Ingress:

Fšr lŠnge sedan fanns det flera magasin lŠngs kusterna som fungerade som gigantiska kylskŒp. PŒ Donsš, i Gšteborgs sšdra skŠrgŒrd, har man tagit tillvara pŒ det gamla Isbolaget. I dag fungerar byggnaden som restaurang och viktig mštesplats pŒ šn.

 

Bršd:

– PŒ Donsš finns det mŒnga rederier och de Šr bra pŒ att anvŠnda oss. De fšrlŠgger mšten och konferenser hŠr pŒ Isbolaget. Sedan Šr det mŒnga personer frŒn kontoren och andra šbor som kommer hit och Šter lunch, sŠger Lise-Lotte Steen som driver Isbolaget sedan fyra Œr tillbaka.

Hon kommer ihŒg nŠr hon var barn. DŒ var det liv och ršrelse utanfšr Isbolaget. Verksamheten blev snabbt en naturlig kroppsdel pŒ šn. Det hela initierades av en man vid namn Lennart Karlsson, en fastlandsbo, som sŒ smŒningom flyttade till šn. Han sŒlde maskindelar till fiskebŒtar och kŠnde mŒnga i Gšteborgs fiskhamn. Han gick sedermera under namnet ÓIs-KarlssonÓ. Men lŒt oss ta det frŒn bšrjan.

De fiskare som tillhšrde Donsš fick ha ŒbŠket med att Œka frŒn Gšteborgs sšdra skŠrgŒrd, Šnda in till Gšteborgs fiskehamn fšr att fylla sina lastrum med is, i beredskap fšr sin kommande fiskfŒngst. NŠr det vŠl var gjort, Œkte de ut mot skŠrgŒrden igen och vidare ut till sina vida fiskevatten.

Det var dŒ Lennart Karlsson sŒg behovet och erbjšd sig att bygga ett stort magasin, som sŒ smŒningom fick namnet Isbolaget. Men innan dess fick samtliga Donsšfiskare skriva pŒ ett kontrakt dŠr de lovade honom att isa pŒ šn hŠdanefter. Som en slags sŠkerhet pŒ att verksamheten skulle vara fšrlagd till šn och inte till staden.

SŒ skedde ocksŒ, och mellan 1953 till 1993 tillverkade man och magasinerade is till fiskarna i byggnaden. Men fšrst var man tvungen att bygga en slags tarm, som en fšrlŠngning av hamnen. SkottkŠrror lastades fšr hand, med sten som blev rejŠlt fylle. NŠr Isbolagets byggdes var lšnen 2.50 i timman. Det fanns snickare pŒ šn som arbetade fšr 3 kronor i timman, vilket ansŒgs vara lite dyrt Œr 1953.

I mitten av femtiotalet var det livligt i Donsš hamn. DŒ fanns det omkring fyrtio fiskebŒtar pŒ šn. Det finns fortfarande de som minns tidiga morgnar, innan fiskebŒtarna gav sig ivŠg. DŒ var hamnen full av svart ršk, tack vare alla rŒoljemotorer.

Det var en tid dŒ fisket var starkt och arbetet med isblocken var tungt. De fšrsta Œren, hackades isen i bitar och fšr hand. Blocken som kom frŒn VŠnern och frŒn Oslofjorden, vŠgde uppemot 300 kilo styck.

Mot slutet av femtiotalet var fisket verkligen pŒ topp och bŒde den nŠringen och efterfrŒgan pŒ is var stor. Vid den hŠr tiden hade Is-Karlsson Šven ett isbolag i Sandvik pŒ grannšn Styrsš. DŠr tog han emot 30 ton is per dygn. Donsšs kapacitet var nŒgot stšrre, med 40 ton is per dygn.

DŠrmed skapade de bŒda verksamheterna flertalet arbetstillfŠllen i skŠrgŒrden.

r 1980 sŒlde Is-Karlsson Isbolaget pŒ Donsš till Willy Johansson med bršder. De drev verksamheten vidare till slutet. DŒ skriver vi 1993. DŠrefter fungerade byggnaden som fšrrŒd och magasin ett antal Œr, tills den byggdes, till nuvarande verksamhet, som kafŽ och restaurang Œr 2006. DŒ hade rederinŠringen sedan lŠnge tagit fart pŒ Donsš.

 

 

All rederiverksamhet som finns pŒ šn i dag Šr sprungen ur de fyra, fem handlare frŒn šn som bšrjade med att fšrse fiskebŒtar med fotogen i bšrjan av 1900-talet. Det sŠgs att nŠsa fšr affŠrer, ett genuint intresse fšr fiske och kŠrleken till bŒtar har lett till att denna lilla š i dag har nŠrmare 40 procent av Sveriges hela produkttankerflotta.

Vid hamnen finns i dag ett antal rederikontor som skšter en stor del av denna flotta. Inom en radie pŒ hundra meter finns Donsštank, Terntank, Sirius, Furetank, Veritas Tankers, €lvtank, Swedia och Vinga Ship Management. NŒgra andra donsšrederier som Ektank, Oljola och Northern Offshore Service har sina kontor pŒ fastlandet.

Det blŒser fortfarande en rŒkall vind kring Donsš hamn. Men framtiden fšr šn ser ljus ut. Plštsligt har sommarbŒtfolket hittat till šn. En del šbor oroar sig redan fšr att det ska bli ett nytt Smšgen, men flera av smŒfšretagarna ser fšrdelarna med att šn kan erbjuda nybakad pizza, hembakta kakor och havsnŠra rŠtter.

Anette TermŽn Šr sambo med en Donsšfiskare, och relativt nyinflyttad pŒ šn. Hon Šr en av dem som arbetar pŒ dagens Isbolaget. Hon Šr allt-i-allo och pratar med de flesta matgŠsterna som droppar in fšr att Šta.

