Ingress:

 

NŠr mamma fŒr bršstcancer drabbas Šven barnen. PŒ Johannas barngrupp i Gšteborg fŒr de mŒla, lyssna pŒ sagor och prata. Allt fšr att dela det svŒra med andra barn i samma situation.

 

Bršd:

 

    Det brukar kŠnnas skšnt att fŒ prata. Vi fšrstŒr varandra och kan tršsta varandra. Men jag tŠnker inte jŠttemycket pŒ att mamma varit sjuk, sŠger Lisa-Marie som Šr elva Œr och har gŒtt pŒ Johannas barngrupp sedan den startade 2006.

Hon har precis haft uppehŒll i ett Œr och tycker att det kŠnns lite konstigt att vara hŠr ikvŠll igen, eftersom hon numera brukar simtrŠna pŒ torsdagar. Glatt skuttar hon upp i en av de vita sofforna, som pryds av ljusrosa kuddar, fšr att hŒlla koll pŒ dšrren och se vilka barn som kommer och vem hon kŠnner igen sedan tidigare. Snart visar sig gruppens yngste kille, Simon.

Varannan vecka trŠffas barn mellan sex och 14 Œr i lokalen som pryds av stora mŒlningar som barn gjort pŒ vita ark. Hanna, 11 Œr, fšrklarar hur hon tŠnkte nŠr hon mŒlade i skira pastellfŠrger:

    Du ser att det Šr moln och blixtar hŠr? De tvŒ personer lŠngst ned som hŒller varandra i handen. De lever i en trŒkig vŠrld, men de kan gŒ genom en tunnel till en annan vŠrld, sŠger hon och tillŠgger att hon Šr en av tvŒ adopterade barn.

Symbolterapeuterna Annika Halvarson och Eva StorŒkern frŒgar alltid barnen fšrst, om de fŒr lov att prata om mŒlningarna. Att lyssna och respektera Šr tvŒ centrala delar i deras verksamhet. De pressar aldrig pŒ samtalen, utan fšrsšker att finnas dŠr fšr de mšrka och lŠskiga rŠdslor som kan komma upp nŠr nŒgons mamma precis dštt eller blivit sjuk igen.

    Det Šr inte jŠttekul nŠr nŒgon berŠttar att deras mamma har dštt. Man blir ledsen fšr deras skull, sŠger Lisa-Marie.

SmŠrtan och oron fŒngar symbolterapeuterna upp genom att lŒta barnen fŒ uttala den och vila i det svŒra. Men samtalen handlar lika ofta om glŠdje.

    Man kan kŠnna sig ensam bland andra barn nŠr ens mamma har cancer. Det Šr inte sŠkert att man har nŒgon kompis som fšrstŒr en, sŠger Eva StorŒkern.

– Det Šr viktigt att jag och Eva Šr Šrliga mot barnen och det Šr viktigt att ta upp tabubelagda saker. MŒnga barn har en uppbyggd kontroll i och med sjukdomen. Det handlar om att lŒta barnen Œtereršvra sina egna kŠnslor, menar Annika Halvorsen.

Varje trŠff bšrjar med en likadan fika; polarbršd med ost eller korv, levande ljus och en frŒga om det hŠnt nŒgot bra eller dŒligt? FjŠdervippan gŒr runt till den som vill prata. Det kan handla om nŒgot busigt som hŠnt i helgen eller om skolan, att man kŠnner ett slags utanfšrskap.

NŠr det Šr dags fšr sagostunden tŠnker de alltid pŒ vilken grupp av barn de har framfšr sig. Just nu finns det flera vars mammor gŒtt bort. NŠr de berŠttat en egen version av exempelvis ÓSagohans och prinsessan som inte ville skrattaÓ Šr det dags att mŒla. Och sist ett samtal om vad som kommit fram pŒ mŒlningen. Om barnet vill.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Maja Kristin Nylander

 

Bildtextinfo:

Idag skall de gšra julkort och fŒ en liten julklapp

MŒlningar tšsen

PŒ blŒ munkjacka ej ewa + tšsen

PŒ alla tre i osffan vŠ hšger

PΠde tvΠteraputerna

 

Fakta Barngruppen Johanna:

Bršstcancerfšreningens barngrupp i Gšteborg startade 2006 pŒ initiativ av Ewy Andersson som sjŠlv drabbats av bršstcancer. Barn mellan 6-14 Œr komma till gruppen i Gšteborg, som hittills Šr den enda i sitt slag i landet.

Barngruppens verksamhet finansieras i dag av gŒvor och insamlingar.

www.johanna-gbg.se

 

Fakta symbolterapi:

Genom dršmmar och bilder guidas den terapeutiska processen med en fokusering pŒ klientens viktigaste behov. Symbolen Šr dessutom levande och kreativ, Šven om intellektet inte fšrstŒr.

 

Ordet Symbolon kommer frŒn grekiska symbolon, som betyder; sŠtta samman, gšra helt, heliggšra.

 

Fakta bršstcancer:

Omkring 6 800 kvinnor en bršstcancerdiagnos 2011.

Bršstcancer utgšr 29 % av all cancer som drabbar kvinnor

Mellan 15-20 kvinnor insjuknar varje dag i bršstcancer.

MedianŒldern fšr insjuknande Šr 64 Œr.

FŠrre Šn fem procent Šr under 40 Œr.

 

KŠlla: Socialstyrelsen