IsabellaLšvin har alltid vetat att hon en dag skulle gšra nŒgot stort. €ndŒ Šr honrejŠlt omtumlad av den senaste tidens hŠndelser. Hennes bok Tyst hav –jakten pŒ den sista matfisken har skakat om bŒde under och šver vattenytan.

 

Bršd:

 

Det Šren regntung morgon och staden visar sig frŒn sin allra sŠmsta sida nŠr IsabellaLšvin stiger av tŒget pŒ Gšteborgs central. Hon Šr klŠdd i mšrk yllerock,rejŠla skor, har ett fast handslag och ekorrblick. Hon Šr hŠr fšr att fšrelŠsaom utfiskningen i vŒra hav fšr sportfiskare i Stenungsund och Varberg. Ochdelta i en lŒng diskussion med hela personalen pŒ Fiskeriverket.

FrŒnfšnstren i det luftiga hotellrummet i Palacehuset har hon šrnkoll pŒspŒrvagnarna som korsar Drottningtorget. Men det Šr inte utsikten, utan sŠngensom lockar. Hon Šr sŒ in i mŠrgen trštt och slŠpar pŒ en stor sŠck sšmnbristefter att ha gŠstat flera morgonprogram, blivit intervjuad pŒ lŠngden ochtvŠren och ideligen svarat i telefon om att komma och prata om sin bok och vaddet Šr som hŒller pŒ att hŠnda med vŒra hav. Egentligen.

NŠr honbšrjade grŠva efter fakta om att torsken i det nŠrmaste fšrsvunnit ochsamtidigt hade en idŽ om att svara pŒ den stora frŒgan om vem havet tillhšr, sŒanade hon att hon stack in handen i ett getingbo. Men att boken skulle skapaargsinta burop eller buntvis av tackbrev frŒn oroliga kustbor, hade hon aldrigtrott. Dramaturgiskt sett hade det varit lŠttast att utse en bov i kostym ochen utsatt grupp i blŒstŠll. Men orsaken till utfiskningen och vŒr fiskeripolitikŠr mer komplex Šn sŒ.

Hon haraktat sig fšr att peka ut nolltaxerande yrkesfiskare som bor i lyxvillor, menhon namnger den stora slŠkt av fiskare i FiskebŠck som med sin gemensammafiskeflotta har mšjlighet att sopa rent mer Šn en havsbotten. Hon hŠnger ocksŒut forskare, tjŠnstemŠn och politiker som kunde gšra betydligt mer Šn vad dehitintills gjort fšr att rŠdda vŒra matfiskar.

Hon harhelt enkelt gjort ett naturpolitiskt reportage om rovdriften pŒ havenskrympande fiskbestŒnd, dŠr hon sakligt konstaterar att torskbestŒnden minskatmed 70 procent under de senaste 25 Œren, medan om torskfisket stoppas helt i…stersjšn kommer det bara att dršja tvŒ Œr innan stammen blir livskraftig igen.

–Jag visste att det jag skrev skulle skaka om i fiskerivŠrlden, men jag hadeingen aning om att det skulle nŒ ut sŒ stort. Hade det varit sŒ att det varsportfiskarna som var boven eller miljšgifterna, sŒ hade jag inte tvekat attskriva det.

IsabellaLšvin Šr inte den hšgljutt kaxiga typen. Hon har tvŠrtom en lŒg profil, men mankan ana att hon bŠr pŒ ett visst mŒtt av civilkurage och ett slags obŠndighetblandat med mod.

Somfrilansjournalist Šr hon van att portrŠttera personer in pŒ bara skinnet. Nuhar hon sjŠlv, med blandade kŠnslor, fŒtt kŠnna pŒ hur det Šr att stŒ mitt istrŒlkastarljuset.

NŠr vitrŠffas Šr det mindre Šn en vecka sedan hon tog emot Stora journalistpriset somrets berŠttare. Hon var en av hundra nominerade och det finns de som menar atthon med rŒge kvalificerat sig att dessutom kamma hem priset i klassen fšr Œretsavslšjande reportage.

