SpŒrvagn till havet, Šr namnet pŒ en film, sŒ heter en ofšrglšmlig film. I Gšteborg Šr det verklighet. FŒ stŠder kan erbjuda en šluff pŒ tvŒ kuponger.

GP tar dig med pŒ en bŒttur till tre šar – alla med olika karaktŠr.

 

 

Kšpstadsš Šr utan tvekan en pŠrla i sšdra skŠrgŒrden. SjŠlva bŒtanhalten gšr inget stort vŠsen av sig, dŠr finns ett upplag fšr virke och grus, och ovanfšr en lŒng rad med skottkŠrror. NŠrmare bestŠmt 73 stycken – ett ganska gott bestŒnd med tanke pŒ att det bor 112 personer pŒ šn.

 

 

Det Šr fšrst nŠr du kommer šver den fšrsta kullen och fŒr en glimt av kšssšsnickarnas sinnrika detaljer pŒ bŒde gamla och nya hus som man inser att det Šr en unik plats. Det var vida kŠnt i skŠrgŒrden att det pŒ Kšssš fanns snickare med flinka fingrar, som gŠrna satte sin egen prŠgel runt nockar och fšnster.

 

Husen ligger tŠtt nere i byn och runt de flesta boningar finns en vŠlansad trŠdgŒrd med gamla kulturvŠxter.

 

Den som blir sugen pŒ ett bad kan gŒ ner den till hamnen och leta efter badstegen vid ÓlillabrygganÓ. BŒthamnen som ligger i en vik har klippor pŒ vardera sida och omkring finns det smŒ kobbar dŠr fŒren gŒr omkring och betar. Om du fortsŠtter till hšger fšrbi hamnen kommer du fšrst till NŠckviken och sedan till šns ÓautostradaÓ, den som barnvagnsfšrare och joggare har som sin enda bana, fšr šn Šr inte mer Šn en kvadratmeter stor till ytan. PŒ vŠg tillbaka till bŒten passerar du Kšssšhuset som Šr det mest revolutionerande som hŠnt pŒ Kšssš under 2000-talet – en mštesplats pŒ den annars sŒ slumrande šn. FrŒn att ha haft tre affŠrer och en post, plus en folkskola, sŒ lades allt ned i slutet av 60-talet. €nda tills nŒgra gamla kšssšbor gick ut med en enkŠt till alla invŒnare och frŒgade vad som skulle gšra šn en bŠttre plats att leva pŒ. Svaret var enhŠlligt: En affŠr, en fšrskola och en restaurang. Efter otaliga mšten och lŒnga diskussioner skapades Kšssšhuset som Šr en daglig verksamhet dŠr man lagar mat pŒ bestŠllning med hjŠlp av funktionshindrade mŠnniskor. Huset som Šven fungerar som kiosk, bibliotek och kyrksal har ocksŒ ett kafŽ med havsutsikt.

 

 

SpŒrvagn till havet, Šr namnet pŒ en film, sŒ heter en ofšrglšmlig film. I Gšteborg Šr det verklighet. FŒ stŠder kan erbjuda en šluff pŒ tvŒ kuponger.

GP tar dig med pŒ en bŒttur till tre šar – alla med olika karaktŠr.

…n har blivit mer levande. Nu har vi tolv barn pŒ dagiset i den gamla skolan och vi har fŒtt tillbaka en mštesplats pŒ šn. Hoppas att det kommer att byggas hyreslŠgenheter pŒ šn ocksŒ sŒ att fler barnfamiljer flyttar ut, sŠger Hjšrdis Kristensson, en av initiativtagarna till Kšssšhuset, som bott pŒ Kšpstadsš i 30 Œr.

 

TurtŠtheten med skŠrgŒrdsbŒtarna har škat betydligt de senaste decennierna. Det har en stor betydelse fšr alla šbor, men kanske mest fšr vrŒngšborna som har en knapp timma innan de nŒr Saltholmen. Stig Olsson som Šr hamnkapten i VrŒngšs nya hamn, vŠntar fortfarande pŒ de utlovade snabbŒtarna som skall ta befolkningen pŒ en dryg halvtimma in till stan. Han Šr sŠker pŒ att en snabbare bŒttrafik gšr att fler vŒgar sig pŒ att flytta ut till sšdra skŠrgŒrdens yttersta utpost. Antalet fritidsbŒtar i hamnen kan han inte klaga pŒ. SŠsongen bšrjade redan vid valborg och vŠntas kulminera runt midsommar. Under fšrrfšrra Œrets varma sommar hade hamnen pŒ VrŒngš inte mindre Šn 4011 gŠstnŠtter.

