Ingress:

 

Sugen på att resa till ett ställe med exotiskt namn? Kör förbi Landvetter flygplats och ta av vid första avfarten, så kommer du till Egypten. I Härryda kommun.

 

Bröd:

 

Tidigare hade byborna satt upp en skylt med namnet Egypten ute vid väg 156. Men det accepterade inte Vägverket, utan krävde att den skulle tas bort. Det hela löste sig genom att någon stal skylten. Nu får man istället leta sig fram på slingriga vägar via Lervik och Vikaliden, tills man kommer fram till en handgjord skylt med namnet: Egypten.

Plötsligt öppnar sig skogen för att visa fram en dal med sällsynt kuperad terräng, där 24 hus dekorerar dalens rand. I fonden; en kuliss av tät granskog och längst ned - lilla Öresjön.

Och ovanför alltihop håller Ralph Magnuson ett vakande öga. Han har lekt i Egypten varje sommar sedan han var barn. 1957 byggde han och hustrun ett sommarhus på höjden. I dag har de bott där permanent i 23 år.

         På fyrtiotalet kom det en knalle körandes på en Harley för att sälja strumpor och skjortor. Sedan minns jag att det kom en charkuteribil hit en gång i veckan och sålde kallskuret. Och där nere bor Claessons. De är födda i Egypten och de var de första som hade TV i byn. Alla ungar satt i deras kammare och tittade, säger Ralph Magnuson och pekar först ner mot sjön och sedan på en punkt till vänster, en halv kilometer bort, för att visa var gränsen till Egypten går.

I dag bor det 64 personer i Egypten. För 25 år sedan fanns det bara åtta hus i byn. De senaste två decennierna har alltfler familjer flyttat in och byggt nytt eller byggt till gamla sommarhus. Familjen Idman är en av dem. De flyttade till Egypten 1993.

         Det var rena slumpen att vi kom hit till det här huset som då var ett torp byggt på 40-talet, säger Patrik Idman.

Själv kommer han från Värmland och längtade från stan. Hans fru är stadsbo och ville ha en lägenhet centralt, men när hon stegade in i torpets vardagsrum och såg den hänförande utsikten över dalen och Öresjön, så föll hon pladask.

Huset är ombyggt till en åretruntbostad sedan flera år, men vyn från vardagsrummet är fortfarande densamma. Den enda skillnaden är att de fått nya grannar i nybyggda hus. Men än så länge räcker dalen till för att ge alla en vidsträckt panoramautsikt.

Familjen Idmans två söner är födda i byn. En av pojkarna har en jämnårig lekkamrat i närheten, den andre sonen får köras runt till kamrater när det är dags för lek.

– Blandningen av unga och gamla ihop gör att det blir en bra atmosfär i byn. Jag tror att alla är med i fiskeföreningen till exempel, säger Patrik Idman.

Han liksom de andra byborna, röstade om att få Egypten som postadress för några år sedan. I folkmun kallades byn Egypten, men på kuverten stod det olika boxnummer och fort det blev en ledig brevlåda nere vid grusvägen, så gav brevbäraren numret till den som behövde. Varje gång familjen uppger sin adress: Egypten 184 i telefon som blir det en kort tvekan i andra änden med frågan: Vilket Egypten?

– Då brukar vi svara att det är ett litet ställe i Hällingsjö. Var på de frågar:  Och var ligger Hällingsjö?

Om det var den vackra naturen eller de djurrika skogarna som lockade nybyggare hit under andra hälften av 1800-talet är svårt att veta. Vid slutet av seklet låg det i alla fall några torp i denna avlägsna bygd. Människorna levde av jordbruk och stickning,  eller spåntillverkning. De tog vara på allt vad skogen och sjön gav: De sålde bär till uppköpare och arbetade med finsnickeri. I början av 1900-talet ökade produktionen av hemtextil i trakten. Trots att det inte fanns någon farbar väg fram till Egypten förrän 1917, gick uppköparna till fots för att lämna material till stugorna.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Sergio Joselovsky