Ingress:

FŒ en annorlunda semester genom att bo hemma hos folk. NŠstintill gratis i tvŒ nŠtter. Organisationen Servas vŠrdar Šr spridda šver hela vŠrlden.

 

Bršd:

Lotta Fagrell och Bertil Persson i Grebbestad Šr tvŒ flitiga resenŠrer. Sedan de blev Servas-medlemmar fšr fyra Œr sedan har de gŠstat andras hem, i Argentina, Brasilien, Uruguay och Sydafrika.

Men det bšrjade med en intervju hos ett par Servas-medlemmar i TrollhŠttan. Den pratstunden resulterade i ett certifikat, med foto och namn – ett slags id-papper som skall visas upp fšr vŠrden.

Infšr varje resa brukar Lotta Fagrell kolla upp vilka Servas-vŠrdar som finns i de lŠnder som paret tŠnker besška. VŠrdarna fŒr gŠrna ha konstnŠrliga intressen eller nŠmnt Šmnen i sin profil, som kan leda till spŠnnande samtal. DŠrefter mejlar Lotta Fagrell en fšrfrŒgan om vŠrden Šr hemma den aktuella perioden, om de vill ta emot tvŒ gŠster och om det ingŒr frukost.

     Det spelar ingen roll om det Šr en koja eller ett slott. Det viktigaste Šr mštet. Man kommer in i hem och ut till miljšer som man aldrig skulle hittat pŒ egen hand, sŠger Lotta Fagrell som har mŒnga fina minnen av personer de mštt och platser som de antagligen inte hade hittat utan vŠrdarnas hjŠlp.

Som exempelvis den senaste resan till Sydafrika. De hyrde en bil i Kapstaden och bilade lŠngs kusten tillsammans med vŠrdinnan som hade jŠrnkoll pŒ olika konstnŠrskluster. Och de besškte en kŒkstad, nŒgot som de aldrig skulle vŒgat om de rest pŒ tu man hand. Den vŠrdinnan har Lotta Fagrell kontakt med via Facebook i dag.

     En del har blivit vŒra vŠnner. Som Lisa i Salvador i Brasilien. Hon Šr 74 Œr och bor pŒ elfte vŒningen i ett hšghus. Vi Œkte hissen upp och hon tog oss rŠtt i famnen. Vi tvŠttade av oss och gick direkt pŒ lunch med hennes vŠnner som var olika kulturpersoner i hennes Œlder, sŠger Lotta Fagrell.

Efter det ÓadopteradeÓ Lisas vŠnner paret och fortsatte att visa dem runt i pittoreska byar som de antagligen inte skulle ha hittat till sjŠlva. Men Servas passar inte alla.

     Man mŒste vara šppen och nyfiken pŒ den man skall mšta och man skall helst inte vara fšr bekvŠm av sig. Fšr man kan ju hamna pŒ stŠllen som Šr spartanska, sŠger hon och berŠttar om den gŒngen dŒ hon och maken sov pŒ en madrass, respektive i en bŠddfŒtšlj i ett litet rum nŒgonstans i Sydamerika.

Tanken Šr att man som Servas-medlem inte skall vara tvingad att ha en resenŠr sovandes hos sig. Om man nu har det trŒngt hemma eller mycket att gšra pŒ jobbet. Det gŒr bra att ses till en sen middag eller ta med gŠsten pŒ en rundtur i den egna staden.

Den trŒkigaste erfarenheten paret har Šr att fŒ ett ÓjavisstÓ frŒn vŠrden innan de Œker hemifrŒn och ett ÓkanskeÓ nŠr det nŠrmar sig ankomst. SŒ var det i Portugal. Eftersom de inte fick klara besked av vŠrden, sŒ bilade mot en annan stad istŠllet.

– Man vill ju inte kŠnna det som att man trŠnger sig pŒ, sŠger Lotta Fagrell.

Det mest intressanta och annorlunda mštet toppas av Sydafrika. LŒngt ut i ingenstans lŒg deras Servas-vŠrdars stora lantgŒrd.

     Vi hade kšrt pŒ grusvŠgar, fšrbi grŠskullar, och nŠstan gett upp hoppet. SŒ dšk den dŠr gršna brevlŒdan upp, som det stod om i vŠgbeskrivningen. Sedan kom en struts springande och nŠr vi kšrt šver en flodfŒra sŒg vi gŒrden lŒngt dŠrnere, minns Lotta Fagrell.

