Ingress:

 

Mentorskapet mellan 83-åriga Ruth Börjesson och 47-årige Are Bengtsson i Alingsås kom sig av en ren tillfällighet. I dag har de bildat handelsbolag och drar till sig dubbelt så många biobesökare som för tre år sedan.

 

Bröd:

 

Vi är på biograf Saga mitt i Alingsås. Det är tidig förmiddag och Ruth Börjesson har precis tagit sig ned till Sagas foajé. Are Bengtsson har redan varit igång ett par timmar, men kaffebrödet har han inte glömt. Det ligger på bordet lagom till Ruths entré. Varje dag vid ungefär samma tid sammanstrålar de för att gå igenom smått och stort.

        Vi brukar prata om vilka filmer som är aktuella och vi pratar om personal och sådant som behöver ändras på, förklarar Ruth Börjesson.

Hon var 19 år när hon steg in genom dörren till Sagas kontor för första gången. Hon hade sett en liten annons i Alingsås tidning där de sökte en kontorist och kassörska. Efter några år gifte hon sig med biografägaren och blev kvar. Efter snart 65 år i branschen är biografen hennes andra hem.

– I dag sköter Are det mesta med hjälp av mina glada tillrop, skojar Ruth Börjesson.

– När jag kom hit för fyra år sedan, så gjorde jag lite, medan Ruth gjorde mycket. I dag är det tvärtom, rättar Are.

Då var han hyresgäst i Ruth Börjessons fastighet, där också biografen ligger. Ibland vände hon sig till honom när hon behövde hjälp med småsaker. Men den här kvällen före jul, hade hon ingen som kunde riva biljetter, och frågade Are. Han hade precis avslutat ett konsultuppdrag som marknadsförare i dagligvarubranschen och svarade: ”Gärna”.

Efter det fortsatte han att sälja biljetter vid sidan av sina andra uppdrag, hjälpte till med att byta projektor på biografen och samordna det hela med målare, snickare och elektriker.

Sedan dess har  den fanérklädda biografen med högt i tak och sina 292 stolar fått en rejäl ansiktslyftning. Det har blivit en ny ljudanläggning, en ny filmduk och en skräddarsydd ridå.

Men låt oss inte gå händelserna i förväg.

– När jag kom hit så hade Ruth en låda på 20 x 25 centimeter med lite chokladbitar och några gottpåsar i. Det första jag gjorde var att ordna en disk, drickautomat och popcorn. På en månad sålde vi lika mycket godis som man tidigare hade gjort på ett helt år, säger Are Bengtsson.

Efter det satte de sig i bilen och åkte till Ängelholm och gjorde studiebesök på en framgångsrik biograf. Där fanns en jämförbar stad med Alingsås; ungefär samma storlek och liknande konkurrens från en större stad. De fick klart för sig att det gick att köra film sju gånger i veckan. Något som man inte gjort på Saga sedan 70-talets glansdagar.

– Sedan dess visar vi 19 föreställningar i veckan, säger Are Bengtsson.

Det innebär två kvällsfilmer varje dag. En smalare film emellan och barnfilm på helgerna. Efter ett tag frågade Are Bengtsson vad Ruth helst ville slippa att göra. Hon svarade först lönerna till de tre anställda och sedan annonseringen. Och på den vägen är det.

Man kan säga att de passar som  hand i handske. Ruth Börjesson förvaltade sin biograf innan Are Bengtsson kom in i bilden. I dag är han drivande och har blåst in framåtanda i salongen. Samtidigt har det funnits en längtan hos Ruth att utveckla verksamheten. Hon tycker att det hela är spännande.

        Det är underbart att se på film när ljud och allting fungerar perfekt. Jag kan inte sitta och se film på en sån där liten ruta som det är på tv. Det blir för plottrigt, säger Ruth Börjesson som slinker ner någon gång i veckan för att sitta på sin favoritplats, stol nummer 246,  tre rader från slutet.

Ruth Börjesson har aldrig sagt nej till något av Ares förslag, däremot har hon bett om att få betänketid.

        Men jag har absolut inte fått göra som bara jag velat. Ruth skulle aldrig tillåta att någon förstörde hennes livsverk, poängterar Are Bengtsson.

Den stora stötestenen under den här tiden har varit om de skulle införa ett datasystem eller ej. Det är enda gången då Are Bengtsson fått plädera för sin sak. Strax därefter blev det dator med möjlighet till förköp.

Det har gjort sitt till verksamheten. På tre år har biobesökarna ökat från 19 500 till 40 000. Och biograf Saga har till skillnad från andra småortsbiografer blommat, med en årsomsättning tre miljoner kronor.

        Jag har fått mycket gratis genom att välja bort de misstag som Ruth redan har gjort, säger Are Bengtsson som tycker att han fått både kontakter och gott renommé genom Ruth.

I dag jobbar han 50 timmar i veckan med biografen. Han städar salongen, laddar filmen, säljer biljetter och godis och trycker på startknappen, plus allt annat plock som finns i ett mindre företag.

Samtidigt fungerar Ruth som ett bollplank och ett gott stöd.

– Jag har respekt för Ruths höga ålder och erfarenhet. Nackdelen är väl att jag inte är fri, hade jag varit ensam kunde jag göra precis som jag velat. Men utan Ruth hade jag inte varit här, konstaterar Are Bengtsson.

 

Bildtexter:

 

        Jag älskar att driva företag. Det är inte så stor skillnad mellan en biograf och vilket annat företag som helst, säger Are Bengtsson som hade sin största dust med sin mentor Ruth Börjesson när det var dags att skaffa ett datorprogram som skulle bidra till att besökare kunde förbeställa biljetter.

 

        Bio är den billigaste och mest fantasifulla underhållning som människor har. Det kan ändra form, men det kommer alltid att vara bio. Även om filmen sätts på från en central i Stockholm och de kör ut samma film över hela landet, på en och samma gång, säger Ruth Börjesson i Alingsås som fortfarande rycker in och river biljetter när det behövs.

 

I början gjorde Ruth mycket och Are lite, i dag är det tvärtom. Hon finns i kulisserna och han driver biograf Saga framåt.

 

Varje dag före lunch sitter Are Bengtsson med sin mentor Ruth Börjesson i Sagas foajé för att gå igenom aktuella händelser och beslut i sitt gemensamma handelsbolag.

 

Inte cineast.

Här på plats 246, tre rader från slutet,  har hon suttit och sett film sedan 1938.)

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Erik Yngvesson

 

Fakta:

Antal besökare:

2000 - 19 500.

2001 - 29 500

2002 - 40 000

Omsättning: 2000 1,3 miljoner

Omsättning 2002: 3 miljoner kronor.

Antal stolar 1993: 425.

Antal stolar: 2003: 292.

Antal filmer per år: 150

Saga startade: 1938

Antal anställda: 3 personer på deltid.