 

Av tradition har VrŒngš varit en š dit seglare tar som fšrsta etapp fšr att bunkra innan det Šr dags att dra vidare i riktning mot Danmark.

 

– Det Šr en perfekt helgtur. Det tar ungefŠr en och en halv timma att segla hit frŒn stan. Alldeles lagom tid fšr att lugna ned sig efter veckans stress, menar Stig Olsson som Šr hamnkapten pŒ VrŒngš.

 

Av gammal hŠvd har VrŒngš ocksŒ varit den š som kommit ifrŒga nŠr skolbarnen i Gšteborg skall gšra en badutflykt. Vattnet Šr klart och fint i KyrkegŒrdsvikarna (eller Donsšvika som vrŒngšborna kallar den, eftersom den befolkas av donsšbor sommartid). Men VrŒngš lockar ocksŒ mŒnga naturintresserade. I maj var marken tŠckt i gullvivedalen, cirka en kilometers gŒngvŠg till hšger om hamnen. Det finns en fin slinga att gŒ pŒ šns norra sida och en pŒ šns sšdra sida.

 

De flesta som stiger av bŒten gŒr direkt till vŠnster, dŠr Šngen och badplatsen Mittvik finns. LŠgg gŠrna en hel dag hŠr och fortsŠtt frŒn badplatsen via slingan, genom byn, upp till lotsutiken fšr att fŒ fri sikt mot farleden. Det var hŠr som šns lotsar satt och vaktade pŒ fartyg som var pŒ vŠg in mot Gšteborg. Fšrste man ut fick ocksŒ betalt. De andra fick vŠnda tomhŠnta hem. Det var hŒrda bud bŒde fšr lotsarna pŒ VrŒngš och pŒ BrŠnnš.

 

Om du fortsŠtter ned till hamnen stšter du sŠkert pŒ Andreas Olsson som hŒller stŠllningarna i fiskebo‡. HŠr kan du fŒ allt frŒn fŠrska rŠkor till underliga havsdjur som sjurygg. Om vi pratar sommartid. PŒ vintern Šr det stilla pŒ VrŒngš. Men en Œretruntšppen affŠr har de bofasta numera. Och hostebo‡ nŠra hamnen dŠr ÓšrŒdetÓ, d.v.s šns gubbar, samlas varje morgon fšr att dryfta vad som stŒtt i tidningen. Stig Olsson som sjŠlv Šr ÓslankeÓ (inflyttad šbo) sedan Œtta Œr, berŠttar en anekdot som sŠger hur det Šr att bo pŒ VrŒngš:

 

    Jag Œkte fšrbi ett gŠng gubbar en morgon med min elmoppe och vinkade. DŒ visslade de tillbaka mig och sa: JasŒ, hŠr Œker du fšrbi precis som om man inte fanns.

 

Riktigt sŒ Šr det inte pŒ BrŠnnš. Men visst finns det en social kontroll Šven om antalet Œretruntboende škat med det dubbla under det senaste decenniet. Det byggs mycket fortfarande šver hela šn. Bastun i BrŠnnš Husvik har visserligen nŒgra Œr pŒ nacken, men har fšrmodligen vŠstkustens vackraste utsikt; den mot Vinga fyr.

 

Utsikten frŒn šns minsta veranda som tillhšr cafŽ Husfik skŠms inte heller fšr sig. HŠr har du šrnkoll pŒ bŒttrafiken och panoramautsikt šver KŠnsš mittemot.

 

BrŠnnš Šr en tillrŠckligt stor š fšr att ha bruk fšr en cykel. Det finns hyrcyklar pŒ andra sidan šn, vid BrŠnnš ršdsten. HusviksvŠgen leder dig frŒn ena bŒtanhalten till den andra. PŒ vŠgen som tar en timma att gŒ i sakta mak, har du smŒ vŠgar som leder till flera fina vikar. Mitt pŒ šn ligger BrŠnnš vŠrdshus som ocksŒ Šger pensionatet. Lite lŠngre fram finns affŠren, men alldeles innan den gŒr den lŒnga vŠgen till Galterš som Šr en underbar urtidsš som befolkas av enbart fŒr. Hit kommer fŒgelskŒdare under sŠsongen, men det finns ocksŒ fina sandstrŠnder som lockar till nakenbad.

 

BrŠnnš Šr mest kŠnd fšr Lasse Dahlqvists sŒng om dansen pŒ BrŠnnš brygga. FrŒn slutet av juni, till mitten av augusti Šr det dans med levande musik, varje torsdag pŒ BrŠnnš brygga. MŒnga Šr de som blivit paffa šver att dansbanan Šr sŒ liten och Šnnu fler har charmats av atmosfŠren, att de ŒtervŠnder hit Œr frŒn Œr.

