ingress:

 

En gŒng i tiden lŒg det ett pŠrlband av kallbadshus lŠngs vŠstkusten. I dag finns bara ett fŒtal kvar, men det byggs fortfarande nytt och renoveras fšr fullt pŒ sina hŒll. Varbergs kallbadhus Šr bara ett exempel pŒ en lyckad ansiktslyftning fšr kallbadsfrŠlsta.

 

Bršd:

 

Havet Šr spegelblankt och det Šr tio grader i vattnet. Det Šr onsdag strax efter lunch och bastun Šr redan fullsatt. DŠr avhandlas allt frŒn samhŠllsfrŒgor till barnafšdande och kostrŒd - till en panoramautsikt mot ett stŒlgrŒtt hav och en flik av Getteršn.

I det pietetsfullt renoverade kallbadhuset i Varberg samlas folk i alla Œldrar, Œret runt. SŒ fort vŒrsolen tittar trŠngs smŒbarn med sina mammor och ungdomar som hittat ett eget andrum i tillvaron.

Varbergs kallbadhus ligger nedanfšr fŠstningen, alldeles vid ÓBarnens badstrandÓ. Huset invigdes 1997 efter en omfattande renovering i morisk stil. Fšrebilden var det kallbadhus som lŒg pŒ platsen redan 1903. DŒ var ŒngbŒtstrafiken lŠngs kusten, frŒn Gšteborg till Malmš, igŒng sedan lŠnge.

Societetshus och kurbad hšr ofta ihop. Och Varberg har bŒdadera, dessutom Šr de livaktiga, speciellt under sommarsŠsongen. I dag gŠstas kallbadhuset av flera hundra gŠster per vecka, stšrre delen av Œret.

Fšrut hade varje liten ort med sjŠlvaktning, antingen bŒde societetspark och kall- och varmbadsanlŠggning. Gustafsberg Šr ett av de mesta kŠnda stŠllena i landet. Under 1800-talet tog stora delar av den svenska societeten sig till Uddevallatrakten. Gustafsberg rŠknas till Sveriges fšrsta havsbadort. HŠr fanns bŒde hŠlsobrunn och brunnssalong och intilliggande pensionat fšr lŒngvŠga gŠster. I dag finns omrŒdet kvar med vandrarhem och restaurang, och Šven om man kan bada bastu pŒ, sŒ finns det inget riktigt kallbadhus.

Det finns det dŠremot i Ljungskile, en bit bort. Varmbadhuset vid motorvŠgen, som serverade Œngande tŒngbad Šnda tills fšr nŒgot Œr sedan, Šr igenbommat. Men lite lŠngre in mot viken finns det gamla kallbadhuset bevarat. Lokalbefolkningen protesterade nŠr det skulle rivas och i dag stŒr FriluftsfrŠmjandet fšr skštseln. De anvŠnder bryggan som avstamp fšr sina kajakfŠrder.

Redan vid 1700-talet lŠr det ha funnits en kallbadsanlŠggning vid Bojarkilen i Stršmstad. Stadens andra kallbad lades lŠgligt i sšdra hamnen 1887 och revs 80 Œr senare. Dagens kallbadhus som invigdes sŒ sent som fšr nŒgra Œr sedan, ligger lŠngs strandpromenaden. Den som vill ha mer Šn ett kallt dopp kan vŠlja badanstalten i Stršmstad som i dag fungerar som ett litet spa.

Lysekils kallbad Šr Šnnu en liten pŠrla vŠrd att besška. Utsikten Šr enastŒende; hav, hav – och Skaftšlandet lŒngt dŠr borta. DŠremellan en glittrande Gullmarsfjord full av undervattensliv.

HŠr samlas en skara badentusiaster Œret om, pŒ bestŠmda dagar. StamgŠster kan hyra ett skŒp, men de allra flesta bara dyker upp vid bryggan och tar sig ett dopp.

Lysekils badhistoria gŒr tillbaka Šnda till 1846, dŒ kom den fšrsta badinrŠttningen nŠmligen till i staden. Lite senare kom stans fšrste badlŠkare, Carl Curman. Han bšrjade skissa pŒ havsbadsparkens utformning. I rask takt byggdes varmbadhus, societetshus och kallbadhus.

Det enklaste och kanske mest vŠlbesškta kallbadhusen i VŠstsverige i dag, Šr fšrmodligen Saltholmens kallbad. 11:ans spŒrvagn till ŠndhŒllplatsen och in genom parken, ned till vattnet. Bakom staketet finns en dam och en herravdelning. BŒda vetter mot Hinsholmskilens stora bŒthamn. En underbar liten plats fšr nakenbadare. SŒ fort vŒrsolen tittar fram hŠnger de stamgŠsterna pŒ lŒset. Resten av sŠsongen ringlar en rad av dagsbesškare ned till badet.

