Ingress:

 

MŠsterkocken Marcus Samuelsson Šr knivskarp nŠr det gŠller vad han vill fšrmedla. I hans hŠnder blir mat till en vision om mŒngfald, oavsett om han stŒr i restaurangkšket i Stockholm, New York eller lagar mat bland slŠktingar i Etiopien.

HŠr berŠttar han om fyra saker som stŒr fšr kvalitet i hans vardag.

 

Bršd:

 

DEN H€R BL skjortan Šr en vanlig second handgrej. Min egen stil Šr alltid en blandning mellan vintageklŠder och nytt. Jag Šr en kreativ person och har ett sprŒk dŠr jag uttrycker mig, oavsett om jag mŒlar tavlor, lagar mat eller klŠr mig. Jag Šr egentligen inte en modeintresserad person, men jag Šr intresserad av stil. I stŠder som Malmš och Detroit, dŠr det lagts ned stora fšretag, finns det jŠttebra vintageaffŠrer med arbetsklŠder. De Šr ofta anvŠnda och man kan jobba i dem frŒn morgon till kvŠll.

Min dag kan bšrja i ett kšk pŒ morgonen och fortsŠtta med ett mšte eller i en tv-studio och sluta med att jag lagar mat igen pŒ kvŠllen. DŒ mŒste man ha klŠder som fungerar i sexton timmar och som man Šr bekvŠm i. De fŒr gŠrna vara av bra kvalitet som den halvlŒnga rock jag har kvar frŒn min morfar dŠr hans namn Edvin Jšnsson stŒr.

Mamma var noga med att vi tre barn var rena och uppklŠdda nŠr vi gick ut. Jag vet inte om det var fšr att vi vŠckte uppmŠrksamhet i SŠvedalen, men det sitter i att man skall vara proper.

 

KASTRULLER L€NKAR ihop min mormors tunga gjutjŠrnsgrytor, som gav maten en speciell smak och de hemmagjorda kastruller av konservburkar som jag som vuxen fšrstŒtt Šr vanliga i Etiopien, med de kastruller jag sjŠlv utvecklat.

Det finns en retrokŠnsla i allt jag gšr och att som kock fŒ gšra sina egna kastruller Šr fŒ fšrunnat. Om nŒgon hade sagt till mig nŠr jag gick ur restaurangskolan i Gšteborg 1987, att jag skulle gšra det en dag, sŒ hade jag inte trott pŒ dem.

Jag Šlskar mat och maten har gjort att jag fŒtt uppleva vŠldigt mycket och nu finns kastrullen med mig, i olika former, i de tre vŠrldsdelar dŠr jag verkar; USA, Afrika och Sverige.

 

JAG SKULLE INTE KLARA mig utan mobil. Fort jag stiger av planet, sŒ ÓBom!Ó sitter det en massa meddelanden i den, jag ser hur mycket vi sŒlt fšr, jag kollar fotbollsresultaten, tar bilder pŒ mat, pratar med min fru och mejlar min syster. Jag kommunicerar med Sverige, New York, vŠrlden. Den blir som ett kontor. 

€ndŒ lŠgger jag den ifrŒn mig och glšmmer bort den. Senast glšmde jag mobilen i en taxi. Jag Šr inte sŒn som ringer och frŒgar efter den, utan tŠnker att det nog fanns en anledning att den kom bort och skaffar en ny.

Jag har aldrig varit intresserad av det materiella. Det Šr bara stoff. NŠr jag var sex Œr och spelade fotboll kunde jag glšmma min jacka mitt i vintern, och sŒ Šr det fortfarande. Fšr ett tag sen hŠnde det att jag gick ifrŒn min jacka och kom tillbaka lŒngt senare till samma stŠlle. Jag tyckte att den dŠr jackan liknade min och nŠr jag kŠnde i fickan lŒg mina nycklar dŠr.

 

MEN OM NGON SKULLE ta en kniv av mig, dŒ skulle jag hitta den. Kniven Šr speciell i mitt arbete; mellan dig och fisken eller kšttet, finns det en kniv. Den skall kŠnnas rŠtt i handen och den skall ge rŠtt motstŒnd.

Jag kommer ihŒg den fšrsta japanska kniven som jag sparade ihop till. Det blev en annorlunda matlagning med den och den skulle vŒrdas och oljas in. Jag har runt sextio olika knivar i dag, fšrdelat pŒ de olika platser som jag jobbar pŒ.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Stefan Edetoft

 

Bildtext:

 

En nygift Marcus Samuelsson, stŠndigt pŒ vŠg. Nu med en immigrantkokbok under armen och en ny kryddserie frŒn Afrika i bakfickan. Och sina Šlskade sneakers, utan strumpor pŒ fštterna.

 

Alternativ ingress:

MŠsterkocken Marcus Samuelsson ser sig som en ambassadšr i mŒngfald – oavsett om han lagar mat, gšr en kokbok med recept av immigranter eller en kryddserie frŒn Afrika som vi snart kan hitta i snabbkšpet.

 

Alternativ bildtext:

FrŒn SŠvedalen till extrajobb i kšket pŒ Smšgen, vidare till Aquavit i New York. NŠr Marcus Samuelsson som 25-Œring blev recenserad och fick tre stjŠrnor i New York Times, tog hans karriŠr fart pŒ allvar.

 

 

VintageklŠder stŒr fšr identitet och trygghet.

Mobilen Šr bŒde anvŠndningsbar och ersŠttningsbar.

Kastrullen Šr symbolen fšr omsorg; kŠrlek = mat.

Barfota i sneakers med bŒda fštterna pŒ jorden.

 

Extra om sneakers:

Jag Šr en urban mŠnniska. NŠr jag bodde i Gšteborg visste jag att jag skulle flytta nŒgon annanstans, till en mycket stšrre stad.

PŒ nŒgot sŠtt kopplar jag mina sneakers tillbaka till min barndom. Jag gillade att lyssna pŒ Marvin Gaye och Bob Marley och det gšr jag fortfarande. €ndŒ kopplar jag sneakers till hip hop.

Mina fšrsta Converse fick jag nŠr jag var fjorton.  Det var viktigt att de var Škta. I dag Šr mina sneakers i lŠder, utan stora loggor. Ett par seglarskor funkar inte pŒ mig.