Ingress:

Jordemodern Anneka Knutsson Šr en doldis med makt. Hon Šr chef pŒ FN:s befolkningsfond – dŠr gšrs ett sisyfosarbete med kvinnors sexuella hŠlsa och rŠttigheter. Hon ŒtervŠnder gŠrna till sin bas pŒ BrŠnnš, bor i New York och har Etiopien som sitt andra hemland.

 

Bršd:

Scen 1:

Vi befinner oss pŒ ett One Stop Center, i Manicaland, lŒngt ute pŒ Zimbabwes landsbygd. Det Šr dallrande kvalmigt i luften och ett Friggebodstort trŠskjul med korrugerat plŒttak utgšr vŠntrum. HŠr sitter tre kvinnor som sšker akut vŒrd efter att ha blivit utsatta fšr sexuellt vŒld.

De fŒr stšd med att gšra en polisrapport och de erbjuds juridisk hjŠlp fšr att sška skilsmŠssa. Eller ansška om abort om de blivit vŒldtagna.

Detta Šr bara ett av de mŒnga stŠllen i vŠrlden som FN:s befolkningsfond, UNFPA – stšdjer.

– Jag blir galen pŒ att One stop Centers skall behšva finnas, att flickor och kvinnor utsŠtts fšr sŒ mycket vŒld. Jag arbetar med det jag gšr fšr att varje kvinna och varje ung flicka skall fŒ samma fšrutsŠttningar som mŠn och pojkar; att delta, att pŒverka, att krŠva och besluta. Jag stŒr inte ut med att mŠnniskor exkluderas vare sig det pŒ grund av kšn, klass eller sexuell identitet, sŠger Anneka Knutsson med emfas.

Hennes blick Šr fast och vŠnlig, munnen ler och svaren levereras efter kort betŠnketid, som om det vore brŒttom att fŒ det viktigaste sagt.

Hon Šr hemma pŒ en snabbvisit pŒ sin Šlskade skŠrgŒrdsš. HŠr finns barn och barnbarn, svŠrmodern och kŠra vŠnner. …n Šr en hemvist, lika med icke-jobb, ett varande i hŠr och nu. Det stŒr i skarp kontrast till vardagen hemma i New York City, med 60-timmars veckor, stŠndig puls, sirener och hšgljudda ršster.

– Jag njuter av stillheten och luften hŠr. Jag har lŠrt mig att avgrŠnsa mig. Jag har liksom olika boxar som jag gŒr in och ut i. Det Šr som med kšrsŒngen dŠr jag kan vara utanfšr mig sjŠlv. Jag behšver bŒde det lilla och det stora. Det Šr nŒgot med det vidstrŠckta havet och den vidstrŠckta savannen som gŒr ihop.

Som barn bytte hon skola ofta. Numera blir det Œtskilliga resdagar i jobbet. Det fšrsta hon gšr nŠr hon kommer in i ett nytt hotellrum Šr att installera sin egen gosiga kudde och en bok, oftast en deckare. Sedan Šr hon hemma.

 

Scen 2:

Anneka Šr tre Œr. Flygplanet har precis lyft frŒn Torslanda och familjen Šr pŒ vŠg till Etiopien fšr fšrsta gŒngen. NŠr planet gšr en lov šver sšdra skŠrgŒrden ser hon sin mormor och morfar stŒ och vifta med ett stort vitt badlakan, lŒngt dŠrnere pŒ marken. 

MorfšrŠldrarnas sommarhus pŒ Kšpstadsš var basen i Sverige under barndomen. DŠrfšr blev skŠrgŒrden sŒ smŒningom ett sjŠlvklart val nŠr Anneka Knutsson och hennes make Olle, sjŠlva skulle sŠtta bo och skaffa barn pŒ Œttiotalet.

Anneka Knutsson Šr uppvŠxt vid Wieselgrensplatsen pŒ Hisingen och i Addis Abeba i Etiopien. Hon och hennes tre yngre syskon fick tidigt lŠra sig att packa sina vŠskor. De Œkte fram och tillbaka till Etiopien med jŠmna mellanrum, Šnda tills hon blev tonŒring. Det hela bšrjade med att Anneka Knutssons pappa skrev en avhandling i socialantropologi som handlade om auktoritet och fšrŠndring bland oromofolket. Efter det blev han en av de fšrsta SIDA-arbetarna i landet. Annekas mamma arbetade som hšgstadielŠrare bŒde i Etiopien och i Sverige.

– Jag tror att det var i Etiopien som jag bestŠmde mig fšrsta gŒngen fšr att jag ville Šgna mig Œt att hjŠlpa mŠnniskor. Jag sŒg att det var mŒnga som inte hade det som jag. Det var alltid kvinnorna som hŠmtade vatten. Det var de som fick vŠnta, och det var de som kom i sista hand. Sedan tror jag vi talade mycket om flickor och kvinnors rŠttigheter hemma, minns Anneka Knutsson.

