Ingress:

 

Ett mšte mellan deckarfšrfattaren Camilla LŠckberg och kocken Christian Hellberg Šr lika med ren och skŠr matglŠdje. Samtalet bšljar runt vŠstkustens skaldjur till en Œngande bouillabaisse eller finurliga snittar.

Det enkla Šr det goda - Šr budskapet i deras nya kokbok.

 

Bršd:

 

Den som lŠst deckare av Camilla LŠckberg har svŒrt att spŒra nŒgon doft av mat. Polisinspektšr Patrik Hedstršm hittar man sŠllan framfšr grytorna och kollegan Erica Falk strŠcker sig till en avokadoršra med rŠkor pŒ nŒgon enstaka sida, eller att frossa i dumlekolor nŠr hon Šr gravid.

Det Šr inget godis som stŒr hšgt pŒ Camilla LŠckbergs egen lista. DŠremot Šlskar hon mšrk choklad och lakrits, gŠrna pŒsar med DjungelvrŒl.

     Mat har inte dŠr att gšra. Det Šr inte viktigt i bšckerna, eftersom mina karaktŠrer inte Šr nŒgra konnŠssšrer i kšket. Erica har ett halvkomplicerat fšrhŒllande till mat, precis som sŒ mŒnga andra tjejer. Hon har svŒrt att bli av med de dŠr fem, sex sista kilona, fšrklarar Camilla LŠckberg.

€ven om hon aldrig haft Štstšrningar sjŠlv, sŒ har hon lagt ned ansenlig tid, under sitt vuxna liv, pŒ att prova de flesta viktminskningsmetoder. €nda tills nŒgra Œr innan hon fyllde trettio.

– DŒ hittade jag hem via GI-metoden. Jag Šlskar mat som Big Mac och friterade rŠkor i sštsur sŒs. Men jag kšr 80 - 20-regeln. Mest bra mat, sedan syndar jag resten. Det fungerar kanon, sŠger hon och ser nšjd ut.

Till vardags blir det en hel del snabbmat hemma i det LŠckbergska kšket. NŠr de fem barnen Šr pŒ plats runt matbordet gŠller det att det gŒr undan. Maken Martin Šr lite petig och gillar inte onšdiga saker som sallad. DŠremot gillar de bŒda oxfilŽ.

Om hon har en ensamkvŠll gšr hon helst klyftor av sštpotatis i ugnen, som hon doppar i egen oliv- och fetaostršra. Att stŒ i kšket och ha tid till att experimentera och laga god mat ser hon som skšn avkoppling och en ren lyx.

     Jag gšr vŠrldens bŠsta spagetti carbonara med massor av baconcrisp och parmesan frŒn ett recept som jag fšrŠndrat med Œren. Jag Šr sŒ glad att jag šverfšrt matglŠdjen till barnen. Det Šr en balansgŒng att intressera dem fšr bra mat, utan att pusha dem fšr mycket.

Sin egen matglŠdje har hon fŒtt frŒn sin pappa som var specialspecialist pŒ rŒdjursadel och gjorde egna inlŠggningar av alla de slag. Han lŠmnade ingen plats vid spisen, sŒ Camilla LŠckberg kunde knappt koka ett Šgg nŠr hon flyttade hemifrŒn.

Christian Hellbergs fšrŠldrar gjorde sitt bŠsta fšr att introducera sin son i konsten att Šta goda grytor av olika slag, men han hšll sig benhŒrt fast vid enkla rŠtter som fiskpinnar och pannkakor.

BŒda Šr ensambarn, nŒgot bestŠmda till sin lŠggning, fšdda och uppvuxna i FjŠllbacka. De var barndomsvŠnner, men umgicks inte direkt under skoltiden.

     Camilla gick i klassen under mig. Jag gillade fotboll och var rŠdd fšr tjejer, skojar Christian Hellberg som startade sin karriŠr pŒ restaurangskolan i Uddevalla och som sedan fortsatt sin bana lŠngs olika gourmetrestauranger i riket.

NŒgot som gjorde honom till rets kock 2001. Det var inte fšrrŠn fem Œr senare som de tvŒ stštte pŒ varandra i huvudstaden. Efter att de avverkat Šmnet gemensamma kamrater, spann samtalet snabbt in pŒ fisk och skaldjur. Och sŒ kom de pŒ den briljanta idŽn att gšra en kokbok tillsammans. Det resulterade i Smaker i FjŠllbacka 2008. DŠr fšrsškte de sŠtta fingret pŒ den lokala matsjŠlen.

I nummer tvŒ har de siktat in sig pŒ busenkla rŠtter med finess; roliga snittar, lŠttlagad bršllopsmat och godsaker som man kan stoppa i pitabršdet pŒ tjejmiddagen. Andemeningen Šr att det skall vara lŠttillgŠngligt, gott och prisvŠrt.

     Vi ses via mejl om nŠtterna. DŒ spaltar Camilla upp allt frŒn fšrsta matminnet till var hon Štit tryffel och annat gott den senaste tiden. Sedan sŒllar jag i det och gifter ihop det med mina kunskaper, fšrklarar Christian Hellberg.

DŠrefter har de lagat maten i bŒtar och i kšket pŒ kafŽ Bryggan i FjŠllbacka. Och Štit upp den efterŒt. Ibland i sjšboden Gustava i FjŠllbacka som Camilla LŠckbergs morfar kšpte pŒ 20-talet.

