ingress:

 

Tangon är livsviktig för Riku Kotiranta. Dansen har gjort honom 20 kilo lättare och gett hans liv en ny mening.

I dag inspirerar han andra – som tangolärare.

 

bröd:

 

Innan vi träffats har han tittat in i skobutiken för att kolla om det finns skor som funkar till tangodans och när menyn kommer på bordet hittar han genast en pizza döpt efter den argentinske tangokompositören Pugliese.

– Hela min tillvaro har förändrats. Mötet med tangon är den mest omvälvande upplevelsen i mitt liv. Dansandet är livsnödvändigt, för tango är som ett beroende, nästan som en drog, förklarar Riku Kotiranta och påpekar att han helst vill prata tango hela tiden, men att det inte funkar, trots att större delen av hans bekantskapskrets numera består av tangobitna själar i olika åldrar.

Tidigare reste han mycket i jobbet och stressade mellan förtroendeuppdrag i olika föreningar. Han var uppbokad flera kvällar i veckan med körsång. Numera uppfylls fritiden i stort av en enda sak - tango.

– Med tangon är det precis som att man levt livet och plötsligt får ett sinne till, förklarar Riku Kotiranta.

Tangon var den första pardans som han provade på. Musiken har alltid funnits i hans liv och han har sjungit i kör sedan han var sex år gammal. För några år sedan började han lyssna på finsk tango och blev helt drabbad av musiken. När han sedan tog sig till sin första tangokurs för tre år sedan var det helt klippt.

– Redan vid första tillfället visste jag att det var det här som gällde hädanefter. Jag blev helt euforisk av glädje och kände en snubblande längtan.

En längtan av något som han inte visste fanns. Inte ytterligare en dimension, utan ett tomrum som fanns där i väntan på att fyllas.

Då var han 28 år och vägde 103,2 kilo. Dansen lockade, men magen var i vägen och knän och fötter värkte efter en tangokväll. Det var då han bestämde sig för att ta steget till Viktväktarna. På drygt ett års tid gick han ner 20 kilo. Målet är att gå ner ytterligare några kilon. För tangodansen kräver kondition och en viss smidighet om man vill utföra de där extra finesserna.

  Jag var fullständigt ointresserad av att röra mig innan. I dag dansar jag flera kvällar i veckan. Förut gjorde jag sällan saker av egen lust. I dag är jag tillfreds med livet och har en bra hälsa, säger Riku Kotiranta som precis kommit hem från en sex veckor lång vistelse i Buenos Aires.

Där har han dansat i timtal på öppna dansställen (som kallas milongor) varje kväll och där har han tagit privatlektioner i tango.

Fyra par dansskor och 60 tango-cd och massor av ny inspiration har han med sig hem i bagaget.

  Att dansa tango är som att aldrig stänga av. Det är att ta in känslorna som kommer upp av musiken och utforska det, förklarar Riku Kotiranta.

Och då handlar det inte alltid om glädje. Att dansa tango kan vara sorgligt, man kan gå till milongan och känna sig vemodig och gå glad därifrån eller tvärtom. Hela känslospektret finns i musiken som tolkas av den kropp med fyra ben som dansparet består av. Det är svårt att inte bli berörd.

Den närmaste framtiden skall Riku Kotiranta försöka överföra sina erfarenheter till tangoeleverna på kulturhuset Oceanen i Göteborg, där han är lärare sedan 1,5 år tillbaka.

– Jag vill försöka lära ut att det inte enbart handlar om stegen, utan en upplevelse av tangons kärna. Kan man sedan ta ett par steg som är helt synkroniserade med sin partner så räcker det, säger han.

För att dansa tango är inte lätt. Det krävs både smidighet och känsla. Själv tänker Riku Kotiranta satsa på yoga eller styrketräning för att få öka på sin egen kroppsmedvetenhet.

När jag frågar honom vad han har för mål med tangodansandet, svarar han:

– Jag har tänkt att jag skall dansa tills jag blir 90 år på någon milonga. Att kunna dansa mer avancerade turer är bara ett mål på vägen.

En del av turerna kommer han förmodligen att lära sig i Buenos Aires i mars nästa år. Då är det högsäsong för de tusentals tangoturister som kommer till staden från hela världen.

För att dansa tango.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Sergio Joselovsky

 

bildtext:

– Tangon har öppnat en värld som inte fanns tidigare, säger Riku Kotiranta som blev alldeles betagen under sin första tangolektion.

 

bildtext:

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att tangon skulle föra mig så

långt och att jag skulle få uppleva så mycket, säger Riku Kotiranta som besökt Buenos Aires för andra gången för att dansa tango.

 

Bildtext: Riku Kotiranta gick ner 20 kilo och fick tillgång till känslor han inte visste fanns. Tack vare tangon.

 

Fakta:

Namn: Riku Kotiranta

Ålder: 31 år

Familj: Single.

Bor: I Göteborg

Yrke: programmerare

Intressen: Allt som har med tango att göra.

 

”De som drabbas av tangopassionen är förlorade och befinner sig i

tangons enorma tidvatten.”

Ur: Milongan - omfamningarnas basar av Sonia Abadi

 

Fakta tango:

 

Tangon föddes i Argentina i slutet av 1800-talet. Den stora invandringen i början av 1900-talet resulterade i att det fanns betydligt fler män än kvinnor i Buenos Aires. Det gjorde att män dansade med varandra.

Tangon blev en populär sällskapsdans i 1920-talets Europa. Dansen fick snabbt inträde på bordellerna och blev förbjuden under en tid, eftersom den ansågs vara oanständig.

Tangotexterna handlar ofta om hjärta och smärta. Inte så sällan handlar de om pojkar som blev övergivna av sina mammor som små, därför haltar kärleken för dem som vuxna.

 

Läs mer på nätet:

 

www.tangonorte.com

www.tangokompaniet.com

www.trengtan.se

 

 

Svenska klubbar med argentinsk tango:

 

Malmöregionen:

 

Folkets hus - Södergatan 65 i Helsingborg.

Tangokvällar - Bryggan i norra hamnen i Helsingborg.

Tangokompaniet - Dag Hammarskjölds väg 4 i Lund.

Tango Trengtan - Stationsvägen 2 i Lund.

 

Göteborg:

 

El Abrazo - Sigrid Rudebecksgymnasiet - Bellmansgatan 8.

Tangohuset - Fabriksgatan 38.

El Jaleo - Kulturhuset Oceanen på Stigbergstorget.

Galleri Cosmopolitan - mittemot Kronhuset.

Röda sten - Cafébryggan vid konsthallen.

 

Stockholmsregionen:

 

Club Tango - Restaurang Pelé, Upplandsgatan 18.

Alsviks medborgarhus - Gustavslundsvägen 168.

Söndagstango - Brunnsgatan 26.