Ingress:

 

TŠnk dig att vara hundratals mil hemifrŒn - utan fšrŠldrar. Du kan inte det frŠmmande landets sprŒk eller seder. Ett liv i limbo – ŠndŒ klarar de flesta ensamkommande barn det nya livet i Sverige fšrvŒnansvŠrt bra.

 

Bršd:

 

Vi kan kalla henne Nuura. Hon Šr 16 Œr och kommer frŒn Somalia. Hennes historia om hur hon kom till Sverige fšr ett Œr sedan, stŠmmer med mŒnga andra somaliska flickor som kommit hit: En dag stŒr de pŒ centralstationen, en person, inte sŠllan en landsman, kommer och mšter upp fšr att ta vid dŠr flyktingsmugglaren slŠpper dem. Landsmannen hjŠlper barnet till nŠrmaste polisstation. I Nuuras fall mštte en okŠnd somalier upp, precis som avtalat, och fšrde henne till flyktingmottagningen i KŒllered, utanfšr Gšteborg.

Det var en kall hšstvinterdag. Hon var fortfarande omtumlad av den lŒnga resan och ovissheten om vad som skulle hŠnda nŠr hon Šntligen kom fram. Hon hade inge slŠktingar hŠr, men kallar den somaliska kvinna, som hon fick bo hos den fšrsta tiden, fšr moster. Eftersom de tillhšr samma klan och fšrvŠntas ta hand om varandra.

      Jag visste ingenting om Sverige nŠr jag kom hit. Bara att det var ett kallt land och ett rikt land som tog emot flyktingar, sŠger Nuura som lŠrt sig att fšrstŒ och skriva svenska pŒ den korta tid hon varit hŠr.

Hon gŒr pŒ en sŠrskild skola i Gšteborg, som har sprŒkintroduktion och dŠr det, bland annat, gŒr mŒnga ensamkommande barn frŒn olika lŠnder. DŠr lŠrde hon snabbt kŠnna andra somaliska flickor, i samma situation, som blivit hennes nŠra vŠnner.

I Mogadishu gick hon pŒ koranskola ett par timmar varje dag. Hennes skolgŒng Šr knapp, men hon har huvudet pŒ skaft och lŠr sig fort. Hon Šlskar skolan och har klŠttrat snabbt och skall snart byta till en annan skola med en hšgre nivŒ. Hennes dršm Šr att fŒ en egen lŠgenhet och att arbeta med mode, smink eller som damfrisšr. Hon tycker om att fantisera om hur det kan bli. De mšrka minnena frŒn sitt hemland vill hon inte gŠrna prata om.

Det var efter att hennes tvŒ Šldre syskon dšdats som hennes mamma lŒnade ihop pengar fšr att fŒ ivŠg Nuura till Sverige. SjŠlv tog modern de fyra andra barnen och begav sig frŒn huvudstaden till ett flyktinglŠger i norra Kenya. Nu fšrsšker hon komma till sin dotter i Sverige, men chanserna Šr lika smŒ som myterna Šr mŒnga, om att ensamkommande barn i dag oftast Œterfšrenas med sina fšrŠldrar i Sverige.

SamtalsŠmnet Šr som ett šppet sŒr fšr Nuura som ocksŒ kŠnner en press att hjŠlpa sin familj till ett bŠttre liv. Hon Šr glad att hon fick sitt uppehŒllstillstŒnd sŒ snabbt.

      Det Šr bra hŠr, inget krig och mat till alla. Man fŒr gŒ i skolan utan att vara rik. Om min mamma kommer blir det bŠttre, sŠger Nuura som glŠds Œt sin nyvunna frihet att ršra sig fritt, i tajta jeans till kort jacka och slšja.

Det finns inte mycket forskat om ensamkommande barn i Sverige, men psykologen Marie Hessle, har i en studie fšljt upp hur det gŒr fšr barnen. Hon har arbetat med gruppen i snart 25 Œr och har i sin avhandling fšljt hundra barn, tio Œr efter deras ankomst.

      Jag blev positivt fšrvŒnad šver resultaten nŠr jag sŒg hur de levde sina liv. Men vŠgen dit har sett olika ut fšr dem. UngefŠr hŠlften av de unga har haft det helt okomplicerat frŒn fšrsta dagen i Sverige, medan andra behšvde extrastšd pŒ vŠgen, berŠttar Marie Hessle.

Hennes studie visar pŒ nŒgra viktiga saker: bland annat att intervjupersonerna, som idag Šr i 25-ŒrsŒldern, har ett transnationellt nŠtverk omkring sig, plus kontakt med framfšr allt sin ursprungsfamilj, oavsett var den befinner sig. Dessutom har vuxna i det formella nŠtverket i Sverige haft stor betydelse fšr dem. Det kan vara personal pŒ ett boende, en lŠrare, vŠnner frŒn den egna kulturen, en idrottsledare eller en psykolog.

