Ingress:
Av
gammal hvd dricker donsborna sitt eftermiddagskaffe vid tre. Numera r det
mnga som styr kosan mot piren. Dr ligger Caf Isbolaget med kreativt gjorda
kakor efter egna recept.
Brd:
Det
r hgt i tak i det gamla isverket.
ver rummet svvar en nygjord rktrl i
naturlig storlek. P vggarna finns endast vgor av vit frg kvar, resten har
ismassorna som frvarats i byggnaden sedan 1953, skavt bort. Lngst bort i ena
hrnet str den rostiga jrnbalk som en gng bidrog till att krossa de upp till
300 kilo tunga isblocken som frn brjan skeppades till donsfiskarna nda frn
Norge.
–
Det finns s mycket kulturhistoria hrinne, s vi ville bevara det, frklarar
Maria Johansson den varsamma renoveringen.
Hon tillhr en av de tre familjer som r delgare i
kafet i dag. Huset kptes efter att isverket lagts ned och sttt tomt i sju
r.
Efter tv r har Kafet blivit ngot av en
mtesplats p n.
Den
andra delgaren, Anna-Carin Englund, r kreatren bakom de flesta av kakorna i
kafets gammeldags glasdisk.
– Min drivkraft r att frska
gra egna recept. Vi brukar ha ngot fr alla sorter; ngot med choklad, ngot
med br och ngot trtaktigt och ngon lite enklare torrare kaka, plus ngot
fr allergiker och alltid tre sorters skorpor, sger Anna-Carin Englund som
lskar processen med att skapa bland degbunkar och brsklar. Infr den hr
ssongen har hon sttt i flera veckor och experimenterat med nya kaksorter.
Ibland blir det en hit som nr hon gjorde
chokladtrtan med tryffelsmak av antingen lime, hallon eller apelsin.
Eller s blir det en flopp som med smalkakorna. Dom
har de verkligen frskt att salufra, utan ngot strre resultat.
Nstan alla kaksorter gr ut p en inofficiell
remiss p n. Det vill sga; de skickas med barnen och delas ut till vnner och
bekanta just fr att f ett rligt omdme.
De kardemummadoftande sm prstbrden slapp den
rundan, eftersom de r de enda i kafet som hrstammar frn ett gammalt recept;
nmligen frn Anna-Carin Englunds morfars mormors sknska frldrahem, ngon
gng p 1800-talet.
Limtrtan och skorporna r tv av de sorter som
brukar g t frst. Turbotrtan r en annan populr godsak.
– Min tanke var att hitta p
en trta som var god och lttbakad. Grejen r att den gr att baka utan ugn,
allts en trta som gr bra att gra i bten p sommaren.
Nu r det snart dags fr sommarturisterna. Kafet
har precis brjat med sndagsppet fr ssongen och gster med egen bt och
andra dagsbeskare brjar droppa in.
Frst efter midsommar vergr kafet till ett kombinerat
fik och lunchstlle. Men de sju sorters kakorna kommer fortfarande att vara i
fokus. Och sannolikheten att fler recept kommer att fdas, innan sommaren r
ver, r stor.
Byline:
Agneta Slonawski
Bildbyline:
Mns Langhjelm
Fakta
ppettider:
Fram
till midsommar: sndagar 14.30 – 18.00
Efter
midsommar: 12.00 – 23.00
Ls
mer p:
Bildtext:
Turbotrtan
gr att gra i segelbten, eftersom den bakas utan ugn.
Prstbrden
hrstammar frn ett slktrecept frn 1800-talet.
Med
doft av hav och kakbak i nsta – det r Caf Isbolagets signum. Kafet
ligger lngst ut p piren i Dons hamn i Gteborgs sdra skrgrd.
Inredningen
i det gamla isverket r gjord med varsam hand, med issg och gamla fotografier
p vggarna.
Lingon-
och blbrsskorporna tillhr en av kafets stadiga favoriter.
Anna-Carin
Englund och Maria Johansson har tagit steget frn sina ordinarie jobb till att
satsa helt p Caf Isbolaget p Dons.