–Visserligen har jag grŠvt fram en hel del som inte varit kŠnt, men min stšrstabedrift Šr att jag sammanstŠllt material och att jag lyckats berŠtta det pŒ ettsŒdant sŠtt att mŒnga mŠnniskor lyckats ta till sig det.

En avfšrklaringarna till det Šr fšrmodligen att Isabella Lšvin Šr en gudabenŒdadberŠttare. Efter Œr av feta rubriker om utfiskning Œ ena sidan och dumpning Œandra sidan, sŒ fšrstŒr jag plštsligt lite mer av det snŒriga Šmne som kansammanfattas med ett ord: fiskeripolitik. Hon tar mig i handen frŒn fšrstasidan och mŒlar med sŒ trŠffande beskrivningar av fiskare, forskare och fiskatt den akut utrotningshotade glasŒlens lŒnga fŠrd frŒn Sargassohavet, tillvŒra trakter, ocksŒ blir min angelŠgenhet. Jag fŒr reda pŒ att vŒr vanligastematfisk, torsken, hamnat pŒ Internationella naturvŒrdsunionens, IUCN, ršdlistašver hotade arter tillsammans med hŠlleflundran, koljan, pigghajen, tumlarenoch brugden. I den faktaspŠckade boken om jakten pŒ den sista matfisken, finnsdet mesta man behšver veta fšr att fšrstŒ att vi mŒste gšra nŒgonting. Nu.

–Det hade blivit folkstorm fšr lŠnge sedan om det hade gŠllt Šlgen. Nu dšdasdjur vŒrdslšst i havet. Att det kunnat gŒ sŒ lŒngt som det gjort beror pŒ attvi inte sett utfiskningen med egna šgon.

Envinterdag fšr fyra Œr sedan studsade hon upp ur sŠngen och bara visste att honvar tvungen att skriva en avslšjande bok om utfiskningen. NŠr tre fšrlag nobbatidŽn tog hon sina egna sparpengar till hjŠlp och gick till vŠga pŒ precis sammasŠtt som nŠr hon skall gšra ett portrŠtt av Robert Gustafsson, Jan Myrdal ellerLena Endre. Det vill sŠga: proppar i sig allt som finns att lŠsa om dem och kšrdet igenom systemet. Den stora skillnaden med boken var att det tog ett Œr attgšra research, istŠllet fšr en vecka infšr ett portrŠtt i till exempeltidningen Vi. Hon har besškt yrkesfiskare i bland annat Smšgen, Œkt ut medFiskeriverkets forskningsfartyg U/F Ancylus frŒn Glommen, studerat laxodlingari Nordnorge, varit pŒ Kap Verde fšr att se hur EU:s fiskeripolitik pŒverkarfiskares vardag i det lilla šlandet och Œkt till Bryssel fšr att bland annat sedet rum dŠr fiskeriutskottet tar sina viktiga beslut.

PŒ ettsŠtt kan man sŠga att Isabella Lšvin skriver med kroppen. Fšr henne Šr detnšdvŠndigt att vara pŒ plats fšr att se med egna šgon och lŠsa allt som finns iŠmnet fšr att fšrstŒ. €ven om det Šr sŒ banalt som att Œka till Universeumeller till Sjšfartsmuseet och titta in i torskarnas allvarsamma šgon.

SjŠlvtror hon att hennes arbetssŠtt Šr ett slags kompensation šver att hon inte komin pŒ journalisthšgskolan. Hon har helt enkelt fŒtt finna egna vŠgar fram tillett eget sŠtt att skriva pŒ. Och om man tittar pŒ hennes tjugoŒrigajournalistkarriŠr sŒ har det fungerat ganska vŠl.

Efteratt ha lŠst statsvetenskap pŒ universitetet i Bologna, bšrjade hon pŒVeckorevyn som skribent. Sedan blev det lŒnga reportage i MŒnadsjournalen. NŠrden lades ned var hon redan upptagen i Bonniers stora famn och blev erbjudenjobbet som redaktionschef pŒ livsstilstidningen Leva. Efter Œtta mŒnader dŠrvalde hon att avgŒ och bšrja ett liv som frilans.

