Ingress:

 

Fšr tre Œr sedan var huset utanfšr Varberg en hudfŠrgad 80-talsvilla med ršda fšnsterkarmar och dubbelgarage. I dag Šr det omvandlat till ett varmt och annorlunda hem, fyllt av tunga mšbler och fŠrgstarka tyger frŒn hela Afrika.

 

Bršd.

 

Det Šr vŠrmerekord i slutet av april nŠr vi segar backen upp mot Gamla Varberg, via TŒngaberg och genom ett vŠlbesškt naturreservat. Bakom en vajande bambuallŽ, som leder upp mot det svartmŒlade huset, skymtar elefantgrŠs och zebragrŠs i stora fŒng. Bleknad drivved fungerar som rŠcken runt verandan och nŠr vi kommer runt hšrnet sprakar ett hšrn av innegŒrden loss i en komposition av lilamŒlade krukor. De representerar Marocko i Nordafrika. Och sŒ fortsŠtter det i rum efter rum; Zanzibar, Sydafrika och sŒ Tanzania och Kenya fšrstŒs, dŠr Linda Rasmussen och Sven Zetterlund vistats och levt. Det var Afrika som fšrde dem samman efter att bŒdas Škta hŠlfter omkommit i tvŒ olika olyckor. Det Šr sju Œr sedan nu. NŠr de sŒ skulle hitta ett bostŠlle i Sverige tog de helt sonika en karta och ritade en stor cirkel frŒn Stockholm, dŠr Sven har sina barn och barnbarn, och till Gšteborg, eftersom Linda har sina barn och barnbarn i Danmark. Det blev Varberg.

      Vi bšrjade att leta pŒ …sterlen och gick upp lŠngs kusten. SŒ kom vi till Varberg fšr vi ville bo nŠra havet. Fšrst hade vi inte alls tŠnkt oss det hŠr huset. Det var vŠldigt fult och det var helt igenvŠxt runtomkring. Vi var hŠr en kvart innan vi la ner det, minns Sven Zetterlund.

SŒ blev det ŠndŒ som det blev. Som sŒ mycket annat. NŠr det blev pŒtagliga drŠneringsproblem i grŠsmattan i vŒras, bšrjade de fundera pŒ vad som skulle kunna gšras. IstŠllet fšr att lŠgga ršr runt huset och pumpa ut, har de byggt en damm pŒ fem kubikmeter pŒ innergŒrden. I tre veckor har de hŒllit pŒ med arbetet; gjutit en mur mot verandan, dammsugit alla bergsskrevor noggrant och skrubbat rent med hšgtryckstvŠtt och finputsat med en liten borste.

Vattnet Šr kristallklart och pŒ botten ligger dansk sjšsten, och pump med reningsverk skapar tillsammans ett fridfullt vattensorl och en badsjš i miniformat.

      Den blev klar igŒr och jag har redan provbadat. Den Šr 80 centimeter djup i den hŠr delen, sŠger Linda Rasmussen dŠr hon sitter pŒ trŠdŠcket och plaskar med fštterna.

TrŠdŠcket fšljer i stort sett hela huset runt. IngŒngen frŒn den lilla bakgŒrden leder in till det gamla dubbelgaraget som i dag Šr hopbyggt med boningshuset. Hallen Šr liten och trappan leder upp till verkstaden ovanpŒ. Linda Rasmussen som Šr sšmmerska sitter hŠr och arbetar om afrikanska bruksfšremŒl till modern inredningsdesign, som handmŒlade kalebass-skal eller palmblad som blir till lampskŠrmar efter idogt karvande och skokrŠmsputs. Hon samlar ocksŒ drivved i stora hšgar fšr att gšra om till nŒgot anvŠndbart.

– Vi var ute och paddlade en dag i JŠrleŒn och kom till en nittio graders bšj dŠr det samlats en massa drivved. Fšr mig Šr det bara skrŠp, men Linda ser direkt formen och vad det kan anvŠndas till, sŠger han och erkŠnner att han precis lagt beslag pŒ en av de vackraste bitarna, en som stod som en statyett pŒ švervŒningen, eftersom det fattades en pinne till rŠcket pŒ verandan.

Sven som arbetat som fotograf och fšrfattare har ocksŒ sin del av verkstaden hŠr uppe. Mitt pŒ verktygstavlan hŠnger en bildserie pŒ en morgontrštt lejonhona. Han Šr pappa till flera prisbelšnta bšcker om djur. Hela huset andas Afrika, i stort och smŒtt. €ven om elefantbajset som ligger i en skŒl i vardagsrummet hŠrstammar frŒn en viss djurpark i BorŒs.

Detaljerna i huset gŒr i varma naturfŠrger som terrakotta, brunt, rštt och gult. Badrummet Šr egentligen ganska vanligt med ett trekantigt badkar. Men eftersom det Šr klŠtt i brunsvartlackat trŠ, med mšrk trŠpanel och vŠggar svampade i orange och med ett golv som ser ut som ett jordgolv, sŒ fšrs tankarna till Afrika.

      Vaxet till betonggolvet har jag varit ner i Afrika och kšpt. Vi har blandat i fŠrgpigment och strukit det tre gŒnger med vax. Nu Šr det mjukt och skšnt att gŒ pŒ, sŠger Sven Zetterlund.

