ingress:

 

Tangokurserna avlöser varandra här hemma. Men den äkta stämningen finns i Buenos Aires. Vi följde göteborgaren Åke Holmström som snickrat ihop sin egen tangoresa.

Till tangons vagga.

 

bröd:

 

- En månad här gör mig fem år yngre, säger Åke Holmström som är 57 år och arbetar som psykolog i Göteborgs kommun.

Vi träffar honom i den bedagade stadsdelen Once i Buenos Aires. Han är här för fjärde året i rad och har bott i samma färgglada tangohus varje gång.

I dubbelrummet på andra våningen hänger tre nystrukna skjortor som han precis hämtat upp från kembaren i samma kvarter och på golvet står fem par nyinköpta tangoskor prydligt på rad. Snart skall han stryka rakvatten på kinderna och ge sig ut i tangokvällen.

- Man är väldigt utlämnad i tangodansen. Du dansar tätt intill och känner hjärtslag, puls och vibrationer, förklarar Åke Holmström och drar upp mig på takterrassen för en snabb demonstration.

Det är mars och värmerekord i Buenos Aires. Under den senaste månaden har staden avverkat tre välbesökta tangofestivaler. Staden fungerar som en magnet för tangodansare från hela världen. En förklaring till det är att peson dalat från knappt tio kronor till 2,75 kronor under en elvaårsperiod.

Men det är bara halva sanningen. Den äkta stämningen, kutymen - allt som hör tangon till, finns här i Buenos Aires.

Det räcker med att promenera i tangokvarteren i San Telmo en kväll och insupa de gardelska tonerna från varje gathörn eller göra ett besök på det anrika

tangocaféet Confitería Ideal en måndageftermiddag, och betrakta äldre uppklädda argentinare, för att få en fläkt av tangons djupa allvar.

Åke Holmström berättar om första gången han gick till en milonga, som de öppna dansställena kallas, i Buenos Aires. På svenskt manér stegade han fram till en dam och bjöd upp. Som svar vände hon bort huvudet och tittade åt ett helt annat håll. Strax efter kom dansvärden fram och förklarade för honom att på det här stället bjuder man upp med blicken. Det är fyra år sedan den fadäsen hände.

Det första han gör när han kommer in på en milonga i dag är att sätta sig på ett strategiskt rätt ställe. Ett hörn är bäst för då har han koll på två håll:

– När jag fått ögonkontakt med någon nickar jag och kvinnan stiger ut på dansgolvet. Det är ett väldigt bra sätt för ingen behöver bli avvisad. Om man inte är intresserad så tittar man bara på en punkt någonstans ovanför ögonen, förklarar Åke Holmström.

En annan oskriven tangoregel är att man alltid dansar motsols i en milonga, fyra danser i rad. Efter det kommer ett mellanspel, en så kallad cortina, på någon minut, där alla går av dansgolvet, för att bjuda upp på nytt.

Om två dagar åker han hem till Göteborg igen. Den här gången har han fått dansa mycket. Han har tagit mängder av danslektioner och privatlektioner i spanska varje vecka.

Nästa års resa till Buenos Aires är redan inplanerad.

- Det här är ett väldigt bra sätt att ha semester på. För mig har det blivit en typ av terapi. Jag fyller på min energi, säger Åke Holmström.

Men före avresan skall han till en grupplektion i Mercedes le Bozec´s vardagsrum i södra Buenos Aires. Hon är korrekturläsare på ett förlag och en av alla de självlärda argentinare som undervisar tango på deltid. För tio pesos bjuder hon på avancerade steg och väl inövad tangokänsla i sitt lilla vardagsrum.

Möblerna har hon flyttat ut och längs ena långväggen finns en spegel med en ledstång. Med handfast klapptakt visar hon först vad de elva eleverna skall göra, sedan föser hon bestämt ihop paren och dansen är igång.

Hennes gamla mamma vaggar omkring och bjuder på hett maté, som består av starkt örtte och en gnutta socker. På bordet står småkakor, färskt vatten och en ask med minttabletter för andedräkten.

Det här är bara en av många tangostudios som vuxit upp i Buenos Aires under de senaste två åren. De riktigt stora, annonserar i tidskriften El tangauta. Den är som Hänt i veckan, fast full med reportage och information om allt som rör tango. Ett måste för den seriösa tangoturisten med andra ord.

