Ingress:

 

Det bšrjade med en dršm om ett hus med ateljŽ fšr Ragnhild Ibsen och Ulrika KŠrnfelt. Ur det vŠxte tanken om ett gemensamt boende pŒ BrŠnnš. I dag har de tvŒ familjerna byggt ett luftigt hus med plats fšr bŒde egna vrŒr och ytor som de delar pŒ.

 

Bršd:

 

Att befinna sig bredvid den drygt sex meter hšga huskroppen pŒ BrattefjŠll, med bergvŠggen i ryggen och šns šppna gŠrde framfšr sig, Šr som att sitta under bordet som barn och tjyvlyssna pŒ konversationen kring middagsbordet. HŠruppe Šr bŒde lŒngt borta och nŠra; š-ljud frŒn flakmoppar, ekot av en klonkande skŠrgŒrdsbŒt och fragment av samtal, hšrs tydligt.

Att det Šr en vŠnlig plats de slagit ned sina bopŒlar pŒ, Šr bŒda familjerna šverens om. De blev alla sŒlda pŒ sjŠlva platsen vid fšrsta besšket.

Innan dess hade de skaffat en tomtkarta och ringt runt till folk som Šgde obyggda tomter pŒ šn. Och backar vi 13 Œr tillbaka i tiden, sŒ hyrde familjerna in sig hos andra bofasta pŒ BrŠnnš. Fšrst som sommargŠster och sedan som Œretruntboende. Ulrika KŠrnfelt och Ragnhild Ibsen har kŠnt varandra  sedan 80-talet och det behšvdes inte sŒ fšrfŠrligt mŒnga promenader pŒ šn innan visionen om en gemensam ateljŽ skapades. Sedan vŠxte den dršmmen sakta till sig och blev till ett helt hus.

Nu har familjerna rundat fyra Œrstider i sitt nŠtta men rymliga enbostad fšr tvŒ familjer. 

    Om man bygger sŒhŠr ska man gšra det sŒ att man kan bo ihop Šven om man hatar varandra. Den kollektiva biten Šr grym. Det finns alltid folk i huset Men det Šr ŠndŒ gjort sŒ att man kan knoppa av en vŒning, sŠger Kent Salo.

Han bor med sin familj pŒ nedre vŒningen i huset som Šr mŒlat i jŠrnvitriol. Hallen har en brant trappa som leder upp till familjen KŠrnfelt pŒ švervŒningen. NŠra entrŽn ligger den gemensamma tvŠttstugan med extratoalett och hŠr stŒr ocksŒ ett bŒgnande skostŠll som vittnar om att det bor mer Šn en familj i huset.

Direkt till vŠnster om ytterdšrren ligger 14-Œrige Karl-Oskar Ibsen-Salos rum, lite avskilt.

    NŠr jag har jag min dšrr šppen, sŒ ser jag hela huset och hšr vad de andra gšr, men jag kan ŠndŒ vara fšr mig sjŠlv, sŠger han.

I andra Šnden av den 120 kvadratmeter stora bottenplattan ligger fšrŠldrarnas sovrum med utgŒng mot altan och skogsdunge. FondvŠggen Šr mŒlad i mossgršnt som en pendang till vŠxtligheten utanfšr fšnstret.

FšnstersŠttningen Šr gjorde med varsam hand och morgonsolen lyser upp stora delar av vardagsrummet som Šr nŠrmare femtio kvadratmeter och dŠrmed undervŒningens hjŠrta. LŠngs ena lŒngvŠggen finns kšksskŒp av ekfanŽr, men inga šverskŒp. VŠggarna Šr uppmurade av lecablock med puts ovanpŒ som slutfinish.

Rummet Šr spartanskt mšblerat med soffa, tv-vagn, matsalsbord och ett arvegods till skŒp som Šr rummets eget smycke. HŠr finns det plats fšr mingel och mŒnga matgŠster. Det vitlaserade grangolvets brŠdor Šr lagda i samma riktning som altanens plankor utanfšr de skjutbara glasdšrrarna – allt fšr att ge kŠnslan av rymd, bŒde pŒ lŠngden och pŒ hšjden.

Takhšjden hos familjen KŠrnfelt pŒ švervŒningen Šr dryga tre meter. Allrummet kantas av en stort trŠdŠck i ena Šnden, med bŒde ršnn och ek som bevarats och fŒr vŠxa sig hšga genom uppsŒgade hŒl i trŠdŠcket utanfšr. PŒ andra sidan finns ett halvt dussin takfšnster som vikts ned mot vŠgglivet och slŠpper in ett hav av ljus. I ena Šndan har familjen valt att ha tvŒ sovrum med en skjutdšrr mellan sig. I andra Šndan av det luftiga vardagsrummet finns ett efterlŠngtat badrum med badkar som var hšgt upp pŒ familjen KŠrnfelts šnskelista.