DŠr har hon spenderat Œtskilliga timmar liggandes pŒ magen och fiskat krabbor, som Œkt tillbaka i vattnet efter dagens fŒngst. De tvŒ barndomsvŠnnerna fšrstŒr varandra precis nŠr vi kommer in pŒ matlust efter en dag pŒ sjšn och det njutbara i att lŠgga en sillbit pŒ en bit bršd eller att pilla i sig rŠkor pŒ en kobbe. Det absolut bŠsta Christian Hellberg kan tŠnka sig frŒn ortens fiskaffŠr Šr just fŠrska rŠkor. GŠrna med en aioli som Šr smaksatt av rivet citronsaft- och skal.

     Eller en bra bit torsk med egen remouladsŒs med lite smak av curry, lšk, Špple och grŠdde, blandat med majonnŠs, sŠger han och fŒr nŒgot dršmskt i blicken.

Camilla LŠckberg satsar hellre pŒ en smakrik fiskgryta som tenderar till att bli olika frŒn gŒng till annan.

     Jag frŠser gršnsakerna fšrst, sedan vitt vin. Ibland silar jag bort gršnsakerna, ibland blir de kvar. Jag kšper lax, torsk eller marulk, lite beroende pŒ vad som finns i fiskdisken. NŒgon gŒng har jag anvŠnt hŠlleflundra. Huvudsaken Šr att det Šr fina fiskbitar och att de inte slutar som nŒgon sladdrig massa. Sedan pressar jag i sŒ mycket citron att det gnisslar bakom šronen och hŠller i massor av finhackad basilika. Jag lŒter det sjuda och sparar en stor portion basilika som jag ršr i strax fšre serveringen, sŠger Camilla LŠckberg som tillŠgger att den hŠr fiskgrytan nŠstan blir godare dagen dŠrpŒ.

NŠr det kommer till skaldjur vŠljer hon bort rŠkorna fšr havskrŠftor, som hon hŠvdar Šr mycket godare Šn hummer. De skall fšrstŒs vara gratinerade med massor av vitlšk och pressad citron šver.

NŠr de kommit igŒng med sitt matprat rŠcker det med ett ord som bouillabaisse fšr att det hela skall bli till en doftrik pingpong-match:

Christian: Skaldjursfond.

Camilla: BlŒmusslor.

Christian: Torsk och lax.

Camilla: Aioli med kick i. Chili?

Christian: Massor av vitlšk, fŠnkŒl och kanske en pilgrimsmussla?

Camilla: GŠrna skaldjur. Men det fŒr inte bli šverbelastat.

Det Šr en dialog som vi inte lŠr fŒ hšra mellan poliskollegorna Patrik och Erica. De har varken upptŠckt fiskutbudet eller de hŠrliga marŠngerna, de sŒ kallade mandelbergen, som lŠtt kan bli dagens fŒngst i FjŠllbacka.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Stefan Edetoft

 

Fakta Camilla LŠckberg

lder: 36 Œr

Bor: I Stockholm

Fšdd: I FjŠllbacka

Yrke: Fšrfattare och civilekonom.

Familj: Maken Martin, tre barn Œtta, sex och ett Œr, plus tvŒ bonusbarn sju och tre Œr.

PŒ G: En sjŠtte deckare i FjŠllbacka miljš, samt kokboken ÓFest, mat och kŠrlek.Ó tillsammans med kocken Christina Hellberg.

Smeknamn: LŠckis

FavoritrŠtt: Risotto, gŠrna med tryffel.

 

Fakta Christian Hellberg

lder: 38 Œr

Bor: I Hammarby sjšstad i Stockholm

Fšdd: I FjŠllbacka

Yrke: Kock.

Familj: Sambon Jessica och ettŒringen Cornelia.

PŒ G: Har šppnat Griffins – ett steakhouse med restaurangkŠnsla, i Stockholm.

Smeknamn: Sillen

FavoritrŠtt: Sushi

 

Bildtexter:

     Det Šr en ren och skŠr matglŠdje att fŒ jobba sŒ intensivt med mat och fŒ stŒ i kšket tvŒ veckor i streck med en av Sveriges bŠsta kockar, sŠger Camilla LŠckberg som tillsammans med kocken Christian Hellberg gjort en ny kokbok om festliga mŒltider.

 

Bildtext Camilla 2,3,7,11:

RŠkor, krabbor eller en doftande bouillabaisse. Det Šr saker som fšrenar barndomsvŠnnerna Camilla LŠckberg och Christian Hellberg i FjŠllbacka. Hon har skriftens gŒva och han fingertoppskŠnsla nŠr det gŠller att binda ihop smaker. Nu kommer de med en andra kokbok som innehŒller en hel buffŽ med snittar.

 

19, 20, 22 + 4,6 Tillbaka i sitt Šlskade FjŠllbacka, dŠr luften Šr klarare och havet saltare, Šn nŒgon annanstans. HŠr bor Camilla LŠckbergs mamma och hŠr finns familjens sjšbod Gustava och barndomsminnen som krabbfiske pŒ bryggan.

 

18 En snittbuffŽ med exempelvis minisnittar med rŒbiff, vaktelŠggula och rostad lšk Šr bara ett litet exempel pŒ Christian Hellbergs sŠtt att gifta ihop smaker. Nyss šppnade han ett steakhouse – Griffin – i Stockholm och ny kommer han ut med en kokbok tillsammans med Camilla LŠckberg.

 

 7, 11 ,12

Inget gŒr upp mot en fŠrsk rŠka. BŒde Christian och Camilla pillar bort skalet med vana hŠnder, i rekordfart.

 

23

Kungsklyftan, som dšptes om till Helvetesgapet i Ronja Ršvardotter-filmen, var fšrbjudet omrŒde nŠr Camilla LŠckberg var barn.

– Fast det hŠnde att vi smšg oss dit ŠndŒ, erkŠnner hon.