Ingress:

Ann-Helen Lundmark är en person som både syns och hörs. Ändå verkar hon med något som inte står skrivet i neon. I form av återvinning av bland annat mat, prat och textilier. I en liten källarlokal i Kortedala.

 

Bröd:

Vi befinner oss i en fullproppad lagerlokal; tavlor, kastruller och dricksglas står på parad. Längst fram på klädstången hänger en orange storpolo av märket Anna Holtblad. På golvet står en wokpanna och ovanpå den, en korg med omaka julgranskulor. Det finns mängder kvar efter gårdagens köande av tjugo personer som gratis fick ta vad de ville ha av både husgeråd och klädesplagg. Plus överblivna matvaror som gratisbutiken skänker till alla som står i kö. Det kallas för ”Solidariskt kylskåp”. Något som finns på flera ställen i stan.

      Det här är ett sätt att få känna att livet är större än min egen kropp. Jag är en del i en helhet, eftersom vi är grannar och bekanta i området som hjälps åt med detta och arbetar som volontärer. Det har blivit en viktig mötesplats som gjort att jag känner mig mindre ensam. Det handlar om social trygghet och om hållbarhet, förklarar Ann-Helen Lundmark som tackar och tar emot en papperskasse full av kartonger med strumpbyxor, av en herre som precis letat sig fram till lokalen.

Ann-Helen Lundmark höll på med cirkulär ekonomi, långt innan begreppet var vida känt. I dag tar vi för självklart att det finns bilpooler och annat som ingår i ett kretslopp med återvinning. Ända sedan åttiotalet har hon tagit hand om gamla saker och textilier, sytt och renoverat och sålt vidare. Just för att hon gillar gamla saker med historia.

Hon föddes i Luleå och flyttade runt en del som barn. Tills 25-årsåldern då hon flyttade till ett kollektiv på Jungmansgatan i Masthugget, köpte en saxofon, gick på Fridhems folkhögskola, kom med i tjejbandet Aptit, var förband till Ebba Grön på Sprängkullen och punkade vidare.

      Det var en tid då mycket var enkelt, både med att skapa musikfestivaler i Slottsskogen eller att starta studiecirklar i vävning. Men jag fick en hörselskada och kunde inte fortsätta med musik, berättar Ann-Helen Lundmark som satsade på textil istället.

Så fortsatte livet med familj, barn och arbete som lärare. För åtta år sedan flyttade hon från Linnéstaden till Kortedala och fick välja färger i renoveringen, som påminde om barndomen, i sin nyrenoverade femtiotalslägenhet. Det dröjde inte länge förrän hon bidrog till att starta föreningen Nysta.

      Sedan tjatade jag skallen av Bostadsbolaget om att få en lokal till återvinningsverksamhet. Till slut fick vi den här som vi har nu. Det hela började egentligen med syjunta och klädbyte, men så växte den här butiken fram. Vi har haft öppet varje vecka sedan starten 2017. Numera kommer det mellan sextio och hundra personer, under de tre timmar som vi har öppet på söndagar, säger Ann-Helen Lundmark.

Varje vecka lägger hon ut bilder på Instagram om vilka varor som kommit in. Det kan vara allt från färskvaror eller nymanglade linnelakan. När Bergsjöns kyrka rensar ut kläder, körs det vidare, för att skänkas i lokalen i Kortedala. En del av dukarna pryder Ann-Helen Lundmark med egna textiltryck. Tanken är att det skall bli till en utställning på tema - Återbruk.

Men arbetet stannar inte där för Ann-Helen Lundmark, som beskriver sig som en grävling när hon fått korn på något. När regeringen tidigare i år myntade att Sverige ställer om till en cirkulär ekonomi, ringde hon raskt upp Miljödepartementet för att be om deras handlingsplan. Plus Naturvårdsverket och Livsmedelsverket.

      Bjud gärna in mig till Karlstad eller till Mjölby, så skall jag berätta om praktiskt arbete och om matsvinn eller om grovsortering och om kompostering. Det vi håller på med är delaktighet på gräsrotsnivå. Om man skall få verksamheter att fungerar så måste man få med folk. Det här är inget krävande, Det här kan vem som helst göra. Vinsten är att det är bra för mijön och att det blir gemenskap i bostadsområdet. Eller varför inte en folkrörelse? Det ger i alla fall hopp inför framtiden, säger Ann-Helen Lundmark.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Peter Svensson

 

Bildtextsförslag:

      Ju fler kockar desto bättre soppa säger Ann-Helen Lundmark och syftar på samarbetet som grannar och bekanta har i sitt arbete som volontärer i återvinningsbutiken i Kortedala.

 

      Jag gick nyligen en kurs i textilt återbruk på en folkhögskola, säger Ann-Helen Lundmark och visar alster med tygtryck där hon har klistrat på skumgummi på en brödkavel och tryckt med textilfärg.

 

      Hunden Siri hjälper mig att ha struktur och att sätta gränser, säger Ann-Helen Lundmark som är full av idéer och energi på tema – återvinning - i Kortedala.

 

 

Fakta:

Namn: Ann-Helen Lundmark

Ålder: 68 år

Bor: I Kortedala

Familj: Hunden Siri

Arbetar: Som volontär.

Intressen: Återbruk, textil, litteratur och musik.

 

Läs mer på:

Facebook och Instagram: återbruk_hej_tack

Facebook: foodsharing Göteborg

 

Fakta:

www.smartakartan.se

www.solikyl.se

www.cykelkoket.org