Men allt bšrjade som sagt med dršmmen om en gemensam ateljŽ. Den ligger pŒ švervŒningens kortsida, har en egen utgŒng till trŠdŠcket och Šr det enda rum som har egentlig havsutsikt.

AteljŽn Šr tŠnkt som ett gemensamt utrymme fšr alla i huset. Ulrika KŠrnfelt arbetar med design och textil. Ragnhild Ibsen Šr grafiker och tecknare. Allteftersom deras projekt Šndras och barnen vŠxer upp kommer rummet att formas efter behov. Det Šr ett rum att vŠxa i.

MŠnnen i familjerna Šr forskare. Just detta att ha liknande sysselsŠttningar och samstŠmmiga vŠrderingar har gjort att de lŠttare kunnat fšrstŒ och stštta varandra under byggperioden.

En viktig anledning till samgŒende var en svag ekonomi och en gemensam vision. Som tur var trŠffade de en bankman som trodde pŒ dem och sŒg det hŠr sŠttet som en ny modell att bygga pŒ. Han tyckte att det var bra att ha fyra namnteckningar pŒ pappret, istŠllet fšr tvŒ. Tomten som Šr pŒ 680 kvadratmeter och kostade nŠstan en tusenlapp per kvadratmeter. Vatten och avlopp ingick, liksom en exakt fingervisning var huset skulle ligga pŒ tomten.  SlutrŠkningen blev omkring fyra miljoner kronor.

    Den stora poŠngen med att bygga som vi gjort Šr att man delar pŒ tomtkostnaden och alla anslutningsavgifter som till exempel konsultarvoden och bergsvŠrme,sŠger Johan KŠrnfelt och tillŠgger att det hŠr med att bygga och bo tillsammans med en annan familj ger ett stor mervŠrde i vardagen med allt frŒn att lŒna saker av varandra till att familjens femŒring kan gŒ en trappa ned och fŒ sŠllskap.

Till och med huskatten Pyssen har valt att Šta och gŒ i lŒdan pŒ undervŒningen och sova pŒ švervŒningen.

Att genomfšra projektet ihop har ocksŒ inneburit att de kunnat stštta varandra pŒ ett bra sŠtt under den ett och ett halvt Œr lŒnga byggperioden. NŠr snickarna hade stomrest huset tog Kent Salo och Johan KŠrnfelt ledigt i Œtta veckor fšr att fšrsška gšra sŒ mycket som mšjligt sjŠlva, trots att de knappt hŒllit i en hammare innan. Fšrsta arbetsdagen har de i fŠrskt minne:

    Vi bšrjade klockan Œtta pŒ morgonen och hšll pŒ till lunch med samma fasadbrŠda. Den var fem meter lŒng och krokig och jŠvlig, fšrklarar Kent Salo och det Šr inte utan att han och Johan KŠrnfelt Šr lŠtt stolta šver slutresultatet.

    Jag Šr stolt šver att vi klarat pŠrsen med att bygga ett hus. Nu sitter vi ju hŠr och har kul tillsammans, sŠger Ragnhild Ibsen och tillŠgger att om man ser fšr mycket problem med att bygga tillsammans med andra, sŒ skall man inte gšra det.

    Jag tror att det Šr bra att konkretisera ett gemensamt behov som man kan utgŒ ifrŒn i ett gemensamhetsbygge. Sedan Šr det en stor hjŠlp om man har en utomstŒende person som kan bedšma lŠget och ge rŒd pŒ vŠgen, tipsar Ulrika KŠrnfelt.

 

Byline: Agneta Slonawski

 

Bildbyline: Christer Olofsson

 

 

bildtexter:

SamstŠmmighet och tillit har varit tvŒ viktiga ord nŠr familjerna KŠrnfelt och Salo-Ibsen byggde en enbostad fšr tvŒ pŒ BrŠnnš.

 

    Arkitekt Martin Forsby har placerat in alla fšnster pŒ ett genomtŠnkt sŠtt, sŠger Kent Salo.

 

Johan byggde bort sin Œngest med att bygget skulle komma i gŒng med hjŠlp av en trappa och en mur i sten.

 

Dumstenen 10 varv

Karl-Oskar var med och spacklade

Johan drar ut stjŠrnkikaren pŒ verandan.

Jobbarkompisar, Jo9han och Ragnhild, bonus.

Kent rakar sig

KŠnner trygghet i varandra, lŒna saker, finns alltid nŒgon ensam. BŠttre Šn vad de trodde.

 

Bildtext:

Ragnhild Ibsen

Kent Salo

Karl-Oskar Ibsen-Salo, 14 Œr

 

Johan KŠrnfelt, Ulrika, Zi, 5 Œr.