Redan ibšrjan av nittiotalet gick hon till Expressen med fšrslaget att gšra enmiljšbilaga i tidningen. Det hŠr var en tid dŒ klimatfrŒgor inte ens var uppepŒ banan. Det blev en miljšspalt i kvŠllstidningen fšr Isabellas Lšvins del.Sedan dess har hon fšrsškt trŒckla in miljšfrŒgor pŒ olika sŠtt i sittskrivande. Hon har inget minne av att hon en vacker dag Ókom utÓ. Hennes miljšintressebšrjade helt enkelt med en bok. Det var i bšrjan av Œttiotalet, dŒ hon hittadeen bok med titeln Entropi - En ny vŠrldsbild av Jeremy Rifkin pŒ en obskyrhylla hos sin lokale bokhandlare i Stockholm.

–Den handlade om hur vi fšrbrukar jordens resurser och skakade om migfullstŠndigt. Jag blev faktiskt rŠdd, men jag hade ingenstans att gŒ med minkŠnsla. Jag kŠnde ingen samhšrighet med miljšfolk i fjŠllrŠvenklŠder.

Egentligenhar hon alltid kŠnt sig som lite av en outsider. Trots att hon i dag rŠknas somen vŠlkŠnd kulturskribent i Stockholm, har hon aldrig riktigt identifierat sigmed Kultursverige.

–Jag har inga problem med att vara en outsider eller att inte ha varit denballaste tjejen i skolan. Jag var en intellektuell outsider nŠr jag jobbade pŒVeckorevyn och nu Šr jag en kulturell outsider i fiskevŠrlden.

Det Šrfel att sŠga att bšckerna varit hennes riktiga vŠnner, men de har en vŠldigtstor betydelse i hennes liv. Hennes fšrsta bokfšrŠlskelse alla kategorier var HC Andersens sagor. DŒ var hon Œtta Œr och trodde inte det var mšjligt attlevandegšra leksaker och andra ting som han gjorde. Den andra storalŠsupplevelsen kom nŒgra Œr senare med Onkel Toms stuga.

DŠrnŒgonstans kanske fšrklaringen finns till hennes engagemang och fšrhŒllningssŠtttill djur och natur.

Hon Šruppvuxen i Avesta i Dalarna med en Šldre syster, en mamma som var sjukgymnastoch en pappa som var konstnŠr. De bodde pŒ en avstyckad bondgŒrd, med litedjur, dŠr hennes pappa hade sin ateljŽ i ladan.

–Jag har nog med mig en samhŠlls- och konsumtionskritisk Œdra i grunden. MinuppvŠxt skapade en medvetenhet och empati fšr andra, tillsammans med en kŠnslaav att ingenting Šr sjŠlvklart.

NŠrfrŒgorna bšrjar nŠrma sig den privata sfŠren fšr Isabella Lšvin, sŒ dršjersvaren, pŒ samma sŠtt som nŠr en utrikeskorrespondent i direktsŠndning pŒ tvfŒr en frŒga i šrsnŠckan. SŒ kommer det, apropŒ om hon har nŒgra svagheter:

–Jag tycker att jag kunde vara en bŠttre mamma och Šgna mer tid Œt mina barn.Jag har jobbat fšr mycket och inte varit sŒ nŠrvarande fšr dem.

Sedangšr hon om sin šnskan att sjuttiotalsvilla i Nacka borde stŠdas oftare, tillett slags nyŒrslšfte infšr 2008. Huset Šr mšblerat med Šrvda mšbler och sjŠlvfšrsšker hon handla bara nŠr hon mŒste och hon har slutat jaga ršda prislappar,utan fšrsšker tŠnka ut vad som hŒller i lŠngden och satsar pŒ kvalitet.

Bara ensŒdan sak som att vi 1990 kšpte 15 kilo textilier, per person och Œr, i Sverigeoch att vi 2006 handlade 24 kilo talar sitt eget tydliga sprŒk.

–Jag tror att vi stŒr infšr ett vŠgskŠl dŠr vi mŒste sluta smŒle Œt mŠnniskorsom kommer med egna innovationer om att fšrbŠttra miljšn. Vi mŒste ta framsmarta och radikala lšsningar. Fšr det krŠvs politiska styrmedel. Vi kan inteslŒ oss till ro och tro att makthavare skšter detta pŒ bŠsta sŠtt, fšr sŒ Šrdet tyvŠrr inte, sŠger Isabella Lšvin.

