, som gŠrna sŠtter sig sjŠlv i fokus genom att alltid ha rŠtt och svar pŒ tal.

Hur skall vi dŒ hantera dem pŒ bŠsta sŠtt?

Med tidsoptimisten gŠller det att sŠtta ned foten direkt efter den sedvanliga ursŠkten; med orden att det drabbar Šven mig, och att det frŒn och med nu Šr dags att visa respekt. Martyren tŒl ocksŒ att konfronteras. InvŠnd gŠrna med att sŠga att Šven du var med och jobbade med just de arbetsuppgifterna som martyren tar upp. NŠr vi kommer till negativisten sŒ Šr det dags att krŠva att den stŠndige nejsŠgaren motiverar sig. Det brukar ta skruv eftersom negativisten i grund och botten Šr livrŠdd fšr fšrŠndringar.

Smitaren Šr lite lurigare att nŠrma sig, eftersom det krŠver tid att ta upp saken. SŠg att du Šr innerligt trštt pŒ att dra det stora lasset. Och att du frŒn och med nu kommer att dokumentera vem som gšr vad i arbetslaget. SŒ kommer vi slutligen till besserwissern – en del sŠger att han/hon Šr ett hopplšst fall. Andra menar att besserwissern har ett dŒligt sjŠlvfšrtroende och mŒste hŠvda sig i tid och otid.

Psykologen Oskar Henrikson pŒ Psykologfabriken i Stockholm har noterat att kontoret blivit bŒde spelplan och tummelplats fšr vŒra samlade later och egenskaper. Men han vill hellre lŒta folk komma ur sina ÓfackÓ Šn dela in dem:

               Det fšrsta man skall gšra Šr att sluta kalla nŒgon fšr besserwisser och i stŠllet se vad de gšr. Annars blir det lŠtt att kategorisera. DŒ Šr det bŠttre att ge feedback pŒ specifika beteenden som att sŠga: ÓJag uppskattar inte att du rŠttar mig hela tidenÓ, fšrklarar Oskar Henrikson som poŠngterar att vi visserligen tar med oss erfarenheter frŒn tidigare arbetsplatser, men att vŒra beteenden vŠl kan fšrŠndras om strukturen och fšrvŠntningarna pŒ det nya jobbet Šr annorlunda.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: John Airaksinen

 

ÓAtt byta miljš och jobb, innebŠr att du har stšrre chans att utvecklas.Ó

Oskar Henrikson, ledarutvecklare

 

<faktatillŠgg>

<rubbe> SΠhanterar du jobbiga typer pΠjobbet:

 

Besserwissern

Ett sŠtt Šr att nŠrma sig besserwissern som man nŠrmar sig en tonŒring, det vill sŠga: allt personen sŠger lŒtsas man som det Šr fšrsta gŒngen man hšr. Det finns tvŒ lŠgen: var šverraskad och positiv eller be besserwissern redovisa sina kŠllor.

 

Martyren

Konfrontera personen. InvŠnd gŠrna med att sŠga att du ocksŒ var med och jobbade med just de uppgifterna som martyren tar upp.

 

Negativisten

KrŠv att personen motiverar sina stŠllningstaganden. Detta Šr ofta en person som Šr rŠdd fšr fšrŠndringar.

 

Smitaren

Dokumentera vad personen gšr och konfrontera honom eller henne. Ett sŠtt kan vara att erbjuda smitaren kompetensutveckling som han/hon gŠrna fŒr redovisa fšr gruppen.

 

Tidsoptimisten

TŠnk inte: "Det Šr sŒ han eller hon Šr". BerŠtta att hans/hennes beteende faktiskt drabbar andra.

 

<faktatillŠgg>

6 exempel pŒ vad som utmŠrker en bra jobbarkompis:

1 Tar ansvar Рskyller inte pΠandra.

2 StŒr fast vid sina Œtaganden och dumpar inte jobb i knŠet pŒ andra.

3 Delar med sig av Šran fšr idŽer och andra saker som gjorts bra.

4 GŒr med problemet till den som han/hon har problem med.

5 Avbryter inte nŠr nŒgon annan talar.

6 FrŒgar innan han/hon lŒnar saker.

 

KŠllor:

Konsten att hantera superjobbiga mŠnniskor av Stefan Ekberg.

JŠkla mŠnniska – en handbok i hur du hanterar jobbiga mŠnniskor pŒ arbetet av Mattias Lundberg och Anders Wahlberg.