Hellbergs frldrar gjorde sitt bsta fr att introducera sin son i konsten att ta goda grytor av olika slag, men han hll sig benhrt fast vid enkla rtter som fiskpinnar och pannkakor.

Bda r ensambarn, ngot bestmda till sin lggning, fdda och uppvuxna i Fjllbacka. De var barndomsvnner, men umgicks inte direkt under skoltiden.

     Camilla gick i klassen under mig. Jag gillade fotboll och var rdd fr tjejer, skojar Christian Hellberg som startade sin karrir p restaurangskolan i Uddevalla och som sedan fortsatt sin bana lngs olika gourmetrestauranger i riket.

Ngot som gjorde honom till rets kock 2001. Det var inte frrn fem r senare som de tv sttte p varandra i huvudstaden. Efter att de avverkat mnet gemensamma kamrater, spann samtalet snabbt in p fisk och skaldjur. Och s kom de p den briljanta idn att gra en kokbok tillsammans. Det resulterade i Smaker i Fjllbacka 2008. Dr frskte de stta fingret p den lokala matsjlen.

I nummer tv har de siktat in sig p busenkla rtter med finess; roliga snittar, lttlagad brllopsmat och godsaker som man kan stoppa i pitabrdet p tjejmiddagen. Andemeningen r att det skall vara lttillgngligt, gott och prisvrt.

     Vi ses via mejl om ntterna. D spaltar Camilla upp allt frn frsta matminnet till var hon tit tryffel och annat gott den senaste tiden. Sedan sllar jag i det och gifter ihop det med mina kunskaper, frklarar Christian Hellberg.

Drefter har de lagat maten i btar och i kket p kaf Bryggan i Fjllbacka. Och tit upp den eftert. Ibland i sjboden Gustava i Fjllbacka som Camilla Lckbergs morfar kpte p 20-talet.

Dr har hon spenderat tskilliga timmar liggandes p magen och fiskat krabbor, som kt tillbaka i vattnet efter dagens fngst. De tv barndomsvnnerna frstr varandra precis nr vi kommer in p matlust efter en dag p sjn och det njutbara i att lgga en sillbit p en bit brd eller att pilla i sig rkor p en kobbe. Det absolut bsta Christian Hellberg kan tnka sig frn ortens fiskaffr r just frska rkor. Grna med en aioli som r smaksatt av rivet citronsaft- och skal.

     Eller en bra bit torsk med egen remouladss med lite smak av curry, lk, pple och grdde, blandat med majonns, sger han och fr ngot drmskt i blicken.

Camilla Lckberg satsar hellre p en smakrik fiskgryta som tenderar till att bli olika frn gng till annan.

     Jag frser grnsakerna frst, sedan vitt vin. Ibland silar jag bort grnsakerna, ibland blir de kvar. Jag kper lax, torsk eller marulk, lite beroende p vad som finns i fiskdisken. Ngon gng har jag anvnt hlleflundra. Huvudsaken r att det r fina fiskbitar och att de inte slutar som ngon sladdrig massa. Sedan pressar jag i s mycket citron att det gnisslar bakom ronen och hller i massor av finhackad basilika. Jag lter det sjuda och sparar en stor portion basilika som jag rr i strax fre serveringen, sger Camilla Lckberg som tillgger att den hr fiskgrytan nstan blir godare dagen drp.

Nr det kommer till skaldjur vljer hon bort rkorna fr havskrftor, som hon hvdar r mycket godare n hummer. De skall frsts vara gratinerade med massor av vitlk och pressad citron ver.

Nr de kommit igng med sitt matprat rcker det med ett ord som bouillabaisse fr att det hela skall bli till en doftrik pingpong-match:

Christian: Skaldjursfond.

Camilla: Blmusslor.

Christian: Torsk och lax.

Camilla: Aioli med kick i. Chili?

Christian: Massor av vitlk, fnkl och kanske en pilgrimsmussla?

Camilla: Grna skaldjur. Men det fr inte bli verbelastat.

Det r en dialog som vi inte lr f hra mellan poliskollegorna Patrik och Erica. De har varken upptckt fiskutbudet eller de hrliga marngerna, de s kallade mandelbergen, som ltt kan bli dagens fngst i Fjllbacka.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Stefan Edetoft

 

Fakta Camilla Lckberg

lder: 36 r

Bor: I Stockholm

Fdd: I Fjllbacka

Yrke: Frfattare och civilekonom.

Familj: Maken Martin, tre barn tta, sex och ett r, plus tv bonusbarn sju och tre r.

P G: En sjtte deckare i Fjllbacka milj, samt kokboken Fest, mat och krlek. tillsammans med kocken Christina Hellberg.

Smeknamn: Lckis

Favoritrtt: Risotto, grna med tryffel.

 

Fakta Christian Hellberg

lder: 38 r

Bor: I Hammarby sjstad i Stockholm

Fdd: I Fjllbacka

Yrke: Kock.

Familj: Sambon Jessica och ettringen Cornelia.

P G: Har ppnat Griffins – ett steakhouse med restaurangknsla, i Stockholm.

Smeknamn: Sillen

Favoritrtt: Sushi

 

Bildtexter:

     Det r en ren och skr matgldje att f jobba s intensivt med mat och f st i kket tv veckor i streck med en av Sveriges bsta kockar, sger Camilla Lckberg som tillsammans med kocken Christian Hellberg gjort en ny kokbok om festliga mltider.

 

Bildtext Camilla 2,3,7,11:

Rkor, krabbor eller en doftande bouillabaisse. Det r saker som frenar barndomsvnnerna Camilla Lckberg och Christian Hellberg i Fjllbacka. Hon har skriftens gva och han fingertoppsknsla nr det gller att binda ihop smaker. Nu kommer de med en andra kokbok som innehller en hel buff med snittar.

 

19, 20, 22 + 4,6 Tillbaka i sitt lskade Fjllbacka, dr luften r klarare och havet saltare, n ngon annanstans. Hr bor Camilla Lckbergs mamma och hr finns familjens sjbod Gustava och barndomsminnen som krabbfiske p bryggan.

 

18 En snittbuff med exempelvis minisnittar med rbiff, vaktelggula och rostad lk r bara ett litet exempel p Christian Hellbergs stt att gifta ihop smaker. Nyss ppnade han ett steakhouse – Griffin – i Stockholm och ny kommer han ut med en kokbok tillsammans med Camilla Lckberg.

 

 7, 11 ,12

Inget gr upp mot en frsk rka. Bde Christian och Camilla pillar bort skalet med vana hnder, i rekordfart.

 

23

Kungsklyftan, som dptes om till Helvetesgapet i Ronja Rvardotter-filmen, var frbjudet omrde nr Camilla Lckberg var barn.

– Fast det hnde att vi smg oss dit nd, erknner hon.