Saltholmens kallbad har funnits Šnda sedan 1908. Det gamla varmbadhuset finns kvar Šn i dag och anvŠnds som kontor. Man har ingen badverksamhet, men den gamla bassŠngen lŠr finnas kvar – om Šn med ett golv ovanpŒ. Fšr lŠngesedan fanns en tennisbana i parken och en liten servering. KafŽet i parken har fortfarande šppet sommartid.

Infšr vŠrldsutstŠllningen i Gšteborg 1923 byggdes simbanor och hopptorn fšr olika simtŠvlingar vid kallbadet. Saltholmen var ett lŠnge populŠrt tillhŒll fšr simmare och man hade till exempel simutbildning fšr poliser hŠr ute vid havsbandet.

Under 50-talet blev besškarna fŠrre, allt fler tog bilen till badstŠllen runtom Gšteborg. AnlŠggningen bšrjade fšrfalla och pŒ 1976 tog Kallbadhusets vŠnner šver driften och stŠllet har šverlevt flera nedlŠggningshot sedan dess. I dag har Saltholmens kallbad rustats upp och det finns bŒde kiosk och bastu pŒ omrŒdet. Saltholmens kallbad har aldrig fungerat som nŒgot kurbad, utan mer som ett rekreationsstŠlle och utflyktsmŒl fšr gšteborgare.

Men kallbad Šr inte nŒgot som Šr fšrbehŒllet havsbadare. Senaste tillskottet pŒ kallbadshimlen Šr Ulricehamns kallbadhus som invigdes fšrra Œret. Det ligger precis vid sunden och vŠl vŠrt ett besšk.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Agneta Slonawski

 

Kallbadsfakta:

Att kallbad Šr hŠlsosamma har man vetat sedan lŠnge. Det som hŠnder Šr att kroppen fšrsšker skydda sig mot vŠrmefšrlusten, nŠr den blir avkyld, genom att kŠrl drar ihop sig och trycket i kroppen stiger. Kylan innebŠr att vi bŒde fŒr en smŠrtimpulser som skapar en stressreaktion och en adrenalinkick.

 

Kallbadsfakta/bildinfo:

Det nya badhuset tronar i sin gula prakt och blir en slags punkt i stadens badhistoria. Redan 1871 fanns det ett vŠlbesškt kallbadhus vid Fiskebacken i Ulricehamn. Det revs 1904 och ersattes av Sturebadet, vid sunden fem Œr senare. Sedan revs Šven det 1945 och drygt sextio Œr senare Œteruppstod detta nya, tack vare nŒgra eldsjŠlar i kallbadsfšreningen.

 

BildtextUhamn:

Bildtext Vberg:

Bildtext till detaljfoton/etc. Eller fšr faktatext:

Redan 1820 lŠr det ha legat en badflotte med sump, det vill sŠga en flytande bassŠng med botten av trŠspjŠlor. Cirka 30 Œr senare bšrjade en populŠr ŒngbŒtstrafik lŠngs kusten, frŒn Gšteborg till Malmš.

 

Varbergs kallbadhus, som har en bastu med storslagen utsikt, Šr uppbyggt i morisk stil och anvŠnds flitigt av bŒde damer och herrar, Œret om.

 

Anna Bostršm Šr en av mŒnga kvinnor som badar i Varbergs kallbadhus. TvŒ gŒnger i veckan gŒr hon till badhuset och frotterar sig i vŠrmen i bastun och med gemenskapen.

 

I bastun i Varbergs kallbadhus avhandlas allehanda Šmnen under onsdagarna. MŒnga av kvinnorna badar Œret runt.

 

Ulla Lagerqvist Šr en av badveteranerna pŒ Varbergs kallbadhus. Hon missar sŠllan en onsdag och dopp i havet.

 

Margit Bergquist ser inte sŒ bra och vŠljer bort bastun med den vidunderliga utsikten. Men doppet i havet missar hon inte.

 

Saltholmens kallbadsanlŠggning har funnits lika lŠnge som spŒrvagnarna gŒtt till ŠndhŒllplatsen. I dag Šr badet renoverat och anvŠnds flitigt under sommaren.

 

Senaste badet pŒ kallbadskartan Šr det i Ulricehamn, som invigdes fšrra Œret. Kallbadhuset innehŒller en restaurang och ligger smakfullt vid sjšn sunden.

 

KŠllor:

Badliv och badplatser i VŠstra Fršlunda – VŠstra Fršlundas hembygdsfšrening.

ÓSvenska BadÓ, Martin Roth Kronwall och Martin Skredsvik, Forum, 2004

ÓKallbadhusÓ, Helena Lind och Bert Leandersson, Byggfšrlaget, 2004.