 

Musiklivet Šr levande pŒ šn. Det har bidragit till att musiker och kulturarbetare flyttat ut till BrŠnnš. Lillemor och Tore Kopp som startat hembygdsmuseet BrŠnnš lagŒrd pŒ šn, mšttes av ett helt annat samhŠlle dŒ de flyttade ut fšr snart 40 Œr sedan. DŒ fanns det 117 invŒnare pŒ šn.

 

Vi fšrsškte skapa ett levande samhŠlle igen, genom att starta en fšrening fšr alla pŒ šn och vi byggde upp en fritidsgŒrd. SŒ gott som alla hjŠlpte till med att bygga upp den barack frŒn SŠve depŒ som senare blev BrŠnnšgŒrden och som fortfarande anvŠnds som samlingslokal pŒ šn, berŠttar Lillemor Kopp som liksom sin make tycker att expansionen pŒ šn kanske gŒr fšr fort fram.

 

I dag Šr BrŠnnš en populŠr sommarš med uppskattningsvis 3 000 sommargŠster per Œr. ÓTvŒkupongareÓ, som dagsbesškarna kallas besšker ocksŒ šn flitigt – en trend som man kan se i hela sšdra skŠrgŒrden.

 

 

 

Fakta BrŠnnš:

 

Antal invŒnare: 800

 

SommargŠster: Cirka 3 000.

 

Restid frŒn Saltholmen: Cirka 18 minuter

 

Logi: Pensionat Baggen

 

Mat: Mat: BrŠnnš vŠrdshus, šppet stšrre delen av Œret, samt CafŽ Husfik i Husvik som har šppet sommartid, liksom Bryggfiket vid varvet.

 

AffŠr: BrŠnnš handel

 

Toaletter: Vid Ramsdal och i Husvik.

 

GŠsthamn: Finns nŒgra vid BrŠnnš Husvik.

 

Missa inte: Galterš utkiken BrŠnnš LagŒrd šppnar 6 juni pŒ sšndagar.

 

Telefon vŠrdshuset: 97 04 78

 

…vrigt: BrŠnnš LagŒrds Museum šppnar 6 juni och har šppet sšndagar.11.30-15.30.

 

Tips: Har du gott om tid, sŒ Šr Galterš vŠrt ett besšk. FrŒn lotsutkiken ser du hela skŠrgŒrden och Vinga under klara dagar.

 

…vrigt: BrŠnnš Šr den š i skŠrgŒrden som škar mest i invŒnarantal.

 

www.branno.nu

 

 

 

Bildtex brŠnnš5: Inne i lagŒrden finns en gammal badlŠgenhet bevarad. Interišren Šr frŒn fyrtiotalet med allt frŒn blommiga tapeter till pelargonier i fšnstren och minimal diskho.

 

 

 

    Bildtext brŠnnš 6: BrŠnnš har blivit en fšrort till Gšteborg, mycket tack vare att vi fŒtt sŒ bra fšrbindelser, menar Lillemor Kopp som startat museet BrŠnnš LagŒrd tillsammans med sin man Tore.

 

 

 

Bildtext brŠnnš 1+2: BrŠnnšbon Karin Prescott badar varje dag Œret om och bastubadar minst tre dagar i veckan. Det Šr detsamma som god livskvalitet fšr henne.

 

 

 

Fakta Kšpstadsš:

 

Restid: 15-20 minuter.

 

Antal invŒnare: 112

 

Sommartid: Cirka 500.

 

Logi: Finns inte.

 

Mat: KafŽ och lunch (mŒste bestŠllas) pŒ Kšssšhuset.

 

AffŠr: Kiosken har en miniaffŠr.

 

Toaletter: Vid badet och i Kšssšhuset.

 

GŠsthamn: Finns vid ÓLillabrygganÓ

 

Missa inte: Kšp med kšssškakor hem – en bršdkaka som bakas i vedeldad ugn.

 

Telefon Kšssšhuset: 97 35 10

 

…vrigt:

 

www.kopstadso.com

 

 

 

Besšk VrŒngš och Styrsš Œka hem med Ryan Air 600 till Madrid. Vegagatans vandrarhem. Exotiska fiskesamhŠllen. HŠnger šver relingen och tittar pŒ Donsš hamn. Vidare. VŠlorganiserat och rent.

 

Ana Rebollo+ Marta Robledillo – glasšgon.

 

 

 

Bildtext kšpstadsš 3: Karima Bouzag och Jenny Andersson fšrbereder dagens gršnsakssoppa i Kšssšhuset. BŒda tvŒ Œker bŒt frŒn Saltholmen varje dag fšr att komma till jobbet pŒ Kšpstadsš.

