Bröd:

 

Hemma hos Kenneth Pontén och Irene Barker Pontén står tiden stilla. På gården utanför deras 1700-tals hus i Billdal tuggar hästen Gullviva sitt hö, bredvid står deras gamla duett. De bor mittemot ett radhusområde, en kvart från Göteborg city.

- Tiden är som den alltid har varit. Det är samma koncept från bronsåldern till nu, säger Iréne.

Paret Pontén har valt att leva av det som jorden och djuren ger dem. Förutom att kon ger mjölk, fåren kött och ull och hönsen ägg, så har de sitt konsthantverk som de säljer på marknader och i den lilla gårdsbutiken. De har levt ihop i sju år.

– Vi är tillsammans hela tiden. Det är få människor som är det i dag. Men vi tycker att det är roligt att göra projekt ihop, säger Kenneth.

Även om var och en har sina bestämda sysslor på dagen, så är de hela tiden i närheten av varandra. Iréne är textilkonstnär och Kenneth bygger möbler. Oavsett om de har mycket beställningar eller ej, så är det ett dagligt jobb med djuren.

-         För oss handlar det mycket om årstider. Våren har sitt när fåren lammar och kycklingarna kommer. Då är det mycket med att plantera grönsaker. Sedan är det trädgårdsskötsel och höskörd. På sommaren har vi kafé och kurser i lieslåtter och på hösten är det fårslakt och skinnberedning. Även om det är mycket jobb med att få hem ved under vintern, så är det en vilsam årstid. Då tar vi det väldigt lugnt på mornarna, sover tills vi vaknar och sitter och dricker te, pratar och tänder husets två vedspisar, säger Iréne.

Hon upplever att hon kan styra sin tid. Om hon får för sig att göra en installation, i form av en vacker fågelbur i trädgården, så kan hon stanna upp ett par dagar och göra den. Effekten blir att disken växer, för det är hon som håller i hushållsarbetet. Middagarna brukar de laga tillsammans, men det är Kenneth som tar hästen till skogen och släpar hem veden.

-         Jag blir rastlös om jag får för mycket fritid. För mig är fritid att bygga ett fårhus i skiftesverk, säger Kenneth som har lite svårt att förstå allt stressande omkring sig.

De gånger han tar bilen till stan, blir han hela tiden omåkt av andra trafikanter, trots att han själv kör minst tio kilometer över den tillåtna hastigheten. Det är en stor kontrast till Kenneth som tar sig tid att titta lite på varje tidningssida innan han eldar upp den i vedspisen.

 

Tidsdagbok en vanlig januaridag:

 

8.30                              Går upp och matar djuren.

9.00               Sitter i godan ro och äter frukost och läser böcker.

10.00             Släpper ut djuren och vattnar grödor.

Börjar dagens sysslor var för sig.

14.00             Dags för lunch.

                      Fortsätter med snickeri och vävning.

17.00             Tar in djuren.

19.00             Äter kvällsmat.

20.00             Umgås med varandra, tittar på tv ibland.

23.00             Läggdags.

 

En typiskt vinterdygn för Iréne och Kenneth:

Sömn: 10 timmar

Arbete: 8 timmar

Samvaro: 4 timmar

Egen tid: 2 timmar.

 

 

Iréne Barker Pontén, textilkonstnär och väverska, 50 år.

Kenneth Pontén, konsthantverkare, 59 år.

Bor i Nygården, i Billdal, 15 minuter från Göteborgs centrum.

 

9 + 10. Bildtext: Iréne och Kenneth lever som i början av 1900-talet på sin gård i Billdal, med lugn lunk, byteshandel och två vedspisar som enda värmekälla.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Stefan Edetoft

 

”Tid är något man har bara om man tar den.”

Bertha Eckerstein