Vi pratar sextiotal. Det fanns en fšrvŠntan i den egna familjen att flickorna tog fšr sig pŒ samma sŠtt som pojkarna. DŠr nŒgonstans bestŠmde sig Anneka Knutsson fšr att bli lŠkare. SŒ blev det dock inte. Hon blev fšrst sjukskšterska, sedan barnmorska pŒ Sahlgrenska sjukhuset i nŠrmare 15 Œr.

– Ibland saknar jag den dŠr kŠnslan av det lilla huvudet i handen, att ta emot det nya livet. Men jag kan ocksŒ lŠngta tillbaka till den dŠr omedelbara samhšrighetskŠnslan som man kan fŒ genom att vara med mŠnniskor under fšdseln, sŠger Anneka Knutsson.

Ett viktigt steg pŒ vŠgen i karriŠren var hennes avhandling, en etnografisk studie av en grupp traditionella barnmorskor i Etiopien. Under fŠltarbetet bodde hon med make och tre barn ett Œr i landet. DŠrifrŒn gick karriŠrstegen snabbt vidare till barnmorskerŒdgivare fšr UNFPA i Bangladesh, och sedan som bistŒndschef, tillika ministerrŒd pŒ ambassaden i Addis Abeba. Tills en dag fšr ett och ett halvt Œr sedan dŒ jobbet pŒ UNFPA dšk upp.

– Vi hšll ett familjerŒd med vŒra tre stora killar, helgen innan jag sškte jobbet. Vi hade ju varit fyra Œr i strŠck i Etiopien och sagt att vi skulle komma hem till Sverige, men de sa: ÓSŒklart du skall sška. Du har ju jobbat fšr detta hela livetÓ, berŠttar Anneka Knutsson som tycker att hon har den bŠsta support man kan tŠnka sig.

Om det nu finns en kluvenhet, sŒ bor den inom henne sjŠlv och ršr sig om saker som vad som Šr vŠrt och inte vŠrt. Egentligen. Som nŠr en nŠra anhšrig blir sjuk och man undrar vad i alla sina dagar man har att gšra pŒ andra sidan Atlanten.

– I de lŠgena har jag inte svŒrt att prioritera. DŒ Šr det bara att avbryta allting och ta sig hem, konstaterar hon sakligt och lyfter upp sitt Šldsta barnbarn Ida i knŠet.

En dag som denna har hon varit med henne i skolan och berŠttat om FN och fŒtt frŒgor frŒn lŒgstadiebarnen om de fredsbevarande styrkorna verkligen fŒr skjuta, eller inte.

 

Scen 3:

Vi stŒr i en gršnskande lammhage. De nyfšdda lammen blir plštsligt skrŠmda av en knall. De skuttar samstŠmt ivŠg, som pŒ en given signal, fšr att frenetiskt dia sina mšdrar.

I dag har Anneka Knutsson inga fšrŠldrar kvar i livet, men hennes gamla barnflicka Almaz frŒn Etiopien lever. Hon Šr 78 Œr och hon och hennes fem vuxna barn Šr en viktig del av familjen.

– Fšr nŒgra Œr sedan fick hon och min fosterbror Alemu Šntligen visum fšr att komma till Sverige och stanna i tre veckor. Det betydde mycket fšr mig fšr det var en dršm som jag haft lŠnge. Det var fšrst dŒ som vi kopplade ihop vŒra liv helt och fullt, fšrklarar Anneka Knutsson som beskriver sig sjŠlv som en obotlig optimist, men nŠr det kommer till Etiopien Šr hon pessimistisk, fšr Šven om den sociala utvecklingen gŒr framŒt, sŒ Šr fattigdomen och bristen pŒ demokrati och politiska rŠttigheter svŒr.

Trots det har hon en obŠndig tro pŒ att det gŒr att fšrŠndra, stort som smŒtt. Vi pratar Etiopien, vi pratar vŠrlden, vi pratar FN:s hšgkvarter. Vi pratar jŠmstŠlldhet.

– Det handlar inte bara om stora strukturella fšrŠndringar utan man mŒste Šven arbeta med att Šndra mŠnniskors egna vŠrderingar. Fšrst mŒste vi bli varse strukturerna och vad de gšr med oss. Till exempel vad betyder det att ofta bli tilltalad, med en underton, i egenskap att vara kvinna. En antydan att vi Šr nŒgot annat Šn professionellt arbetande? frŒgar sig Anneka Knutsson.

