Ingress:

 

Linnémålarna sätter färg på Göteborg. Bakom namnet finns fyra kvinnor som gjort ett lappkast i livet och bytt vård- och tandläkarjobb mot dekorationsmåleri. På mindre än ett år har de gjort tydliga avtryck i en manlig bransch.

 

Bröd:

 

De är nyutbildade dekorationsmålare och förklarar att en del av deras framgång handlar om ett annat förhållningssätt, deras eget uppriktiga och något naiva sätt i en grundmurad bransch. De har till exempel aktivt sökt upp sina konkurrenter och frågat om de får komma och hälsa på dem. Linnémålarnas nytänkande har lett till att de själva blivit mindre rädda för fienden och att de tagit första steget till ett samarbete i framtiden.

        Vi har kommit in i en tid när branschen vill ha förnyelse. Målarmästarna vill ha in kvinnor och de vill ha in specialkompetens, säger Eva Wilms, 42.

        I början tyckte de nog att det var spännande med fyra kvinnor som startade i branschen. Då visste de inte hur duktiga vi var. Nu märker vi att vi skapat ett rykte kring oss som är positivt, säger Sigrid Lin, 28.

        Vår styrka är att vi inte är ensamma. Därför kan vi ta på oss större jobb, säger Gunilla Åhlvik, 43.

        Vi har en ledare i gruppen hela tiden, men vem det är varierar för dagen. Det beror på vem som har dragarork just då, säger Carina Jonson Nedrén, 46.

Samtalet mellan de fyra flyter lätt, ungefär som en match i dubbelpingis. Det är mycket skratt och fritt spånande. De har en samlad ålder på 159 år? och uppger att de tillsammans gått upp 25 kilo, sedan de började utbildningen på Nääs hantverkskola, utanför Göteborg, för två och ett halvt år sedan.

Men så är det också på fikapauserna som många av de bra idéerna vuxit fram. Vi sitter i en byggbyscha på Stora Nygatan, mittemot Trädgårdsföreningen i Göteborg. Här på Göteborgs gamla paradgata byggs det om för fullt till bostadsrätter i mångmiljonklassen. Så fort hyresgästerna går in i uppgångarna 7 - 9 kommer de att mötas av Linnémålarnas vackra schablonmålningar och kalkstensimitationer eller av jakarandaådrade spegeldörrar. I ena uppgången har de hittat en dekorationsmålning från 20-talet och i den andra uppgången jobbar de fritt efter egna idéer.

– Vi började med att skrapa bort all färg med fönsterskrapor. Vi har burit på tunga stegar och balanserat i omöjliga ställningar. När vi målar får vi ofta kommentarer av byggarbetarna att de aldrig skulle ha ett sådant tålamod som vi har, säger Carina Jonson Nedrén och frågar om jag lagt märke till vangen.

Det är ett streck som målats på väggen i linje ovanför trappstegen. Som besökare förnimmer man det i helheten bland gammaldags nyanser och doften av linoljefärg, men jag förstår att för Linnémålarna är sådana här detaljer pricken över i:et.

Deras noggrannhet och deras olika sätt, som bidrar till en alldeles speciell dynamik i gruppen, är två saker som gjort att de tagit sig ända fram till entreprenaden i miljonklassen på Stora Nygatan.

– Responsen har varit otroligt positiv. Vi har blivit uppmärksammade i media och i målarkretsar, säger Eva Wilms som är den som hållit i mediakontakterna.

Redan under utbildningen hade de praktikjobb. När de väl funnit varandra på skolan, satsade de stenhårt och gick ut med att de skulle starta var egna firmor.

– Vi hade bestämt oss för att jobba i ett nätverk, men vi hade inte bestämt oss i vilken form det skulle bli, säger Carina Jonson Nedrén som är den som håller i bokföringen.

Det första restaureringsjobbet fick de i en anrik trappuppgång på Linnégatan i Göteborg. Då var de inne på sin andra terminen. Det var där de stöttes och blöttes som grupp och det var under den tiden som de bestämde sig för att bli en ekonomisk förening och ta namnet Linnémålarna.

Bostadsrättsföreningen på Linnégatan blev helnöjd och det uppdraget ledde delvis till jobbet på Stora Nygatan där de med sitt anbud gick förbi en hel samling erfarna målare i branschen.

        Vi fattade att det var nyckeln till att komma in i branschen, säger, Gunilla Åhlvik som har koll på gruppens försäkringar.

Även om de inte riktigt då förstod det myckna arbetet med underleverantörer och att hyra in maskiner, så har de varit vakna på att hålla sig framme genom att ta kontakt med byggets arkitekt och att visa upp sitt fotoalbum med ådringar och andra goda exempel på sin samlade hantverksskicklighet.

Nu närmar sig deras arbete på Stora Nygatan sitt slut. I mars ska de första hyresgästerna flytta in. Linnémålarna håller redan på att räkna på ett nytt anbud i centrala Göteborg. Trots att de jobbat mer än heltid under det halvår sedan de slutade skolan, har de inte kunnat ta ut en skälig månadslön. Sigrid Lin är den som håller i faktureringen, förklarar att var och en av de fyra debiterar sin ekonomiska förening det antal timmar som de jobbat den månaden. På så vis kommer de ifrån lönemässiga orättvisor, eftersom de har olika förutsättningar när det gäller att jobba heltid.

        Vi har startat Linnémålarna, utan att låna en krona. De enda fasta utgifterna vi har är en lokal med en månadshyra på 1 360 kronor i månaden, påpekar Carina Jonson Nedrén som är den enda med erfarenhet av ett eget företag och som sätter ner hälarna varje gång det kommer upp visioner med stora fasta utgifter.

Annars är det ingen brist på goda idéer. De har redan tankar på både hur de skall kunna bredda sig i framtiden och att Linnémålarna ska ta uppdrag på konsultbasis.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Erik Yngvesson

 

Billboardcitat:

 

– Responsen har varit otroligt positiv.

        Eva Wilms, 42 har jobbat som personlig assistent.

 

– Det är tack vare vår kompetens vi fått vårt rykte, inte för att vi är kvinnor.

        Sigrid Lin, 28 har studerat konst och foto.

         

        Vår styrka är att vi inte är ensamma. Gunilla Åhlvik, 43

        har jobbat med förståndshandikappade människor.

         

        Vi har startat Linnémålarna, utan att låna en krona

        Carina Jonson Nedrén, 46 har varit tandläkare.

 

 

 

 Bildtextinfo:

Gunilla fyller 43, morotskaka, fritt spånande

De har varsamt skrapat bort gammal färg för att återställa i samma skick som det var när huset byggdes i mitten av 1800-talet.