Ingress:

 

Av gammal hŠvd dricker donsšborna sitt eftermiddagskaffe vid tre. Numera Šr det mŒnga som styr kosan mot piren. DŠr ligger CafŽ Isbolaget med kreativt gjorda kakor efter egna recept.

 

Bršd:

 

Det Šr hšgt i tak i det gamla isverket. …ver rummet svŠvar en nygjord rŠktrŒl i naturlig storlek. PŒ vŠggarna finns endast vŒgor av vit fŠrg kvar, resten har ismassorna som fšrvarats i byggnaden sedan 1953, skavt bort. LŠngst bort i ena hšrnet stŒr den rostiga jŠrnbalk som en gŒng bidrog till att krossa de upp till 300 kilo tunga isblocken som frŒn bšrjan skeppades till donsšfiskarna Šnda frŒn Norge.

– Det finns sŒ mycket kulturhistoria hŠrinne, sŒ vi ville bevara det, fšrklarar Maria Johansson den varsamma renoveringen.

Hon tillhšr en av de tre familjer som Šr delŠgare i kafŽet i dag. Huset kšptes efter att isverket lagts ned och stŒtt tomt i sju Œr.

Efter tvŒ Œr har KafŽet blivit nŒgot av en mštesplats pŒ šn.

Den andra delŠgaren, Anna-Carin Englund, Šr kreatšren bakom de flesta av kakorna i kafŽets gammeldags glasdisk.

  Min drivkraft Šr att fšrsška gšra egna recept. Vi brukar ha nŒgot fšr alla sorter; nŒgot med choklad, nŒgot med bŠr och nŒgot tŒrtaktigt och nŒgon lite enklare torrare kaka, plus nŒgot fšr allergiker och alltid tre sorters skorpor, sŠger Anna-Carin Englund som Šlskar processen med att skapa bland degbunkar och bŠrskŒlar. Infšr den hŠr sŠsongen har hon stŒtt i flera veckor och experimenterat med nya kaksorter.

Ibland blir det en hit som nŠr hon gjorde chokladtŒrtan med tryffelsmak av antingen lime, hallon eller apelsin.

Eller sŒ blir det en flopp som med smalkakorna. Dom har de verkligen fšrsškt att salufšra, utan nŒgot stšrre resultat.

NŠstan alla kaksorter gŒr ut pŒ en inofficiell remiss pŒ šn. Det vill sŠga; de skickas med barnen och delas ut till vŠnner och bekanta just fšr att fŒ ett Šrligt omdšme.

De kardemummadoftande smŒ prŠstbršden slapp den rundan, eftersom de Šr de enda i kafŽet som hŠrstammar frŒn ett gammalt recept; nŠmligen frŒn Anna-Carin Englunds morfars mormors skŒnska fšrŠldrahem, nŒgon gŒng pŒ 1800-talet.

LimŽtŒrtan och skorporna Šr tvŒ av de sorter som brukar gŒ Œt fšrst. TurbotŒrtan Šr en annan populŠr godsak.

  Min tanke var att hitta pŒ en tŒrta som var god och lŠttbakad. Grejen Šr att den gŒr att baka utan ugn, alltsŒ en tŒrta som gŒr bra att gšra i bŒten pŒ sommaren.

Nu Šr det snart dags fšr sommarturisterna. KafŽet har precis bšrjat med sšndagsšppet fšr sŠsongen och gŠster med egen bŒt och andra dagsbesškare bšrjar droppa in.

Fšrst efter midsommar švergŒr kafŽet till ett kombinerat fik och lunchstŠlle. Men de sju sorters kakorna kommer fortfarande att vara i fokus. Och sannolikheten att fler recept kommer att fšdas, innan sommaren Šr šver, Šr stor.

 

Byline: Agneta Slonawski

 

Bildbyline: MŒns Langhjelm

 

Fakta šppettider:

 

Fram till midsommar: sšndagar 14.30 – 18.00

Efter midsommar: 12.00 – 23.00

 

LŠs mer pŒ:

www.isbolagetdonso.se

 

Bildtext:

 

TurbotŒrtan gŒr att gšra i segelbŒten, eftersom den bakas utan ugn.

 

PrŠstbršden hŠrstammar frŒn ett slŠktrecept frŒn 1800-talet.

 

Med doft av hav och kakbak i nŠsta – det Šr CafŽ Isbolagets signum. KafŽet ligger lŠngst ut pŒ piren i Donsš hamn i Gšteborgs sšdra skŠrgŒrd.

 

Inredningen i det gamla isverket Šr gjord med varsam hand, med issŒg och gamla fotografier pŒ vŠggarna.

 

Lingon- och blŒbŠrsskorporna tillhšr en av kafŽets stadiga favoriter.

 

Anna-Carin Englund och Maria Johansson har tagit steget frŒn sina ordinarie jobb till att satsa helt pŒ CafŽ Isbolaget pŒ Donsš.