Ingress:

 

SmŒbarnsfšrŠlder och nyfšretagande – gŒr det ihop? Absolut, svarar Emilie Rawlings och Oscar Hermansson som startat ett kafŽ. HalvŒrsgamla Milou hŠnger med varje dag – i en sjal pŒ magen.

 

Bršd:

 

PŒ kafŽet pŒ Busstorget i BorŒs sŠljs Œngestfria kokosbollar med nyttig dadelmassa och smakrikt kaffe frŒn ett litet rosteri i Rom. Bakom disken stŒr bŒde en babysitter och en gŒstol i plast. MŒnga stamgŠster har fšljt Milou sedan hon fšddes. Hon har en vaken blick och sitter, nŠstan fšr egen maskin, pŒ ett kafŽbord och smackar fšrnšjsamt pŒ sin ena mockasin.

I december fšrra Œret startade hennes fšrŠldrar kafŽet. DŒ visste de om att de vŠntade barn. Men de talade inte om det fšr nŒgon, eftersom de rŠknade med att den nŠrmaste omgivningen skulle bli skeptisk till kombinationen nystartat fšretag och fšrŠlder. Samtidigt.

      Hon fšddes pŒ en mŒndag och mŒndagen dŠrpŒ šppnade vi. Det mest positiva fšr ett barn mŒste vŠl vara att fŒ vara med sina fšrŠldrar pŒ jobbet, om det gŒr? Jag skulle mŒ dŒligt om jag inte fick trŠffa min dotter pŒ hela dagen eller om Emelie ensam skulle dra lasset hemma, sŠger Oscar Hermansson som Šr fšrvissad om att barn mŒr bra av att ser hur verkligheten Šr, pŒ samma sŠtt som mŒnga barn pŒ andra hŒll i vŠrlden fŒr gšra genom att vara nŠra sina fšrŠldrar pŒ arbetet.

Emilie Rawlings Šr noga med att pŒpeka att Milou fŒr all den kŠrlek och uppmŠrksamhet hon behšver och att det inte handlade om jŠmstŠlldhet frŒn bšrjan, utan mer lusten att driva ett projekt ihop.

Hon mŒdde fšrvŒnansvŠrt bra efter fšrlossningen och fšrstod att hon skulle gŒ som pŒ nŒlar om hon stannade hemma. DŠrfšr valde hon att jobba pŒ kafŽet och ta med Milou. Sedan har allt rullat pŒ – verksamheten snurrar och Milou trivs och Šr glad.

      Man kan sŠga att hon har anpassat sig till vŒra tider. Hon sover hela natten och vaknar vid Œtta. Tre gŒnger under dagen sover hon korta stunder. Jag ser till att hon Šr fullmatad under lunchen fšr dŒ har vi inte riktigt tid med henne, sŠger Emilie Rawlings och skojar att de fŒr bygga en hage i kafŽet Œt den lilla nŠr hon bšrjar krypa.

IstŠllet fšr att oroa sig fšr vad som kommer sedan, utgŒr de ifrŒn att de tillsammans lšser de saker som dyker upp. 

      Egentligen Šr det hŠr med att vara egen fšretagare att ha en švertro pŒ sig sjŠlv, sŠger Oscar Hermansson som ser sig som en boren entreprenšr.

22 Œr gammal startade han sitt fšrsta fšretag – en resebyrŒ i skid- och klŠttringsbranschen. I dag Šr han 27 Œr och Emilie 28. Hon hade tidigare ett fšretag som utfšrde markarbeten. Tiden fšre kafŽet drev de en kiosk tillsammans och innan dess gjorde de en lŒngresa via transibiriska jŠrnvŠgen, vidare med landvŠgen till Kina, Tibet, Nepal och Indien.

De ser det inte som om de varit arbetslšsa nŒgon gŒng, utan mer att det varit en mellanperiod i vŠntan pŒ att ett nytt projekt tar fart. FšrŠldrapengen vŠntar de med att ta ut, tills de fŒtt en hšgre inkomst och mer tid.

      VŒra farhŒgor har inte handlat om att ha med Milou pŒ kafŽet. Hon Šr social och verkar tycka att det Šr roligt hŠr. VŒr oro handlade om att det inte skulle komma nŒgra kunder, sŒ att vi inte skulle ha pengar och fŒ svŒrt att betala hyran hŠr och hemma.

      Varken Emelie Rawlings eller Oscar Hermansson tror att de kommer att sitta i kafŽet om fem Œr. De Šr personer som gillar att starta upp och se snabba resultat, utan att fšr den skull behšva driva fšretaget sjŠlva.

Men nu Šr det kafŽet som gŠller. Ingen av dem har restaurangutbildning- eller vana. Det tog dem sex mŒnader att fŒ en bra rutin. De Šr pŒ plats en timma fšre šppningsdags fšr att bšrja baka och fšrbereda infšr lunchrushen. PŒ eftermiddagarna Šr det lugnare, men tiden gŒr fort. Klockan sex prick lŒser de, stoppar ned Milou i vagnen och spatserar hem till lŠgenheten i nŠrheten. Helgerna Šr heliga, dŒ har de valt att stŠnga kafŽet och Šgna sig Œt familjen.

      Vi ser framemot att njuta mer av Milou och kunna gŒ ut en hšstdag mitt i veckan med henne, sŠger Emelie Rawlings.

Oscar Hermansson tror att det kommer att bli fler och fler som startar fšretag framšver, att det kommer ut fler hšgutbildade mŠnniskor pŒ marknaden som kommer att sŠlja konsulttjŠnster. Och att folk kommer att byta jobb oftare i framtiden. DŒ kanske eget fšretagande blir ett naturligt val under en period i arbetslivet.

      Jag šnskar att mŠnniskor vŒgade lita mer pŒ sig sjŠlva och stŒ fšr sina egna val, Šven om det Šr annorlunda, sŠger Emilie Rawlings.

 

Fakta:

Andel arbetstid som fšretagare som tar ut fšrŠldrapenning fšr barn under sju Œr:

Egna fšretagare, mŠn                            1,4 %

AnstŠllda mŠn                                                              22,3 %

Egna fšretagare, kvinnor                      11,8 %

AnstŠllda, kvinnor                                  22,3 %

 

FrŒnvaro fšr vŒrd av sjukt barn:

Egna fšretagare, mŠn                            0,4 %

AnstŠllda, mŠn                                                             2,3 %

Egna fšretagare, kvinnor                      2,1 %

AnstŠllda, kvinnor                                  3,4 %

 

KŠlla: SCB och Fšretagarnas rapport Tryggare kan ingen vara.

 

 

Bildtext: Sex mŒnader gamla Milou har blivit en fšljetong pŒ Lokal i BorŒs. StamgŠsterna har fšljt henne redan sedan kafŽstarten, dŒ hon lŒg i magen.

– En del tittar in bara fšr att hšra hur Milou mŒr, sŠger hennes fšrŠldrar Oscar Hermansson och Emelie Rawlings som har valt att ha med sitt barn pŒ jobbet.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Jonas Lindstedt