Att det finns ett stort antal olika kulturer i Fšrenta Nationerna, Šr mŒnga gŒnger en tillgŒng. Men ocksŒ en anledning till att organisationen Šr som en tršgflytande mastodont. Trots visselblŒsare som fŒtt omvŠrlden att inse att det skett švergrepp av bistŒndsarbetare ute pŒ plats, sŒ omgŠrdas FN av ett narrativ som andas godhet med versalt ÓGÓ.

– Vi vet att det sker saker som inte Šr bra eller godtagbara. Det finns gott om kulturer i FN dŠr man inte Šr van att gŒ emot auktoriteter och sŠga ifrŒn. Man skall vara medveten om att FN Šr en organisation som skapar mŒnga arbeten och ger mšjlighet fšr mŒnga mŠnniskor att komma vidare i karriŠren, att det Šr mycket som stŒr pŒ spel fšr den enskilde. Delvis dŠrfšr tror jag att det inte varit sjŠlvklart att sŠga ifrŒn nŠr det hŠnt saker, menar Anneka Knutsson som tillŠgger att hon kŠnner en viss fšrvŠntan pŒ sig som svensk med en feministisk regering i ryggen.

NŒgot som fŠrgat av sig pŒ hennes team som bestŒr av tjugotvŒ personer. De har redan fŒtt en etikett pŒ sig om att vara progressiva. Och med jŠmna mellanrum vŠljer folk att komma till dem och berŠtta om ofšrrŠtter.

 

Scen 4:

FN:s sŠkerhetsrŒd hŒller en šppen debatt om ungdomars fred och sŠkerhet. Framme vid podiet i det luftiga rummet pŒ Manhattan i New York, tilltalas rŒdet fšr fšrsta gŒngen av tvŒ unga kvinnor. En kommer frŒn Haiti och den andra frŒn Demokratiska republiken Kongo. De pratar med klara ršster och har ett tydligt budskap: Att de Šr hŠr nu, i detta forum, fšr att hjŠlpa delegaterna med att fšrstŒ vad unga mŠnniskor kan bidra med.

– I Sverige finns det ungdomsmottagningar som i stora stycken fungerar vŠl, men i mŒnga lŠnder finns det inget alls. DŠr blir det lite av ett stigma att prata om sex och preventivmedel. Att vi diskuterar dessa saker i sŠkerhetsrŒdet Šr en av anledningarna till att jag vill verka hŠr. Att ge unga en plattform dŠr de kan Œterta sin ršst. De mŒste fŒ en mšjlighet att bestŠmma šver sina egna liv och kroppar. Om jag inte hade hopp om att det vi gšr, kan fšrŠndra nŒgot, sŒ kan jag gŒ och dra nŒgot gammalt šver mig, sŠger Anneka Knutsson som inte slŒr nŠven i bordet, men det kunde lika gŠrna varit sŒ.

Det innebŠr inte att det Šr lŠtt. Det innebŠr inte att det gŒr fort. DŠremot innebŠr det att mŒnga organisationer som arbetar fšr kvinnors rŠttigheter, i detta nu, stretar pŒ i kraftig uppfšrsbacke.

– Den stšrsta utmaningen i dag Šr de starka politiska motvindarna, inte enbart frŒn USA, utan Šven frŒn lŠnder i Afrika och i šstra Europa. Det Šr ocksŒ sŒ att det finns kyrkliga ršrelser som bedriver starka pŒtryckningar i syfte att motverka kvinnors rŠttigheter om att till exempel att kunna vŠlja och fŒ tillgŒng till abort eller inte. Det Šr en vŠldigt kŠnslig frŒga, sŠger Anneka Knutsson.

Det Šr ingen hemlighet i bistŒndsvŠrlden att Donald Trump och hans stab basunerat ut att om det sŒ mycket som stŒr ett ord som kan relateras till abort, i organisationernas dokument, sŒ ryker bidragen.

– Men det fŒr inte innebŠra att vi blir sjŠlvcensurerande, utan vi mŒste fortsŠtta stŒ kvar pŒ vŒr fasta grund och utifrŒn evidensbaserad fakta visa pŒ vad som Šr bŠst fšr kvinnor nŠr det gŠller att satsa hŠlsosystem och kvinnosjukvŒrd.

Det Šr i vissa stycken en balansgŒng som Šr vŠrdig en cirkusartist. Med skyddsnŠt. Fšr i Anneka Knutssons omedelbara nŠrhet finns ett nŠtverk som bŠr. Hon gillar att vara chef och att fŒ ihop grupper. Hon har infšrt att infšr varje stormšte bšrja med en genomgŒng pŒ temat ÓNytt och braÓ.

– Det kan vara alltifrŒn att en rapport blivit klar till att ens barn precis lŠrt sig gŒ. Det har gjort att vi lŠrt kŠnna varandra bŠttre, fšrklarar hon.