Hon harprecis klarat av sitt mšte med Fiskeriverket dŠr landets lokalkontor frŒn sšdertill norr, var uppkopplade pŒ lŠnk och i tur och ordning blev uppropade pŒbŠsta melodifestivalvis av radioprataren Lasse Swahn, som arbetar deltid sominformatšr pŒ Fiskeriverket: …regrund – finns ni med? Simrishamn –hšr ni oss? och sŒ vidare.

IsabellaLšvin var nervšs nŠr hon gick till utfrŒgningen. Under armen hade hon fšrslagmed tio punkter, om allt frŒn att Šndra kvotsystemet till att sjŠlvamyndigheten mŒste bestŠmma sig fšr vem man skall lyssna pŒ i framtiden –yrkesfiskarna eller andra skattebetalare ocksŒ?

Storaregndroppar faller mjukt pŒ vattenytan i vallgraven. Vi befinner oss pŒFiskekrogen i Gšteborg i en vrŒ med alggršna vŠggar och sobert ekgolv.KšksmŠstaren fšrklarar vŠnligt att dagens plattfisk Šr bergtunga med enunderbar sŒs. LunchbuffŽn ligger smakfullt dekorerad pŒ en bŠdd av is. Deomtyckta torskbullarna i en sŠrskild mŠssingskastrull. Vi sicksackar oss frammellan sill och rŠkor och andra delikatesser som rom, som Isabella Lšvin intekan Šta med gott samvete, eftersom hon misstŠnker att den kommer frŒn sik.

PŒborden stŒr restaurangens eget kolsyrade vatten, ett koncept som flera avstadens krogar hoppat pŒ med miljšfšrklaringen om att det minskar transporter.

NŠrIsabella Lšvin skulle ta emot stora journalistpriset gjorde Carl-Johan Bonnieren u-svŠng och Šndrade menyn tre timmar fšre sjŠlva kalaset. 220 gŠster skulleserverats hŠlleflundra pŒ Operaterrassen i Stockholm. Det blev oxfilŽ istŠllet.Den manšvern rŠddade inga fiskar precis, men sŠnde kanske ut en signal.

-IsabellaLšvin tycker att framtiden kŠnns ganska hoppfull. Det handlar om glŠdjen efteratt ha trŠffat pŒlŠsta miljšstudenter som startade en rŠdda-torsken-sida pŒwebben efter hennes fšrelŠsning eller om kulturhuset Fregatten som lockade 250mŠnniskor nŠr hon gŠstade Stenungsund hŠrom kvŠllen.

€ven omhon sjŠlv mest av allt just nu lŠngtar efter ett oŠndligt hav att blicka utšver, ett litet hus som gŠrna fŒr ligga pŒ en strand och en obruten strŠcka avtid, sŒ inser hon att det gŠller att elda pŒ.

De tvŒbarnen Šr snart flygfŠrdiga och hon har sagt upp sitt uppdrag som bokredaktšrpŒ Femina fšr att Šgna sig Œt mat-och miljškršnikor i Meny i P1 under nŠsta Œr.Sedan skall boken kompletteras med ett kapitel om …stersjšn och fšrmodligenšversŠttas till flera sprŒk.

–Jag tror faktiskt att jag kan fšrŠndra vŠrlden lite om den hŠr boken kommer upppŒ kurslistorna pŒ miljš- och journalistikprogram. €ven om den inte kommer attpŒverka fiskeripolitiken till nŠsta Œr, sŒ kommer den att gšra nŒgot fšrmedvetenheten hos mŠnniskor. Jag Šr jŠtteglad om jag kan inspirera kockar ochandra matlagare att tŠnka till. Men helst av allt šnskar jag att den europeiskafiskeripolitiken rivs upp frŒn grunden, sŒ att vi kan fšrvalta vŒra hav ochskapa ett ekologiskt hŒllbart fiske och fŒ billig fisk i affŠrerna. Det vore enmycket enklare sak att gšra, jŠmfšrt med att bromsa vŠxthuseffekten.