Bröd:

 

Utan farmor i Hamburgsund skulle livet inte fungera för familjen Amnefjord i Ljungskile. Både Ulrika och Ulf arbetar i luften sedan tio år tillbaka. Ulrika är flygvärdinna och Ulf kabinchef på samma bolag. Innan de hade barn jobbade de gärna samma pass. Sedan Josefine kom för tre år sedan, ses de ofta ombord på planet; när den ena går på går den andre av.

De andra skrattar åt oss när vi ger rapport i kabinen om vad som skall göras hemma. Men vi har faktiskt mer tid tillsammans än de flesta familjer, det är bara det att den inte är planerad, säger Ulrika och förklarar att antingen är de helt lediga eller så har de jour och får vara beredda på att blir utringda och gå upp i ottan och sätta sig i bilen för att köra de nio milen till Landvetter flygplats.

Josefine är van vid att somna med en förälder och vakna med den andra, eller att farmor Gunvor som är 69 år har kommit kvällen innan, och lämnar och hämtar på dagis.

På sommaren då det är högsäsong flyger de ofta iväg till Grekland eller något annat resmål över dagen. Men på vintern blir de borta från varandra flera dagar i sträck.

Efter sådana perioder har vi catch up dagar då vi försöker ta igen det vi missat. Om Ulrika och jag är ensamma brukar vi sitta och prata. Är Josefine hemma från dagis så gör vi något mysigt tillsammans, säger Ulf och tillägger att de dagar som de slipper bli inkallade på jour är familjens bonusdagar.

Det svåra med att ha ett jobb där man möts i dörren är att det sällan går att boka in fester eller middagar som andra familjer gör på helgerna.

Ulrika påpekar att även om de trivs bra med sina jobb och har gott om egen tid både hemma och när de jobbar, så kan hon bli less på att gå på bjudningar ensam.

Innan sommaren kommer familjen Amnefjord att utökas med ytterligare en familjemedlem. Frågan är om farmor orkar med två småbarn. Ulrika och Ulf tar det med ro, men kanske blir det så att en av dem får gå ned på halvtid. Det viktigaste för dem är att barnen mår bra. Skulle något bli fel där, så är de öppna för att ändra sina liv till ett mer regelbundet vardagsliv.

 

 

Ulrika Amnefjord, 34 år, flygvärdinna (arbetar 75 %).

Ulf Amnefjord, 35 år, kabinchef.

De har Josefin tre år och bor i Ljungskile, nio mil från Göteborg.

 

2+6+11. Bildtext: Ulrika och Ulf Amnefjord styr sina liv efter treåriga Josefin. Hon har sin bas hemma i huset med utsikt över Ljungskileviken, medan föräldrarna flyger världen runt.

 

Bildtext: Josefin slocknar framför Pettson. I morse vakande hon när mamma gick upp till jobbet mitt i ottan.

 

Bildtext: Ulf och Ulrika Amnefjord upplever att de har gott om tid tillsammans, trots att de flyger världen runt. Efter närmare tio år i luften har de accepterat att de inte kan boka in helger som andra familjer. För dem är veckans dagar lika.

 

Tidsdagbok för Ulf:

Klockan ringer.

4.00               Kör till Landvetter.

5.00               Parkerar

Genomgång med kollegorna.

Går till planet.

Lyfter från Göteborg.

14.00             Landat i Las Palmas, transporterad till hotellet.

Tar en kopp kaffe, pratar med kollegor, tar en löprunda.

Går ut och äter med kollegorna.

23.00             Läggdags

 

(Ulf/Ulrika är hemma i Ljungskile nästa dag klockan 23.00. Ulf går igenom dagens tidning, fikar, duschar. Ulrika duschar och somnar direkt när hon varit ute på samma rutt.)

 

 Tidsdagbok för Josefin:

 

Väcker Josefine, duschar, äter frukost.

9.00               Dagis

15.00             Leker ute en stund eller med kompisar.

17.00             Middag

18.00             Bolibompa

19.00             Läser saga.

19.30             Läggdags

 

Dygnets timmar för Ulrika / Ulf, jobb/hemma.

 

Sömn: 5/10 timmar

Arbete: 9/0 timmar

Restid:  1/10 timmar

Samvaro: 0/12  timmar

Egen tid:  9/2 timmar