Av de 68 personer, som slutligen deltog i studien, har tre ungdomar valt att lŠmna Sverige, tvŒ har flyttat hem och en har flyttat till Kanada. De flesta har skaffat en egen familj och gift sig med nŒgon frŒn sin etniska grupp, mŒnga har en utbildning och arbetar.

Det har diskuterats om de barn som kommer hit Šr utvalda av sin familj fšr att de anses klara sig bŠst eller Šr ӚverlevareÓ. Oavsett vilket tillskriver de ofta sina lŠrare, att det gŒtt sŒ bra fšr dem. MŒnga av dem bšrjar redan efter nŒgra dagar i undervisning som i bŠsta fall Šr anpassad fšr just nyanlŠnda barn. I annat fall hamnar de i en klass med svenskfšdda barn och fŒr fšrsška hŠnga med sŒ gott det gŒr den fšrsta tiden.

      Jag tycker att det finns en stor orŠttvisa, beroende pŒ i vilken kommun man hamnar i, vilket boende man rŒkar fŒ eller i vilken del av landet man hamnar, sŠger Marie Hessle och tillŠgger att hon upplever att kompetensen hos socialarbetare och gode mŠn Šr vŠldigt olika nŠr det kommer till att tillgodose ensamkommande barns behov.

Hon fŒr medhŒll av Eva Dahlstrand som Šr god man fšr flera ensamkommande barn i Gšteborg med omnejd. Hon har precis tagit šver flera Šrenden som misskštts av andra gode mŠn och hon har fšr fšrsta gŒngen anmŠlt en socialsekreterare till Socialstyrelsen fšr att hon anser att denna misskštt sitt uppdrag.

– Som ensamkommande barn skall man ha tur att fŒ en bra god man, en bra advokat, en kunnig socialsekreterare och en bra beslutsfattare pŒ Migrationsverket, pŒpekar Eva Dahlstrand.

Som god man Šr hon spindeln i nŠtet fšr barnen och ser till att deras rŠttigheter blir tillgodosedda, enligt svensk lag och enligt barnkonventionen. Hon Šr med i hela asylprocessen, har kontakt med alla tŠnkbara myndigheter, Šr med pŒ utvecklingssamtal i skolan, pŒ besšk hos socialassistenten, ser till att det finns tolk och att saker och ting blir gjorda – utan att nšdvŠndigtvis utfšra dem sjŠlv. I hennes uppdrag ingŒr, till exempel inte, att gŒ ut och fika med barnen eller gŒ pŒ bio.

Den gode mannens uppdrag fšrsvinner nŠr barnet fyller 18 Œr. I bŠsta fall fŒr de en kontaktperson som lotsar dem i svenska samhŠllet. Efter det fŒr de klara sig sjŠlva. €ndŒ Šr Eva Dahlstrand hoppfull nŠr det gŠller de 50-tal ensamkommande barn som hon hittills haft under sina vingar.

      I stort sett alla som jag trŠffat Šr oerhšrt motiverade. De Šlskar skolan och har hšga ambitioner. Sommarlovet Šr oftast en fasa fšr dem. Ingen av dem skall bli brevbŠrare, utan de siktar pŒ att bli advokater eller lŠkare.

MŒnga av de unga mŠnniskor som medverkat i Marie Hessles studie, hade nŒgon anhšrig eller familjemedlem i Sverige. Det kan vara en del i fšrstŒelsen till varfšr det gŒtt sŒ bra fšr dem. De barn som kommer i dag, har inte alltid det. Om tio Œr kanske vi fŒr lŠsa om deras upplevelser i skšnlitterŠr form.

En sak som blivit bŠttre, under de senaste Œren, Šr att gode mŠn fšr ensamkommande barn numera utbildas pŒ omrŒdet fšr att bevaka barnens rŠttigheter. Samtidigt har nŠtverket kring barnen blivit mer grovmaskigt.

Nuura menar att hennes somaliska vŠnner, jŠmnŒriga flickor, Šr hennes ÓfamiljÓ i Sverige. Med dem kŠnner hon sig trygg och de fšrstŒr varandra. PŒ helgerna sover hon ofta šver hos en kompis som fŒtt en trŠningslŠgenhet av boendet. De kollar pŒ film och pratar. NŒgon svensk familj kŠnner hon šver huvud taget inte. En gŒng har hon varit hemma hos sin gode man. PŒ det stora hela, tycker hon att livet Šr bra i Sverige.