Hon har nog alltid varit en duktig flicka. Och ledarskapet tar hon pŒ stšrsta mšjliga allvar.

– Fšr mig Šr det viktigaste redskapet fšr fšrŠndring Šr att bygga relationer, fšr att skapa tillit och enighet kring en gemensam riktning. Jag har en oerhšrt stor glŠdje av mitt barnmorskeri i det sŠttet att jobba. Jag vŒgar komma nŠra. Det Šr liksom mitt signum, fšrklarar Anneka Knutsson som inte vet om hon kommer att arbeta i FN tills hon blir 65.

Men en sak vet hon; hon hade inte kommit sŒ hšgt upp pŒ karriŠrtrappan och hon inte arbetat parallellt med sig sjŠlv under alla Œr. Egenarbetet med att skapa en medvetenhet och en insikt har gjort att hon vŒgat gŒ vidare och anta utmaningar.

– Jag har inte gŒtt i terapi, men jag Šr med i ett nŠtverk dŠr vi pŒ frivillig basis aktivt lyssnar pŒ varandra och lyfter varandra. Det gŒr ut pŒ att se mŠnniskors stora potential och godhet.

 

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Sšren HŒkanlind

 

ÓFlickor och kvinnors status i vŠrlden Šr den stora stštestenen.Ó

Anneka Knutsson, chef pΠFN:s befolkningsfond i New York.

 

Om jag sŠger – Vad sŠger du dŒ?

Anneka Knutsson – kort om:

Migration – VŠlkommen.

BarnŠktenskap – Stopp.

Kvinnoskydd – Fler.

 

Tre snabba svar

frŒn Anneka Knutsson

 

1

Vilken seriefigur kŠnner du igen dig i?

Lilla My i mumintrollen. Inte fšr hennes arga uppsyn fšr jag visar sŠllan min ilska utŒt. Men jag kan kŠnna igen mig i hennes styrka och driv i tillvaron. Inte sŒ att jag hela tiden travar pŒ i motvind, men det var den figuren som jag kom att tŠnka pŒ fšrst.

 

2

Vad fŒr du kraft ifrŒn?

I mštet med mŠnniskor, tror jag. DŠr fŒr jag bŒde kraft och inspiration. Min allra stšrsta inspiration Šr framfšrallt starka kvinnor. De samlar jag pŒ.

Sedan tycker jag om att resa och fŒ trŠffa mycket mŠnniskor frŒn olika stŠllen. Jag Šlskar att fŒ lyssna till deras historier eller berŠttelser frŒn deras liv, och att fšrsška fšrstŒ.

 

3

Hur ser du pΠdin makt?

Mitt ansvar Šr stort. Men det Šr ett ansvar som jag kŠnner att jag kan ta. Makten Šr svŒrare. Den finns, men den Šr svŒrare att fšrklara. Jag har mšjlighet att bestŠmma saker. Makt Šr nog att kunna pŒverka sŒ att andra mŠnniskor fŒr ett bŠttre liv.

 

Fakta:

Namn: Anneka Margareta Knutsson

lder: 61 Œr

Familj: Make och tre vuxna pojkar och en bonusson som kom in i familjen nŠr hans mamma gick bort.

Bakgrund: Sjukskšterska, utbildade sig till barnmorska 1988, har arbetat pŒ Sahlgrenska sjukhuset. Avhandling i VŒrdpedagogik – fŠltarbete i Etiopien 2000-2001. UNFPA i Bangladesh 2005-2007. HŠlso- och utbildningschef pŒ Sida i Stockholm 2008-2012. BistŒndschef och ministerrŒd pŒ ambassaden i Addis Abeba 2012-2016. 2017- Chef pŒ FN:s befolkningsfond, UNFPA.

 

lamm bŒtvarv hav trŠd med barnbarn šbŒt passagerare Ida

 

Bildtexter:

– Ibland nŠr jag gŒr pŒ BrŠnnš en tidig hšstmorgon och folk eldar i sina kaminer, sŒ fŒr jag en flash back tillbaka till Etiopien, sŠger Anneka Knutsson som ser Etiopien som sitt andra hemland, men BrŠnnš i Gšteborgs sšdra skŠrgŒrden Šr hennes bas – Šven om hon arbetar pŒ FN i New York.

 

– Jag kŠnner varje dag att jag som svensk eller som nordbo har mycket att erbjuda vad gŠller ledarskap, sŠger Anneka Knutsson som arbetar som chef pŒ UNFPA och som valt en bana dŠr hon har kunnat pŒverka kvinnors och flickors hŠlsa.

 

BrŠnnš stŒr fšr basen i tillvaron och fšr vila. HŠr har Anneka Knutsson sina Šlskade barnbarn och sitt fasta boende. Till vardags arbetar hon i New York pŒ FN:s befolkningsfond.