 

 

 

Bildtext Kšpstadsš 2: PŒ Kšpstadsš finns det varken bilar eller cyklar. HŠr Šr det skottkŠrra som gŠller nŠr det skall transporteras nŒgot. VŠgarna Šr smala och husen ligger tŠtt i den pittoreska byn.

 

 

 

Bildtext Kšpstadsš 2:

 

Kšssšhuset hŒller Šven i matleveranserna till šn. TvŒ gŒnger i veckan kan šborna lŠgga sin matbestŠllning i en liten brevlŒda och dagen efter kan de hŠmtas med personig skottkŠrra, i en bod vid Kšssšhuset, istŠllet fšr att varorna stŒr pŒ kajen och blir till mŒsmat.

 

 

 

Bildtext kšpstadsš 1 +4-7:

 

En kulturvandring, genom šn, i skšnhetens tecken. FŒ hus Šr sŒ vackra som de pŒ Kšpstadsš och trŠdgŒrdarna sŒ vŠlskštta. HŠr Šr det verkligen vŠrt att stiga av ett par timmar under skŠrgŒrdsturen.

 

 

 

Fakta VrŒngš:

 

Restid: 45-50 minuter.

 

Antal invŒnare: 382

 

SommargŠster: Cirka 200.

 

Logi: Finns inte.

 

Mat: Fiskeboden vid hamnen och kafŽ innan gŒngvŠgen till Mittvik.

 

AffŠr: MŒsen vid hamnen. (Har stŠngt mitt pŒ dagen.)

 

Toaletter: Vid hamnen och i Mittvik.

 

GŠsthamn: Gott om plats i VrŒngš hamn.

 

Missa inte: Att frŒga om sŠlsafari. Flera bŒtar gŒr ut mot Tistlarna mot betalning.

 

Telefon hamnkapten: 97 54 10

 

…vrigt: Rekordet fšr dagsbesškare ligger pŒ drygt 7 000 personer.

 

 

 

www.vrango.se

 

 

 

Bildtext vrŒngš 3: Namnet VrŒngš tros hŠrstamma frŒn en hollŠndare vid namn Wrangel. FrŒn lotsutkiken hade lotsarna bŠsta utsiktsplats till Vinga. HŠr fick de sin utkomst genom att skynda sig ut till bŒtar pŒ vŠg mot Gšteborgs hamn.

 

 

 

Bildtext: PŒ ljugarbŠnken. Hamnkapten Stig Olsson och vrŒngšbon Kent Olofsson dryftar dagens agenda.

 

 

 

Bildtext vrŒngš 4+5: En vanlig sommardag kan det komma uppemot 8 000 badgŠster till VrŒngš. De flesta viker av direkt till badplatsen Mittvik i nŠrheten av fŠrjelŠget.

 

 

 

Bildtext VrŒngš8: VrŒngš hamn har tvŒ stora fiskebŒtar kvar och Œtta hemmafiskare som satsar pŒ burkrŠftor bland annat. Fšrutom gott om gŠstplatser erbjuder enskilda bŒtŠgare en tur till Tistlarna med sŠlsafari.

 

 

 

Bildtext: – Hamnen har fŒtt en stor och betydande roll fšr VrŒngš. Hade vi inte haft den, sŒ hade vi inte haft nŒgon Œretruntšppen affŠr, eftersom den lever av sommarsŠsongen, sŠger VrŒngšs hamnkapten Stig Olsson.

 

 

 

Bildtext: bŒt 1

 

Fakta Gšteborgs sšdra skŠrgŒrd:

 

 

 

Endast sex av šarna Šr bebodda Œret runt. TurtŠtheten Šr bra fšr den som vill luffa runt nŒgra dagar i skŠrgŒrden, men ta en ordentlig titt pŒ turlistan fšr logistiken skull. Det gŒr bra att ta med cykel pŒ bŒten i mŒn av plats. Undvik att Œka mitt pŒ dagen, dŒ det oftast Šr mycket passagerare och undvik  att ta bil till Saltholmen, eftersom det Šr svŒrt med parkering.

 

VŠgbeskrivning: Ta spŒrvagn 11 (Šven 9 sommartid) eller …-snabben till Saltholmen. Parkering obs. sTŠll bilen! Man kan ta med cykel i mŒn av plats, pŒ bŒtarna. Det kostar tio kronor enkel biljett.

 

 

 

www.styrsobolaget.se

 

www.vasttrafik.se

 

www.borjessons.com

 

 

 

bildtext: bŒt 2

 

InvŒnarantal per 31 december 2007:

 

 

 

Asperš     418

 

BrŠnnš 800

 

Donsš      1 387

 

Kšpstadsš 112

 

Styrsš      1 348

 

VrŒngš     382