En vanlig torsdag som denna Šr det ett femtiotal personer som satsat pŒ dagens lunch. Byggjobbare pŒ šn letar sig hit, liksom bŒde Šldre personer och yngre och fšrŠldralediga šbor.

LŠngst upp vid taklisten finns fortfarande vit fŠrg kvar frŒn den tiden dŒ det fšrvarades is hŠrinne. Resten av vŠggarna Šr beklŠdda med de ursprungliga, tillika dekorativa och raspiga trŠplankorna. Tillsammans med levande ljus, blomsterarrangemang, som blandas med taljor och tampar, utgšr de en gemytlig miljš.

– Det hŠr Šr en fruktansvŠrt trevlig miljš. HŠr samlas alla fiskare och šbor. Det Šr en familjŠr stŠmning, sŒ det kŠnns hel okej att komma hit sjŠlv och Šta. Det Šr otroligt viktigt att det finns ett sŒdant hŠr stŠlle pŒ šn. Det Šr ungefŠr som att gŒ till frissan. HŠr fŒr man reda pŒ vad som hŠnt sen sist. Det Šr en viktig mštesplats, poŠngterar Anette TermŽn.

Hon fŒr medhŒll av Karl-Olof Mšller som arbetar som befŠl, men som har sin lediga period hemmavid fšr tillfŠllet. DŒ missar han sŠllan att ta en svŠng fšrbi Isbolaget.

– Vi brukar trŠffas hŠr nŠr jag Šr hemma. Det Šr fiskare och andra som jobbar pŒ sjšn eller i nŒgon form av transport. HŠr fŒr man reda pŒ mycket nyheter. Det gŠller fšr alla oss sin inte Šr ute pŒ Facebook, skojar Karl-Olof Mšller.

En snšklŠdd š med bŒtar i hamn och havet som fond, Šr en helt annan plats Šn en sommardag i skŠrgŒrden. Oavsett om lŒngvŠga turister hittar hit eller ej, i framtiden. SŒ lŠr verksamheten pŒ Donsš puttra pŒ i sin egen takt. Donsš Šr som ett Gnosjš till havs. BŒda stŠllena Šr starka frikyrkofŠsten med en stor driftighet. I Gnosjš dominerar smŒindustrin och pŒ Donsš Šr det rederiverksamheten som drar in de stora pengarna.

 

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Andreas Silverblad

 

 

Fakta:

Donsš i Gšteborgs sšdra skŠrgŒrd Šr vŠstkustens eget Gnosjš. Fšretagsamheten blomstrar bland šns 1 446 invŒnare (2015).

PŒ šn finns ett 60-tal fšretag. Finansiellt sett domineras Donsšs nŠringsliv av ett tiotal rederier. Det gšr Donsš till ett av de ÓredertitŠtasteÓ (per capita) samhŠllena i Sverige, Europa och kanske hela vŠrlden. I šns fiskhamn finns en modern fiskeflotta och gott om fritidsbŒtar.

FrŒn Saltholmen gŒr Styrsšbolagets snabbfŠrjor regelbundet ut till šn.

 

 

Bildtext:

 

Bildtexter till bilder i mapp som ni fŒtt – tagna av Andreas Silverblad.

 

PŒ Isbolaget Šr det inte mŠngden rŠtter som gŠller, utan ett fŒtal hemlagade efter gamla š-recept. Det nya inslaget heter asiatisk lax med soja, ingefŠra, vitlšk och wasabikrŠm.

 

Isbolaget pŒ Donsš var en viktig verksamhet fšr fisket fšrr om Œren. I dag Šr det en mštesplats pŒ šn. BŒde fšr turister och redare.

 

 

Bildtexter som jag tagit i mapp– tagna av Agneta Slonawski

 

2+4

Christian Sten Šr kock pŒ Isbolaget. Han gŒr runt och pratar med gŠsterna nŠr maten stŒr pŒ bordet.

 

5+6

– Det hŠnder faktiskt att bŒde lokala fšrmŒgor och att artister kontaktar oss och frŒgar om de fŒr komma hit och sjunga. Uno Svenningson och ÓEbbots arkÓ har varit hŠr, sŠger Anette TermŽn som gšr allting pŒ Isbolaget, fšrutom att laga mat.

 

1+9

– NŠsta sŠsong har vi en inomhusveranda som vi kan anvŠnda hela Œret. Den har jag vŠntat pŒ i flera Œr, sŠger Lise-Lotte Steen som driver Isbolaget pŒ Donsš.

 

 

 

Bildtexter till Agnetas bilder:

 

Is 1+9

Lise-Lotte Sten, som driver Isbolaget pŒ Donsš, Šr en lokal kŠndis, delvis pŒ grund av sina bakverk. Recepten kommer bland annat frŒn gamla slŠktingar pŒ šn.

 

Is7

Karl-Olof Mšller missar sŠllan att besška Isbolaget pŒ hemma-šn Donsš, nŠr han Šr iland.

 

Is5+6

– HŠr samlas alla fiskare och šbor, sŠger Anette Termen, som arbetar pŒ Isbolaget och Šr nyinflyttad pŒ Donsš.

Med plats fšr drygt hundra personer och med en magnifikhavsutsikt Šr Isbolaget den optimala platsen fšr bršllopsfest eller konferens.

4+7

Isbolaget pŒ Donsš var en viktig verksamhet fšr fisket fšrr om Œren. I dag Šr det en mštesplats pŒ šn. BŒde fšr turister och redare.

Donsš i Gšteborgs sšdra skŠrgŒrd Šr vŠstkustens eget Gnosjš. Fšretagsamheten blomstrar bland šns invŒnare.