Ingress:

Världens (förmodligen) enda kokafé finns på Island. Här kan du äta hembakt
bröd med lokal mozarellaost och samtidigt titta på när de 16 korna mjölkas.

Bröd:

Bakom en stor glasruta i kohusets
kortända, förs korna in fyra åt gången. Mjölkningen sker punkligt klockan
sju på morgonen och sex på kvällen, så att kaféets gäster inte skall missa
underhållningen.
På menyn finns dagens soppa, rökt lamm
och rökt öring. All mat görs på gården och kommer från bygden.
Kaféet som ligger tio mil från Akureyri, startades för några år sedan av
gårdens dotter, Oluf Hallgrimsdottir.
Tiotusentals turister har passerat ladugården på sin väg till de varma
källorna i Myvatn och vulkanen Krafla, som ligger i närheten. Många av dem
har smakat på Olufs hemgjorda varor. Till jul planerar hon sin första
gårdsförsäljning.
­ Jag kämpar för att vi lantbrukskvinnor över hela
Island skall skapa ett nätverk och sälja våra lokala produkter, säger hon.
Kaféet heter Vogafjös och är öppet från mitten av maj till mitten av
september.

Byline: Agneta Slonawski
Bildbyline: Christer Olofsson

Bildtext: Island har tidigare haft ett annat kokafé, men när det stängde tog
slog Oluf Hallgrimsdottir i Vogafjös till och öppnade sitt eget kafé
alldeles i närheten av det natursköna området Myvatn.