Ingress:
Isbolaget pŒ Donsš har gŒtt
frŒn ett isande hus av trŠ, till en viktig mštesplats pŒ šn. Tidigare
fšrvarades tonvis av isblock i huset. I dag Šr det hemlagat som gŠller. GŠrna
husmanskost och bakverk efter gamla recept.
Bršd:
Det sista snštŠcket som prytt
kajen Šr pŒ vŠg att rinna ned i hamnen. HŠr ligger stora och smŒ bŒtar pŒ rad,
men det Šr en brŒkdel jŠmfšrt med en vanlig sommardag i sšdra skŠrgŒrden. DŒ
vŠller det turister av varje fŠrja och fritidsbŒtarnas fšrare
har svŒrt att hitta platser. Men pŒ Isbolaget finns det gott om utrymme.
Huset ligger lŠngst ut vid hamnarmen och har sex meter hšgt till tak.
LŠngst upp vid taklisten
finns fortfarande vit fŠrg kvar. Resten av vŠggarna Šr dekorativa av gamla
raspiga trŠplankor. Det fanns en tid dŒ man fršs 40 ton is per dygn. DŒ pratar
vi ett levande fiske och ruljangs.
En vanlig torsdag som denna
Šr det ett femtiotal personer som satsat pŒ dagens lunch. Byggjobbare pŒ šn
letar sig hit, liksom bŒde Šldre personer och yngre och fšrŠldralediga šbor.
– Det hŠnder allt att
det kommer turister sŒ hŠr Œrs ocksŒ. Jag vet inte riktigt hur de hittar till
oss. men framfšrallt Šr det
kontorsfolk frŒn rederierna och andra šbor som Šr trogna gŠster, konstaterar
Lise-Lotte Steen som driver Isbolaget sedan fyra Œr tillbaka.
Om sommaren trŠngs folk pŒ
verandan fšr en rŠksmšrgŒs och havet som fond. Den stora utmaningen Šr att fŒ
verksamheten att rulla vintertid. Nu har de julborden precis klarats av. Startskottet
fšr 2018 Šr att fšrbereda fšr bokade bršllop. Det Šr en ny nisch fšr Isbolaget.
Alltfler upptŠcker den genuina miljšn och fšrlŠgger hela kalaset pŒ plats.
Lise-Lotte Steen har fšrsškt
fŒ till en skapelse med bŒde gammalt och nytt. Lokalen inramas av taljor,
tampar och fiskenŠt. Plus nygjorda blomsterdekorationer och moderna lampor.
– Det hŠr Šr min dršm.
Min stora grej Šr att pynta och att baka. Jag har mŠrkt att de fšljarna jag har
fŒtt pŒ Instagram Šr sŒdana som ocksŒ gillar att baka. Nu kommer jag att satsa
mer pŒ det, sŠger Lise-Lotte Steen som sjŠlv gŠrna anvŠnder sig av recept frŒn
gamla slŠktingar pŒ šn.
Hon kommer ihŒg nŠr hon var
barn, att det var ršrelse utanfšr Isbolaget. Verksamheten blev snabbt en
naturlig kroppsdel pŒ šn. Det hela initierades av en man vid namn Lennart
Karlsson, som sŒ smŒningom flyttade till šn. Han sŒlde maskindelar till
fiskebŒtar och kŠnde mŒnga i Gšteborgs fiskhamn. De fiskare som tillhšrde Donsš
fick ha ŒbŠket med att Œka in och isa fisk i stan och
sedan ta tillbaka till sin hemš och vidare ut pŒ fisken.
NŠr Lennart Karlsson erbjšd
sig att bygga Isbolaget, sŒ fick samtliga Donsšfiskare skriva pŒ ett kontrakt
dŠr de lovade att isa pŒ šn hŠdanefter. SŒ skedde ocksŒ, och mellan 1953 till
1993 tillverkade man och magasinerade is till fiskarna i byggnaden.
DŒ fanns det inte nŒgot
kommunalt vatten pŒ Donsš, sŒ man kšpte det frŒn VŠnern och x. VattenbŒten som
levererade Freja och Šn i dag finns det en fŠrskvattentank under huset som
rymmer hundra kubikmeter.
r 1959 var fisket pŒ topp. Isblocken vŠgde upp till
300 kg. Den skulle krossas och under den varma Œrstiden behšvdes is, bŒde nŠr
bŒtarna gick ut och nŠr de kom hem igen. Vid den hŠr tiden hade man Šven ett
isverk pŒ Styrsš som kunde frysa 30 ton per dygn. PŒ Donsš producerade man 40
ton is per dygn. Det krŠvdes muskler till att krossa isen och sysslan gav flera
unga mŠn arbete.
Anette TermŽn Šr sambo med en Donsšfiskare, relativt
nyinflyttad pŒ šn och en av dem som fŒtt arbete pŒ dagens Isbolaget.
– Det hŠr Šr en fruktansvŠrt trevlig miljš. HŠr
samlas alla fiskare och šbor. Det Šr en familjŠr stŠmning, sŒ det kŠnns hel
okej att komma hit sjŠlv och Šta. Det Šr otroligt viktigt att det finns ett sŒdant
hŠr stŠller pŒ šn. Det Šr ungefŠr som att gŒ till frissan. HŠr fŒr man reda pŒ
vad som hŠnt sen sist. Det Šr en viktig mštesplats. Men det har Šven blivit ett
genuint stŠlle fšr andra Šn šbor. Det hŠnder faktiskt att bŒde lokala fšrmŒgor
och att artister kontaktar oss och frŒgar om de fŒr komma hit och sjunga. Uno
Svenningson och ÓEbbots arkÓ har varit hŠr. NŠsta Œr fŒr vi besšk av en
trŠdgŒrdsmŠstare
Byline: Agneta Slonawski
Bildbyline: Agneta Slonawski
Foton: Andreas Silverblad
Bildtexert:
Sista julbordet Šr serverat
fšr i Œr. PŒ Isbolaget Šr det inte mŠngden rŠtter som gŠller, utan ett fŒtal
hemlagade efter gamla š-recept. Det nya inslaget heter asiatisk lax med soja,
ingefŠra, vitlšk och wasabikrŠm.
Isbolaget pŒ Donsš var en
viktig verksamhet fšr fisket fšrr om Œren. I dag Šr det en mštesplats pŒ šn.
BŒde fšr turister och redare.
Christian Sten Šr kock pŒ
Isbolaget. Han gŒr runt och pratar med gŠsterna nŠr maten stŒr pŒ bordet.
– , sŠger Anette TermŽn som gšr allting p Isbolaget,
fšrutom att laga mat.
Elma Silverblad heter lucian
fšr dagen.
– NŠsta sŠsong har vi
en inomhusveranda som vi kan anvŠnda hela Œret. Den har jag vŠntat pŒ i flera
Œr, sŠger Lise-Lotte Steen som driver Isbolaget pŒ Donsš.
Fakta:
Donsš i Gšteborgs
sšdra skŠrgŒrd Šr vŠstkustens eget Gnosjš. Fšretagsamheten blomstrar bland šns
1 446 invŒnare (2015).
PŒ šn finns ett 60-tal fšretag. Finansiellt sett domineras
Donsšs nŠringsliv av ett tiotal rederier. Det gšr Donsš till ett av de
redertitŠtaste (per capita) samhŠllena i Sverige, Europa och kanske hela
vŠrlden. I šns fiskhamn finns en modern fiskeflotta och gott om fritidsbŒtar.
FrŒn Saltholmen gŒr Styrsšbolagets passagerarfŠrjor
regelbundet ut till šn.