ingress:

 

Argentina är en av världens psykologtätaste länder. Närmare hälften av landets alla psykologer arbetar i Buenos Aires. Många av dem har sina praktiker i Freud City.

 

bröd:

 

Området sträcker sig ett tiotal kvarter från Plaza Guemes i Palermo och kallas för Villa Freud i folkmun. Det ser ut som vilket bostadsområde som helst i centrala Buenos Aires.

Den enda ledtråden till att det finns ett stort antal psykologer som har sina mottagningar här är en pizzeria vid namn Sigi, efter Sigmund Freud och en skivaffär med namnet Rock´n Freud.

Det var på 80-talet som psykologer och psykoterapeuter började etablera sig området. Medelklassen (läs presumtiva klienter) bodde här och psykologerna öppnade helt enkelt sina mottagningar i närheten.

Argentinarnas intresse för psykoanalys har liknats vid deras passion för tango. Flera gånger i veckan visas tv-shower med

olika psykologer och var och varannan radiokanal tar upp vardagliga problem.

Psykologin gjorde sitt intåg i Buenos Aires i slutet av 1930-talet. Det var främst spanska immigranter som etablerade sig som psykologer. Många av dem tog anställning vid sjukhus och offentliga inrättningar. 

Priset för en timmas session hos en psykolog varierar i dag från 30 till 100 pesos. Vilket motsvarar cirka 82 till 275 kronor. Trots att krisen i Argentina gjort att pengarna endast är värda en tredjedel av vad de var för drygt tio år sedan, så har antalet argentinare som går i terapi ökat stort. En förklaring till det kan vara att det i den privata sjukförsäkringen ingår minst 20 psykologbesök per person och år.

 

Fotnot: Enligt Ministerio de Sálud de la republica Argentina finns det 43 000 utbildade psykologer i Argentina i dag.

 

bylten: Agneta Slonawski

bildbyline: Sergio Joselovsky

 

bildtext:

Florencia Brown och Lionel Roca bor i Villa Freud och läser psykologi. De brukar sitta på café Sigi och plugga tillsammans.  I Freud City i Buenos Aires finns det 18 500 psykologer.