Ett av sovrummen innehŒller en riktig šgonsten med en himmelsŠng hemtagen frŒn Zanzibar. Mellan trŠplankorna i taket syns ett vitt bomullstyg – allt fšr att skapa en mjuk himmel i ovanfšr sŠngen. Utanfšr rummet i anslutning till kšket stŒr en hundra Œr gammal dšrr, med arabinspirerat mšnster. Den kommer frŒn Stone Town pŒ Zanzibar och Šr gjord av ironwood.

Paret har gjort allt sjŠlva i huset, mŒlat inomhusvŠggar vita och golv och fasad i nyanser av svartbrunt. Endast kšket stŒr kvar i samma skrud som det var nŠr Linda Rasmussen och Sven Zetterlund kšpte huset fšr tre Œr sedan. Det Šr ett šppet kšk med bar som har en kant, sŒ man inte kan se exakt vad kocken lŠgger upp pŒ tallrikarna.

Hela storstugan har tjocka takbjŠlkar som Šr brunmŒlade och synliga. Stora delar av vŠggytorna Šr tŠckta av afrikanska masker, textilier och andra konstfšremŒl – frŒn Afrika.

Hela huset Šr pŒ 200 kvadratmeter. DŒ Šr den inglasade verandan pŒ 24 kvadratmeter inrŠknad. Den var som en vanlig utanpŒveranda med skjutdšrrar frŒn bšrjan. I dag Šr den husets mest anvŠnda rum, Œret om. Det Šr isolerat och i plasttaket finns flera olika luftskikt fšr att hŒlla vŠrmen vintertid. I vŠggarna sitter ordentliga treglasfšnster. Och pŒ golvet ligger det sisalmattor.

Ovanfšr matrummets stora fšnster har utsirade promenadkŠppar, frŒn Afrika, blivit gardinstŠnger. Bredvid vardagsrummets hšrnsoffa stŒr Linda Rasmussens stolthet – ett egentillverkat bord.

– Grannen skulle elda upp trŠdstockar nŠr jag kom fšrbi. DŒ sŒg jag det hŠr vackra biten och skrek till. Vi fick ut det innan det blev fšr brŠnt. SŒ lŠt jag tillverka ett underrede av en smed och lade en glasskiva pŒ, fšrklarar hon.

Till skillnad frŒn de flesta andra hem, visar paret upp sitt Afrikahus under Œrets varma mŒnader. De ordnar Šven konserter med afrikansk musik.

      Vi vill fšrsška visa upp en positiv bild av en kontinent som ofta fŒr svarta rubriker i tidningarna. Just fšr att vi sjŠlva mštts av sŒ mycket šppenhet och glŠdje och gŠstfrihet i Afrika, sŠger Sven Zetterlund.

 

LŠs mer pŒ: www.afrikahuset.se

 

 Bildtexter:

 

1 En flŠkt frŒn Afrika med en brŠnd planka frŒn grannen som blivit ett vackert bord pŒ den inbyggda verandan. Underredet har en lokal smed tillverkat.

 

2 En vŠlanvŠnd kalebass slŠngs inte, utan den fŒr lite aluminiumplŒt sŒ fungerar den som kruka.

 

4 Lampa av kohud.

 

80-talstrappan lŠngst bort, mŒlades vit och blev av med sina rŠcken. Matrummet Šr šppet och stort. TakbjŠlkarna har paret mŒlat med brunsvart lasyr.

 

6 zanzibarrummet

 

7 Ett badrum med AfrikakŠnsla. Golvet ser ut som det Šr stampat jordgolv, men det Šr av betong och vaxat i omgŒngar med fŠrgpigment.

 

10 En liten flŠkt av Marocko i hšrnet pŒ verandan.

 

12 Ett fotbad i dammen fšr Linda Rasmussen som redan har provbadat i den del av dammen som Šr 80 centimeter djup.

 

14 TvŠttstugan Šr dold bakom ett afrikanskt draperi i hallen. PŒ vŠggen hŠnger afrikaners promenadkŠppar och lŠngst fram stŒr skulpturer av ebenholts, tunga som bly.

 

16 Elefantbajs frŒn BorŒs djurpark.

 

17 Svens kontor Šr det i stort sett det enda rummet som inte andas Afrika, i hela huset.

 

18 Linda Rasmussen och Sven Zetterlund Šr bra pŒ att leva i nuet. Men ibland tittar de pŒ bilder frŒn Afrika som Zanzibar Stele med inredningstips och matfšrslag.

 

19 Union kallas bordet som Šr utskuret i ett enda stycke.

 

20

      NŠr man Šr pŒ safari tar man och spŠnner upp en sŒdan hŠr hŠngmatta mellan jeepen och ett trŠd, fšrklarar Sven Zetterlund och Linda Rasmussen som har fšrt in ting frŒn femton lŠnder i Afrika i sitt hus vid naturreservatet Gamla Varberg.

 

24

– Vi vill Œterskapa en kŠnsla av vŠrme i vŒrt hus. DŠr av fŠrgvalet, sŠger Linda Rasmussen som arbetar som sšmmerska och med att designa om bruksfšremŒl – gŠrna frŒn Afrika.

 

30

      Det hŠr Šr inget levande museum, utan vi omger oss med saker som vi tycker om. Vi trivs i den hŠr atmosfŠren och vi inspirerar gŠrna andra att nŠrma sig Afrika, sŠger Linda Rasmussen.

 

32

Svens Šlskade lejon fŒr hedersplatsen pŒ verktygstavlan.

33

SkŒlar gjorda av telefontrŒd.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Christer Olofsson