– Tangon är som en berg-och-dalbana. En dag är du jätteduktig, nästa dag tänker jag att jag skiter i det här med tango. Det är både spännande och riskfyllt och har så mycket att göra med din dagsform och vilket självförtroende du har, plus vilken musik som spelas, säger Åke Holmström.

Tango är som en kropp med fyra ben, förtydligar Mercedes le Bozec efter två och en halv timmar när tangolektionen närmar sig sitt slut. Klockan är halv tio och det är dags för en köttbit och ett glas vin. Inte två glas för då sluddrar man på stegen, säger Åke Holmström och tillägger att dansen oftast pågår fram till fyra, fem på morgonen.

Veckan runt.

Efter en sådan vanlig tangonatt brukar han gå upp vid ettiden på dagen. Då är det dags för några empanadas och en kall öl. Efter det kollar han sina mejl. Alltid finns det någon avundsjuk tangovän därhemma som vill ha lite uppgifter om senaste nytt från tangons huvudstad.

Åke Holmström har startat en egen milonga - El Abrazo - tillsammans med en vän hemma i Göteborg. Borden pryder de med vita dukar och ovanpå det en vas med en färsk ros. Varannan tisdag träffas tangobitna göteborgare i den hyrda lokalen.

Där kommer han att dansa så svetten lackar tills det är dags att åka till Argentina nästa gång. I mars månad är det höst och högsäsong för tangoturister.

 

byline: Agneta Slonawski

bildbyline: Sergio Joselovsky

 

Fakta tango:

 

Tangon föddes i Argentina i slutet av 1800-talet. Den stora invandringen i början av 1900-talet resulterade i att det fanns betydligt fler män än kvinnor i Buenos Aires. Det gjorde att män dansade med varandra.

Tangon blev en populär sällskapsdans i 1920-talets Europa. Dansen fick snabbt inträde på bordellerna och blev förbjuden under en tid, eftersom den ansågs vara oanständig.

Tangotexterna är synonyma med hjärta och smärta. Det stora flertalet handlar om pojkar som blev övergivna av sina mammor som små, därför haltar kärleken för dem som vuxna.

 

Läs mer på nätet:

www.havsvik.nu/tango

www.tangonorte.com

www.tangokompaniet.com

www.trengtan.se

 

Tangorabatt:

 

Flygbiljett t.o.r Göteborg Buenos Aires - cirka 9 000 kronor.

Boende på tangohus 10 dollar natten.

Mat och vin á cirka 50 kronor.

Resor med taxi, buss och tunnelbana -  Cirka 25 kronor dagen.

Inträde till milonga - 10 kronor.

Tangoklasser - 30 kronor gången.

Dansskor cirka 250 paret.

Cd-skivor - 60 kronor styck.

 

Fotnot: Prisuppgifterna är från 19 april 2004 då peson kostade 2,75 kronor.

 

Bildtexter:

 

- Att dansa tango är som att ha en kropp med fyra ben. Det är kärlek i tre minuter, sedan är det över, säger Mercedes le Bozec, som lär ut tango i sitt vardagsrum i södra Buenos Aires.

 

Över hela Buenos Aires finns det tangohus för cirka tio dollar natten. Åke Holmströms favoritställe ligger i närheten av San Telmo och har nio rum, gemensamt kök och en rymlig altan.

 

- Det här är ett väldigt bra sätt att ha semester på. För mig har det blivit en typ av terapi. Jag fyller på min energi, säger tangofrälste Åke Holmström

som har startat en egen milonga hemma i Göteborg.

 

skobilder i butik och dans:

Skorna är a och o i tango. På skobutiken Flabella trängs turister och argentinare för att köpa skor med rätt sula och klackhöjd.

 

Adriana och Åke dansar utomhus på en gata i San Telmo/ eller Mercedez och Åke som dansar framför obelisken på natten:

 

Buenos Aires fungerar som en magnet för tangodansare från hela världen. En förklaring till det är att peson dalat från knappt tio kronor till cirka tre kronor under en elvaårsperiod.

Men det är bara halva sanningen. Den äkta stämningen, kutymen - allt som hör tangon till, finns bara här i Buenos Aires.