Ingress:

 

Av gammal hvd dricker donsborna sitt eftermiddagskaffe vid tre. Numera r det mnga som styr kosan mot piren. Dr ligger Caf Isbolaget med kreativt gjorda kakor efter egna recept.

 

Brd:

 

Det r hgt i tak i det gamla isverket. ver rummet svvar en nygjord rktrl i naturlig storlek. P vggarna finns endast vgor av vit frg kvar, resten har ismassorna som frvarats i byggnaden sedan 1953, skavt bort. Lngst bort i ena hrnet str den rostiga jrnbalk som en gng bidrog till att krossa de upp till 300 kilo tunga isblocken som frn brjan skeppades till donsfiskarna nda frn Norge.

– Det finns s mycket kulturhistoria hrinne, s vi ville bevara det, frklarar Maria Johansson den varsamma renoveringen.

Hon tillhr en av de tre familjer som r delgare i kafet i dag. Huset kptes efter att isverket lagts ned och sttt tomt i sju r.

Efter tv r har Kafet blivit ngot av en mtesplats p n.

Den andra delgaren, Anna-Carin Englund, r kreatren bakom de flesta av kakorna i kafets gammeldags glasdisk.

  Min drivkraft r att frska gra egna recept. Vi brukar ha ngot fr alla sorter; ngot med choklad, ngot med br och ngot trtaktigt och ngon lite enklare torrare kaka, plus ngot fr allergiker och alltid tre sorters skorpor, sger Anna-Carin Englund som lskar processen med att skapa bland degbunkar och brsklar. Infr den hr ssongen har hon sttt i flera veckor och experimenterat med nya kaksorter.

Ibland blir det en hit som nr hon gjorde chokladtrtan med tryffelsmak av antingen lime, hallon eller apelsin.

Eller s blir det en flopp som med smalkakorna. Dom har de verkligen frskt att salufra, utan ngot strre resultat.

Nstan alla kaksorter gr ut p en inofficiell remiss p n. Det vill sga; de skickas med barnen och delas ut till vnner och bekanta just fr att f ett rligt omdme.

De kardemummadoftande sm prstbrden slapp den rundan, eftersom de r de enda i kafet som hrstammar frn ett gammalt recept; nmligen frn Anna-Carin Englunds morfars mormors sknska frldrahem, ngon gng p 1800-talet.

Limtrtan och skorporna r tv av de sorter som brukar g t frst. Turbotrtan r en annan populr godsak.

  Min tanke var att hitta p en trta som var god och lttbakad. Grejen r att den gr att baka utan ugn, allts en trta som gr bra att gra i bten p sommaren.

Nu r det snart dags fr sommarturisterna. Kafet har precis brjat med sndagsppet fr ssongen och gster med egen bt och andra dagsbeskare brjar droppa in.

Frst efter midsommar vergr kafet till ett kombinerat fik och lunchstlle. Men de sju sorters kakorna kommer fortfarande att vara i fokus. Och sannolikheten att fler recept kommer att fdas, innan sommaren r ver, r stor.

 

Byline: Agneta Slonawski

 

Bildbyline: Mns Langhjelm

 

Fakta ppettider:

 

Fram till midsommar: sndagar 14.30 – 18.00

Efter midsommar: 12.00 – 23.00

 

Ls mer p:

www.isbolagetdonso.se

 

Bildtext:

 

Turbotrtan gr att gra i segelbten, eftersom den bakas utan ugn.

 

Prstbrden hrstammar frn ett slktrecept frn 1800-talet.

 

Med doft av hav och kakbak i nsta – det r Caf Isbolagets signum. Kafet ligger lngst ut p piren i Dons hamn i Gteborgs sdra skrgrd.

 

Inredningen i det gamla isverket r gjord med varsam hand, med issg och gamla fotografier p vggarna.

 

Lingon- och blbrsskorporna tillhr en av kafets stadiga favoriter.

 

Anna-Carin Englund och Maria Johansson har tagit steget frn sina ordinarie jobb till att satsa helt p Caf Isbolaget p Dons.