Ingress:

Med en tankekarta som verktyg fick Jeanette Ingvarsson hjŠlp att inventera sina samlade kompetenser. NŒgot som varit till stor nytta nŠr det gŠller att hitta kompletterande utbildning och rŠtt jobb.

 

Bršd:

Р    Handbollsspelandet har jag hŒllit pŒ med, men det var en sŒdan dŠr sak som jag inte tŠnkte pŒ, och som kom fram nŠr vi gjorde mindmapping pŒ ett blŠdderblock.

Jeanette Ingvarsson nŠmnde handbollen i fšrbigŒende, men coachen ville veta mer och tyckte att hon skulle betona sitt idrottande mer.

Ð Handbollen definierar nŠstan vem jag Šr, men jag tŠnkte inte pŒ att just det kunde gšra nŒgon stšrre skillnad i mina jobbansškningar. Det Šr dŠr mina ledaregenskaper lyfts fram; inte fšr att jag tagit ledningen, utan fšr att folk tilldelat mig olika uppdrag som att bli lagkapten, sŠger Jeanette Ingvarsson som spelat handboll sedan hon var tolv Œr och som vuxen Šven pŒ elitnivŒ.

I dag Šr hon 34 Œr och har bland annat en utbildning som hŠlsopedagog bakom sig. NŠr hon trŠffade en karriŠrcoach som anvŠnde sig av minneskartor som mindmapping, hade hon redan sagt upp sig frŒn sitt jobb som centerchef pŒ ett trŠningscenter och var helt bestŠmd pŒ att jobba med personalfrŒgor.

Р    Jag var arbetssškande fšr fšrsta gŒngen pŒ nŠstan tio Œr och hade siktet instŠllt pŒ HR. Jag sškte flera jobb, men blev antagligen bortvald tidigt i rekryteringsprocessen fšr att jag inte hade rŠtt utbildningsbakgrund. Jag stod mig helt enkelt inte i konkurrensen bland alla som lŠst Personalvetarprogrammet eller liknande, sŠger Jeanette Ingvarsson som tror att det Šr en stor fšrdel att ha nŒgon utomstŒende som granskar ansškningar eller att šva intervjuteknik med.

Ð Dessutom ger bollandet tillfŠlle till eftertanke Ð nŒgot som man inte tar sig tid till nŠr vardagen snurrar pŒ, menar Jeanette Ingvarsson.

I dag lŠser hon en kurs i arbetsrŠtt och snart bšrjar hon pŒ Gšteborgs universitet fšr att lŠsa Šmnet organisation och ledarskap. Men inte nog med det. Jeanette Ingvarsson fortsatte att sška jobb och frŒn den fšrsta januari i Œr lyckades hon hitta ett arbete pŒ heltid, pŒ ett fšretag inom fordonsindustrin. DŠr arbetar hon med personalfrŒgor.

Р    Med deltiden fŒr jag en bra insyn i branschen, samtidigt som jag kompletterar med studier. Jag Šr helnšjd. MŒlet Šr att jag skall arbeta hŠr pŒ heltid frŒn 2014, sŠger Jeanette Ingvarsson.

I bŠsta fall kan mindmapping i kombination med bollande med en bra coach resultera i guldkorn som sŒ smŒningom blir en bonus i sjŠlva jobbsškandet.

Р    Det handlar om att grundligt kartlŠgga personens kompetens, fšrklarar karriŠrcoach en Ulrika Swala, som har arbetat fram ett effektivt verktyg med mindmapping i processen att inventera sitt yrkesliv och intressen.

Hennes utmaning Šr att komma Œt den tysta kompetensen; saker man sjŠlv tycker Šr roligt, vad man lŠrt sig av det och vad man har dragits till genom Œren. Det kan handla om att man Šr bra pŒ siffror eller pŒ mšten med mŠnniskor.

Р    SjŠlva metoden blir startknappen till en process dŠr det bšrjar hŠnda saker. Ofta ser man en ršd trŒd - varfšr jag dragits till vissa omrŒden. UtifrŒn det kan man resonera sig fram till vilken inriktning som Šr viktig i dag. Det tillfšr ofta nŒgot nytt till ditt CV och det kan bli grunden fšr vad som skall bli ditt framtida yrke. IstŠllet fšr att sška allt mšjligt, kan du rikta ditt jobbsškande pŒ ett bŠttre sŠtt, fšrklarar Ulrika Swala.

 

Byline: Agneta Slonawski

 

Mindmapping:

- Ta fram ett stort ark. Rita cirklar fšr en tankekarta.

StŠll frŒgor om varje jobb efter gymnasiet:

Vad tyckte jag var roligt pΠjobbet?

Hur kom det sig?

Vad gjorde jag sedan?

Hur kom jag dit?

- Fšrsšk sedan se lŠnkarna mellan varje jobbyte.

StŠll frŒgan: Vad lŠrde jag mig?

Skriv upp bŒde positiva och negativa saker.

-      Leta efter en linje i dina val.

-      Skriv ned dem och var šppen fšr mšjligheten till en ny inriktning.

-      Bšr nŒgot kompletteras fšr att nŒ dit?

-       

Fotnot:

Tankekartan kan man gšra sjŠlv, men det Šr bŠst att ha ett bollplank att ventilera med.

 

Bildtextinfo:

Ulrika Ð ljushŒrig med glasšgon. DialogbyrŒn

Jeanette Ingvarsson