DŠr bodde boerŠttlingar, med sin stora familj och med 40 anstŠllda. Den vistelsen tog dem rakt in i Sydafrikas politik och historia.

Paret Fagrell/Persson Šr i startfasen pŒ att planera en ny resa och skall snart titta igenom vilka vŠrdar som finns pŒ resmŒlet. SjŠlva har de tagit emot fŒ gŠster.

Jonny SŒgŠnger som Šr global ordfšrande fšr Servas International, har dŠremot haft mŒnga gŠster i sitt hem. Det blir uppemot tio, tolv besšk per Œr. Nyligen var det en polsk man som fick hŠnga med pŒ familjens vardagsbestyr med studentexamen och tillhšrande fest. SjŠlv har han gŠstat Œtskilliga Servas-vŠrdar sedan han gick med i organisationen1983.

     Semestern Šr inte fullstŠndig om jag inte fŒtt en Servas-upplevelse. Det ger en unik dimension av resan, sŠger Jonny SŒgŠnger som bŒde rest ensam och med hela familjen till olika Servas-vŠrdar i Sverige och utomlands.

 

 

ÓServas Šr relativt okŠnt i Sverige, eftersom organisationen inte hŠngt med vŒr tid och varit aktiva pŒ nŠtet. Det hŒller vi pŒ att Šndra pŒ nu.Ó

 

 

ÓDet Šr vŠldigt intressant att fŒ en inblick i mŠnniskors vardagÓ

Jonny SŒgŠnger

 

Fakta Servas:

 

Servas Šr en internationell och ideell organisation med vŠrdeord som fšrstŒelse, tolerans och fred. Servas grundades 1949 och i dag finns det medlemmar i šver 135 lŠnder. I Sverige finns det 273 medlemmar.

 

Servas starades1949 av Bob Luitweiler, en amerikansk vapenvŠgrare och hans vŠnner. Ršrelsen fick fŠste i ett flertal lŠnder och 1972 bildades paraplyorganisationen Servas International. ret efter placerades organisation pŒ FN:s lista šver ickestatliga organisationer.

I dag finns det cirka 15 000 ServasvŠrdar šver hela vŠrlden som utan kostnad tar emot ServasresenŠrer i sina hem. Syftet Šr att ška fšrstŒelsen mellan olika mŠnniskor och kulturer. Du kan vŠlja att vara resenŠr, vŠrd eller bŒde och.

Som medlem fŒr du tillgŒng till vŠrdlistor med namn pŒ mŠnniskor som bor i allt frŒn Albanien, Bangladesh, Barbados till Irak, Island och Sverige.

Medlemsavgiften Šr 100 kronor per hushŒll. NŠr du ger dig ivŠg pŒ en resa betalar du 400 kronor (300 kronor om du anmŠlt dig sjŠlv som vŠrd) i resenŠrsavgifter. DŒ fŒr du ett ÓLetter of IntroductionÓ- ett slags id som rŠcker i ett Œr.

 

LŠs mer pŒ:

www.servas.se

www.servas.org

 

                     1. Samma dag som fransmannen  Frederic Morizot anlŠnde till Sverige tidigare i Œr fick han fšr fšrsta gŒngen i sitt liv bada bastu + doppa sig isvak.

Bildtexter: s2

ServasresenŠren Thomas Harley frŒn Uppsala besšker familjen Won-hyung och Yang Jung-suk i Sydkorea.

 

 S3 (4 personer runt ett matbord)

Eva och Thomas Harley frŒn Uppsala besšker ServasvŠrdarna Jun-Bok Sim med vŠn och blir bjudna pŒ traditionell mat och goda samtal i Sydkorea.

 

Servasbesškare Jana och Esther Kimmel frŒn Berlin grillade med familjen Gustavsson/Olsson i Huddinge fšrra sommaren.

 

Bild frŒn hšger: Per Olsson, Anna Gustavsson, Jana Kimmel och hennes mamma Esther Kimmel, Pers pappa Sven Danielsson.

Bilder: Erna Danielsson

 

ÓGetting to know the amazing Family Gustavsson/Olsson in Huddinge, gave me a good impression of Sweden.Ó

Utdrag ur mejl frŒn ServasresenŠren Jana Kimmel frŒn Berlin