Ingress:

 

KarriŠrsteget att bli chef šver sina kollegor Šr oftast en bonus pŒ meritlistan. Men det kan vara knivigt att Šndra sin roll. Det finns saker att tŠnka pŒ fšr att slippa de vŠrsta fallgroparna.

 

Bršd:

 

      Det Šr lite fšrŠldraskap šver det hela pŒ nŒgot sŠtt. Det gŠller att vara lyhšrd och inte sŠtta sig sjŠlv i centrum, utan vŒga ge plats Œt gruppmedlemmarna. Som ledare behšver du inte vara bŠst, utan det handlar mer om att lyssna och att kŠnna av temperaturen, sŠger Claes Kullmyr som arbetat som brandman i mŒnga Œr och som bšrjade sin karriŠr som chef pŒ RŠddningstjŠnsten fšr drygt tio Œr sedan.

      Det var ett naturligt steg fšr mig. Jag gillar att leda, fšrklarar han och tillŠgger att han ganska snabbt hittade sin nya roll och kŠnde sig trygg i den.

Tidigare arbetade han fysiskt med att slŠcka brŠnder och allt vad det innebŠr att vara brandman. Det gšr han inte i dag, utan har istŠllet personalansvar och ansvaret fšr organisationen av hŠndelsen pŒ plats, šver ett lag pŒ Œtta personer. Det oavsett om laget Šr pŒ utryckning eller om de Šr inne pŒ stationen.

Inom polisen i England Šr det sŒ att man mŒste byta polismyndighet om man planerar att stiga i graderna. PŒ RŠddningstjŠnsten chefar du inte šver det lag som du tidigare varit brandman i, men likvŠl Šr du arbetsledare fšr dina kollegor.

Claes Kullmyr har medverkat till ett mentorprogram inom RŠddningstjŠnsten, ett internprogram dŠr den som vill avancera fŒr gŒ bredvid i flera veckor och dŠr han Šr med den blivande chefen ute pŒ plats under lika lŒng tid. DŠremellan fŒr man gŒ en kortare chefsutbildning.

      Jag tror att det Šr viktigt med trŠning och stšd, annars puttas man ut i verkligheten direkt, pŒpekar Claes Kullmyr.

I mŒnga chefsutbildningar ligger tyngden pŒ juridik och ekonomi, medan det dŠr svŒra som fšrhŒllningssŠtt till tidigare kollegor, inte alltid lyfts fram.

– Att bli chef Šr att gŒ šver en slags linje med gul tape. Ditt uppdrag fšrŠndras och du hamnar pŒ ÓchefsscenenÓ. Det kan innebŠra svŒra val och nšdvŠndiga offer, sŠger Kira von Knorring Nordmark som Šr psykolog och ledarutvecklare.

Det krŠver att man arbetar med sig sjŠlv och tŠnker šver sin roll, och samtidigt lŠr sig att ta ett steg tillbaka, som att stŠlla sig utanfšr gruppen och lyssna noggrant.

      Att vara chef šver sina kollegor krŠver en viss mognad och medvetenhet. Du skall sŠtta lšn fšr dina kamrater och ha utvecklingssamtal. DŒ kan du inte prata genus mellan nio och elva pŒ jobbet och sedan gŒ ivŠg och ta en šl med kollegorna och uttala sexistiska skŠmt. Man mŒste Šta lunch med alla eller ingen, annars riskerar man ryktesspridning om favšrer, sŠger Kira von Knorring Nordmark och tillŠgger att steget till att vara chef, oftast signalerar att man Šr intresserad av en fortsatt karriŠr.

 

Bildtext:

      Du klarar av att vara kompis pŒ en viss nivŒ, men du kan inte vara bŠstis privat. Du kan ju inte bara bjuda hem tvŒ personer som du gillar. Det Šr lite av medaljens baksida, sŠger Claes Kullmyr.

 

Bildtext:

      Det gŠller att du kommer nŠrmare dem som du inte gillar och hŒller ifrŒn dem som du gillar. Man mŒste Šta lunch med alla eller ingen, annars riskerar man ryktesspridning om favšrer, Kira von Knorring Nordmark.

 

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Agneta Slonawski

 

Fakta:

Att bli chef – ett steg i karriŠren:

 

Du kan komma dit genom internutbildning eller chefsutbildning, utanfšr fšretaget. MŒnga branscher har chefsaspirantkurser eller utvecklat traineeprogram.

Dessutom finns det mentorprogram. En del fšretag har utarbetat det sjŠlva, men det kan vara en stor vinst att ha en mentor utanfšr den egna verksamheten eller branschen, fšr att fŒ stšd pŒ vŠgen och fšr att utvecklas som ledare.

 

Olika sidor av att chefa šver sina kollegor:

Fšrdelar/nackdelar

 

Jag kŠnner medarbetarna vŠl/FŠrdiga bilder av personer kan vara begrŠnsande nŠr man skall vara med att utveckla kollegorna i sina yrkesroller.

 

Medarbetarna kŠnner mig/Det Šr lŠtt att tro att man fortfarande Šr kompis och svŒrt att fšrstŒ att du som chef bytt perspektiv och numera fšretrŠder arbetsgivarens intresse.

 

De vet vilka styrkor och svagheter jag har/KŠnner de till dina svagheter kan de lŠttare utnyttja dem.

 

Jag kan kulturen pŒ arbetsplatsen/Risken Šr att du vidmakthŒller gamla rutiner.

 

Vi kan fortsŠtta vara vŠnner som innan jag blev chef/Har man klivit in i chefsrollen, fšrŠndras relationerna. Om du gŒr ut och bowlar med kollegorna, gšr du det som chef.

 

KŠlla: Kira von Knorring Nordmark

 

 

 

 

Tre karriŠrtyper:

 

LinjŠr karriŠr:

De som gšr en linjŠr karriŠr gillar omorganisationer och tycker att det dŒ šppnar sig mšjligheter att komma vidare.

 

De belšningar de strŠvar efter Šr lšn, en fin tjŠnstebil och yttre tecken pŒ sin framgŒng. Och chansen att gŒ vidare.

 

Episodisk karriŠr:

De Šr fšrŠndringsbenŠgna, snabba och duktiga pŒ att nŠtverka. Det Šr arbetsplatsens idŽsprutor.

 

De vill se ett slut pŒ det de hŒller pŒ med och sedan gŒ vidare till nŒgot annat; vad som helst som verkar kul.

 

ExpertkarriŠr:

Experter Šr mer trŠnade pŒ att se detaljer Šn helheten och det gšr att det tar lŒng tid att fatta beslut. Allt mŒste nŠmligen vara 100 procent rŠtt. Det Šr ett problem eftersom experter ofta blir befordrade till chefer.

 

De belšningar experterna sšker Šr specialistuppdrag, chanser att fŒ berŠtta om det de kan och mšjligheter att specialisera sig Šnnu mer.