Ingress:

Som barn var Dima Abed Alrazik med i en svensk bok - om ett flyktinglŠger i Palestina. Nu sšker hon uppehŒllstillstŒnd i Sverige och lŠr sig svenska pŒ Folkuniversitetet.

 

Bršd:

Det Šr tisdag pŒ KafŽ Tellus, hšgst upp i Folkuniversitetets lokaler vid JŠrntorget i Gšteborg. Den orientaliska buffŽn stŒr uppdukad pŒ ett lŒngbord. Det Šr ovanligt vŠlbesškt, men Dima Abed Alrazik tycker att det Šr tyst och lugnt. Hon Šr fšdd i flyktinglŠgret Shatila i Beirut, dŠr folk Šr trŒngbodda och dŠr en stor del av vardagslivet sker utomhus.

– Jag vet inte hur mycket folk det bor i Shatila i dag, men det Šr mŒnga fler Šn nŠr jag vŠxte upp. Det har kommit en massa folk frŒn Syrien och andra lŠnder de senaste Œren.

Snart har hon varit i ett Œr i Sverige och under den tiden har lŠst svenska fšr asylsškande plus samhŠllsinformation.

– Det Šr jŠtteroligt. Jag har lŠrt mig mycket och jag har trŠffat en marockansk vŠn pŒ Folkuniversitetet som jag trŠnar svenska med ibland.

I boken ÓDima frŒn Shatila i LibanonÓ kan man lŠsa att familjen lever i en tvŒrummare i ett rivningshus i Beirut, med brist pŒ el och vatten. Boken kom 2004 dŒ Dima var elva Œr. Nyligen stavade hon sig igenom den lŠttlŠsta boken tillsammans med sin svenska ÓfamiljehemspappaÓ.

– DŒ kom jag ihŒg mycket frŒn den tiden, sŠger Dima, vars riktiga familj fortfarande bor kvar i samma rivningslŠgenhet i flyktinglŠgret.

Efter boken fortsatte livet som vanligt fšr Dima. Men 2005 fick hon mšjlighet att Œka till Sverige med en palestinsk folkdansgrupp. DŒ trŠffade hon sin svenska familj fšr fšrsta gŒngen. Sedan dess har de haft kontakt och nŠr hennes pappa dog bestŠmde hon sig fšr att sška asyl. Hon har nyligen blivit intervjuad pŒ Migrationsverket och vŠntar pŒ en tid fšr en andra intervju, innan det Šr dags fšr beslut.

– Det Šr lŒngsamt och frustrerande, men jag har det bra hŠr. Min familj hjŠlpte mig till en praktikplats pŒ socialdemokraternas kontor. Men helst av allt vill jag fortsŠtta lŠsa svenska, sŠger Dima Abed Alrazik som hoppas att Folkuniversitet skall erbjuda fler kurser fšr asylsškande i hšst.

 

Fotnot: Boken Dima frŒn Shatila i Libanon Šr gjord av Anne Sšrman och Birgitta Lagerlšf. Den Šr utgiven pŒ LL-fšrlaget.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Agneta Slonawski

 

Fakta:

Namn: Dima Abed Alrazik

r: 24

Familj: Mamma och tvŒ storasystrar och en lillebror i Libanon, plus svenska ÓfšrŠldrarÓ.

Bor: I Angered

Intressen: Sjunga, gΠpΠgym, promenera

 

Bildtext:

      Helst av allt skulle jag vilja stanna i Sverige och utbilda mig i internationella affŠrer fšr att kunna hjŠlpa mitt hemland Palestina, sŠger Dima Abed Alrazik som Šr uppvuxen i flyktinglŠgret Shatila i Libanon och som lŠst

 

Dima Abed Alrazik har alltid haft en lŠngtan till havet. Hon Šr fšdd i ett litet flyktinglŠger mitt i Beirut. Nu befinner hon sig i Gšteborg och har sškt asyl.

 

– Jag Šlskar JŠrntorget i Gšteborg, sŠger Dima Abed Alrazik som studerat svenska fšr asylsškande pŒ folkuniversitet. Nu hoppas hon pŒ att fŒ stanna i Sverige.

 svenska pŒ Folkuniversitetet i Gšteborg.