      Jag pluggar mycket och ibland gŒr vi till stan och tittar i affŠrer. En gŒng i veckan gŒr jag till somaliska fšreningen. Och jag ringer min mamma varje vecka. Jag lŠngtar inte hem till Somalia, men jag lŠngtar efter henne. Hon Šr inte orolig fšr hon vet att jag klarar mig. Men ibland nŠr jag blir ledsen ringer jag henne och det blir svŒrt fšr att hon Šr lŒngt borta och jag vet att hon har det jobbigt i lŠgret. SŒ jag vill inte sŠga allting till henne. Men hon Šr den som vet allt bŠst fšr mig.

NŠr jag ber Nuura tŠnka fem Œr framtiden, svarar hon fšrst att hon tror att hennes mamma kommit hit med syskonen, och att hon sjŠlv har en liten lŠgenhet och att hon har sommarjobbat och bšrjat pŒ gymnasiet. Hon vet att det Šr svŒrt att fŒ jobb, men hon skall kŠmpa fšr det. Sedan Šr hon bestŠmd pŒ att hon bara vill ha ett barn, fšrst efter hon fyllt 25 Œr och att hennes man skall hjŠlpa till hemma.

 

ÓDet Šr viktigt att respekterade ensamkommande barnens kultur, religion och sprŒk.Ó

Marie Hessle, psykolog som arbetat med ensamkommande barn sedan 1989

 

ÓMan brukar sŠga att det behšvs tre generationer fšr att bli helt integrerad i ett annat samhŠlle.Ó

Marie Hessle, psykolog som arbetat med ensamkommande barn sedan 1989

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Anna-Lena Lundqvist

 

Bildtext:

– SjŠlvklart skall barn fŒ komma hit och sška asyl, sen mŒste vi hjŠlpa dem att fŒ ett drŠgligt liv hŠr och att de fŒr kontakt med sina anhšriga. Det Šr en oerhšrt viktig lŠnk. terfšreningen Šr det viktigaste i deras liv, poŠngterar Marie Hessle.

 

Bildtext:

Nuura Šlskar skolan och Šr helst med sina kompisar. NŒgon svensk kŠnner hon inte, men Šr bestŠmd pŒ att hon vill stanna i Sverige. Hennes dršm Šr att bli kosmetolog och att hennes mamma och syskon skall fŒ komma hit en dag.

 

Antal ensamkommande barn som sškt asyl i Sverige:

 

2012: 436 barn (per 1 mars).

2011: 2657 barn

2010: 2393 barn

2009: 2250 barn

2008: 1510 barn

2007: 1264 barn

2006: 816 barn

2005: 398 barn

KŠlla: RŠdda Barnen

 

Fakta:

Under 2010 sškte 2393 ensamkommande barn och ungdomar asyl i Sverige, majoriteten kom frŒn Afghanistan, Somalia och Irak.

€ven Norge ger uppehŒllstillstŒnd till ensamkommande barn, utan asylskŠl, om det inte gŒr att hitta nŒgon omsorgsperson som barnet kan skickas tillbaka till. Detta har medfšrt att antalet ensamkommande har škat kraftigt, Šven i Norge.

Prognosen fšr 2011 var 2400 asylsškande barn, varav Migrationsverket uppskattade att cirka 85 % kom att beviljas uppehŒllstillstŒnd. Bristen pŒ platser fšr dessa barn Šr akut. Kommunerna ersŠtts med 1900 kr per dag fšr varje besatt boendeplats, vilket blir ca 1,4 miljarder kr enbart fšr ensamkommande barn Œr 2011.

 

Fakta:

Det finns flera organisationer som arbetar fšr ensamkommande barn. Ršda korset gšr en stor insats genom att hjŠlpa barnen hitta sina anhšriga som Šr kvar i krigshŠrdar eller flyktinglŠger.

RŠdda Barnen vŠrnar om barnens rŠtt och Šr bland annat aktiva genom att ge gode mŠn och sŠrskild fšrordnade vŒrdnadshavare handledning.

FoU (forskning och utveckling) har flera forskningsprojekt pŒ gŒng som ršr ensamkommande barn. LŠnsstyrelsen i VŠstra Gštaland har bšrjat med vidareutbildning fšr gode mŠn och annan personal som mšter ensamkommande barn.

PŒ Migrationsverkets hemsida finns de senaste uppgifterna om vad som krŠvs fšr bland annat Œterfšrening fšr ensamkommande barn och deras anhšriga.

 

LŠs mer pŒ:

www.barnperspektivet.se

www.migrationsverket.se

www.rb.se

www.redcross.se

www.unicef.se