Fšrslag till šveringress:

En del drar en hšgvinst i grannlotteriet. Andra somnar med att fšrsška tŠnka bort den stšrande grannen. Grannrelationen Šr speciell, just fšr att man vŠljer sŠllan sin granne sjŠlv.

 

Ingress:

Carolin Freiholtz och c underlŠttar varandras vardag. De Šr grannar som blivit nŠra vŠnner. Och stšttar varandra i vŒtt och torrt.

 

Bršd:

KvŠllspromenaderna har blivit mŒnga och lŒnga, ofta med startpunkt i villaomrŒdet pŒ FiskebŠcksvŠgen dŠr de bŒda bor - pŒ kort avstŒnd frŒn varandra. Fšrsta gŒngen de trŠffades var i missionskyrkans tjejgrupp, i vŠstra Gšteborg. Det samtalet ledde snabbt till fler pŒ tu man hand; om livet, om relationer och om tro.

      Jag tror att de grundlŠggande vŠrderingarna har en stor betydelse. Numera finns det ingen startstrŠcka nŠr vi trŠffas och det kŠnns tryggt att kunna ringa nŠr som helst, sŠger Louise Bramer.

De har en relation som tŒl spontanbesšk utan att det behšver vara stŠdat hemma. Och den Šr inte av det praktiska slaget dŠr man kokar sylt och stŠller pŒ den enas trapp. Men visst avlastar de varandra genom att hŠmta barnen pŒ fšrskola och skola. Eller som nyligen dŒ Louise kylskŒp gick sšnder - dŒ fixade Carolin snabbt ett nytt med hjŠlp av en kontakt via en slŠkting.

Men framfšrallt coachar de varandra pŒ den livsresa de fšretagit sig de senaste Œren. Carolin arbetade pŒ en reklambyrŒ och nŠrde en dršm om att bli fotograf. Louise var byggingenjšr, men ville lŠsa till lŠkare. PŒ den vŠgen Šr de nu och fungerar som varandras bollplank och stšttor under tiden.

      Vi har samma humor, det finns inga hinder, men vi Šr otroligt olika. Jag har mŒnga jŠrn i elden samtidigt, medan Louise Šr strukturerad och fokuserad. Hon Šr min uppslagsbok i livet, sŠger Carolin Freiholtz som menar att Louise inspirerar henne att ta tag i dieter och andra saker som andas livskvalitet.

      Jag ser dig inte som ršrig, utan som konstnŠrlig, rŠttar Louise Bramer.

De drar nytta av varandras kontaktnŠt och hjŠlps Œt med bŒde inkšp av tekniksaker och att dela med sig av begagnade barnklŠder. Deras familjer har helt naturligt vŠvts in i gemenskapen och det hŠnder att Louise eller Carolin gšr barnaktiviteter med den andres make.

      Den som har mest tid hjŠlper mest till med barnen. PŒ sŒ sŠtt blir det en avlastningsperiod fšr den ena, sŠger Louise Bramer som tycker att det Šr skšnt att veta att det finns en vuxen person som man kan rŠkna med, utanfšr familjen.

Psykolog Jenny Klefbom menar att det hŠr med givande och tagande Šr en bŠrande balk i de flesta grannrelationer. Liksom att vara lyhšrd infšr vad den andra har fšr behov. UngefŠr som pŒ en arbetsplats med andra ord. DŠr vŠljer man inte heller vilka som skall ingŒ nŠstgŒrds.

      Grannrelationen Šr speciell, men jag ser ingen fara i att umgŒs mycket med sina grannar eller att man blir vŠnner. Det viktiga Šr att vara tydlig. Det Šr alltid bŠttre att berŠtta lite om sig sjŠlv, fšr grannen, sŒ att det skapas en fšrfšrstŒelse. Det Šr inte lika lŠtt att gšra sig av med en granne som med en kompis. GrannbrŒk kan verkligen stŠlla till det och i extrema fall kan det vara bŠttre att flytta Šn att fšrsška lšsa det, menar Jenny Klefbom.

Man vŠljer sŠllan sina grannar. €ven om det finns mŠklare i dag som tar fram information om vilka som bor i omrŒdet; vad de tjŠnar och vem de ršstar pŒ – eftersom de vet att vi helst sšker oss till likasinnade.

– Den goda grannen kan fylla en otroligt viktig funktion. Fšr en del Šldre personer Šr grannen enda livlinan eller lŠnken ut till yttervŠrlden, poŠngterar Jenny Klefbom.

Vad spelar dŒ den geografiska nŠrheten fšr roll egentligen och lšses den goda grannrelationen upp nŠr en flyttar?

      Vi skall kšpa mark och bygga ett Œlderdomshem nŠr vi blir gamla, skojar Carolin Freiholtz som ser framemot allt roligt de kommer att gšra pŒ Œlderns hšst, Šven om nŠrheten har stor betydelse tror hon absolut att hon och Louise kommer att ha en fortsatt god relation pŒ hŒll, om en av dem skulle flytta.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Anna-Lena Lundqvist

 

ÓJag tror att den stor del av vŒra relationer idag, Šr just grannrelationer.Ó

Jenny Klefbom, psykolog

 

Bildtext:

      VŒr grannrelation gick frŒn inget till allt pŒ tre Œr. Idag har vi en prestigelšs relation som Šr djup, men samtidigt ytlig, sŒ att vi kan ha roligt pŒ olika nivŒer, beskriver Carolin Freiholtz som i tillsammans med sin granne Louise Bramer har en vilsam relation dŠr de kan vara bŒde grŒa och trista eller uppsluppna.

 

      MŒnga promenader blir det fšr de goda grannarna Louise Bramer och Carolin Freiholtz som kompletterar varandra pŒ flera sŠtt, men har samtalet som bas.

 

Grannarna Louise Bramer och Carolin Freiholtz hšrs flera gŒnger i veckan via, telefon eller sms och har stŠndigt varandra i Œtanke, som en pŒgŒende dialog.

 

Fakta:

Namn: Carolin Freiholtz

Bor: FiskebŠck

lder: 35

Familj: Man och tvŒ barn, 4 och 8 Œr.

Jobbar med: Fotograf

 

Fakta:

Namn: Louise Bramer

Bor: FiskebŠck

lder: 32

Familj: Man och tvŒ barn, 3 och 5 Œr.

Jobbar med: Studerar till lŠkare