Ingress:

 

Isbolaget p Dons har gtt frn ett isande hus av tr, till en viktig mtesplats p n. Tidigare frvarades tonvis av isblock i huset. I dag r det hemlagat som gller. Grna husmanskost och bakverk efter gamla recept.

 

 

 

Brd:

 

Det sista sntcket som prytt kajen r p vg att rinna ned i hamnen. Hr ligger stora och sm btar p rad, men det r en brkdel jmfrt med en vanlig sommardag i sdra skrgrden. D vller det turister av varje frja och fritidsbtarnas frare har svrt att hitta platser. Men p Isbolaget finns det gott om utrymme. Huset ligger lngst ut vid hamnarmen och har sex meter hgt till tak.

Lngst upp vid taklisten finns fortfarande vit frg kvar. Resten av vggarna r dekorativa av gamla raspiga trplankor. Det fanns en tid d man frs 40 ton is per dygn. D pratar vi ett levande fiske och ruljangs.

En vanlig torsdag som denna r det ett femtiotal personer som satsat p dagens lunch. Byggjobbare p n letar sig hit, liksom bde ldre personer och yngre och frldralediga bor.

– Det hnder allt att det kommer turister s hr rs ocks. Jag vet inte riktigt hur de hittar till oss.  men framfrallt r det kontorsfolk frn rederierna och andra bor som r trogna gster, konstaterar Lise-Lotte Steen som driver Isbolaget sedan fyra r tillbaka.

Om sommaren trngs folk p verandan fr en rksmrgs och havet som fond. Den stora utmaningen r att f verksamheten att rulla vintertid. Nu har de julborden precis klarats av. Startskottet fr 2018 r att frbereda fr bokade brllop. Det r en ny nisch fr Isbolaget. Alltfler upptcker den genuina miljn och frlgger hela kalaset p plats.

Lise-Lotte Steen har frskt f till en skapelse med bde gammalt och nytt. Lokalen inramas av taljor, tampar och fiskent. Plus nygjorda blomsterdekorationer och moderna lampor.

– Det hr r min drm. Min stora grej r att pynta och att baka. Jag har mrkt att de fljarna jag har ftt p Instagram r sdana som ocks gillar att baka. Nu kommer jag att satsa mer p det, sger Lise-Lotte Steen som sjlv grna anvnder sig av recept frn gamla slktingar p n.

 

Hon kommer ihg nr hon var barn, att det var rrelse utanfr Isbolaget. Verksamheten blev snabbt en naturlig kroppsdel p n. Det hela initierades av en man vid namn Lennart Karlsson, som s smningom flyttade till n. Han slde maskindelar till fiskebtar och knde mnga i Gteborgs fiskhamn. De fiskare som tillhrde Dons fick ha bket med att ka in och isa fisk i stan och sedan ta tillbaka till sin hem och vidare ut p fisken.

Nr Lennart Karlsson erbjd sig att bygga Isbolaget, s fick samtliga Donsfiskare skriva p ett kontrakt dr de lovade att isa p n hdanefter. S skedde ocks, och mellan 1953 till 1993 tillverkade man och magasinerade is till fiskarna i byggnaden.

D fanns det inte ngot kommunalt vatten p Dons, s man kpte det frn Vnern och x. Vattenbten som levererade Freja och n i dag finns det en frskvattentank under huset som rymmer hundra kubikmeter.

 

r 1959 var fisket p topp. Isblocken vgde upp till 300 kg. Den skulle krossas och under den varma rstiden behvdes is, bde nr btarna gick ut och nr de kom hem igen. Vid den hr tiden hade man ven ett isverk p Styrs som kunde frysa 30 ton per dygn. P Dons producerade man 40 ton is per dygn. Det krvdes muskler till att krossa isen och sysslan gav flera unga mn arbete.

Anette Termn r sambo med en Donsfiskare, relativt nyinflyttad p n och en av dem som ftt arbete p dagens Isbolaget.

– Det hr r en fruktansvrt trevlig milj. Hr samlas alla fiskare och bor. Det r en familjr stmning, s det knns hel okej att komma hit sjlv och ta. Det r otroligt viktigt att det finns ett sdant hr stller p n. Det r ungefr som att g till frissan. Hr fr man reda p vad som hnt sen sist. Det r en viktig mtesplats. Men det har ven blivit ett genuint stlle fr andra n bor. Det hnder faktiskt att bde lokala frmgor och att artister kontaktar oss och frgar om de fr komma hit och sjunga. Uno Svenningson och Ebbots ark har varit hr. Nsta r fr vi besk av en trdgrdsmstare

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Agneta Slonawski

 

Foton: Andreas Silverblad

 

Bildtexert:

 

Sista julbordet r serverat fr i r. P Isbolaget r det inte mngden rtter som gller, utan ett ftal hemlagade efter gamla -recept. Det nya inslaget heter asiatisk lax med soja, ingefra, vitlk och wasabikrm.

 

Isbolaget p Dons var en viktig verksamhet fr fisket frr om ren. I dag r det en mtesplats p n. Bde fr turister och redare.

 

Christian Sten r kock p Isbolaget. Han gr runt och pratar med gsterna nr maten str p bordet.

 

– , sger Anette Termn som gr allting p Isbolaget, frutom att laga mat.

 

Elma Silverblad heter lucian fr dagen.

 

– Nsta ssong har vi en inomhusveranda som vi kan anvnda hela ret. Den har jag vntat p i flera r, sger Lise-Lotte Steen som driver Isbolaget p Dons.

 

 

Fakta:

Dons i Gteborgs sdra skrgrd r vstkustens eget Gnosj. Fretagsamheten blomstrar bland ns 1 446 invnare (2015).

P n finns ett 60-tal fretag. Finansiellt sett domineras Donss nringsliv av ett tiotal rederier. Det gr Dons till ett av de redertittaste (per capita) samhllena i Sverige, Europa och kanske hela vrlden. I ns fiskhamn finns en modern fiskeflotta och gott om fritidsbtar.

Frn Saltholmen gr Styrsbolagets passagerarfrjor regelbundet ut till n.