Hur har din vg till ostrondykningen sett ut?

Nr jag var liten kte jag med pappa och min farbror ut till ostronbankarna. Jag hjlpte till praktiskt och var med dk och plockade ibland. Nu har jag lrt mig massor om ostron.

Men frst gjorde jag en resa p H&M. P sju r jobbade mig upp frn golvet till att ppna butiker. Tills fr tre r sedan d jag bestmde mig att satsa p ostronen.

Min pappa och min farbror har hllit p i 25 r och dykt efter ostron. De sg de japanska ostronen fr lnge sedan, men 2007 lade de mrke till en drastisk kning. Men det var inte frrn jag kom in som vi brjade plocka dem. Frsljningen med de japanska ostronen har kat med raketfart. Om vi jmfr med fregende r s har vi levererat dubbelt s mycket mot frra ret.

r det svrt att dyka efter ostron?

Vi tre gr ut i samlad trupp minst en gng i veckan och dyker. Det ligger p mitt bord att f upp de japanska ostronen. Jag letar efter de allra minsta ostronen, eftersom restauranger fredrar att servera dem som de r. Den strre storleken sljer vi bara p frfrgan. De r mindre aptitliga, men de anvnds till ss och soppor.

Det har varit galet lgt vatten den hr ssongen och ostronen vxer nra strandkanten. Det innebr att jag jobbar p vldigt grunt vatten. Det r otroligt anstrngande eftersom det r tungt med all utrustning. Det r betydligt lttare att dyka vid ostronbankarna som ligger p djupare vatten, eftersom du blir mer tyngdls med hjlp av vattnet.

Ostron sgs ju vara en termometer p miljn – stmmer det?

Ja, det r klart att havet r bra om det finns ostron.  Men de mste ha sitt habitat och sin plats och f tillrckligt med nring fr att trivas. Det r mycket tack vare att vi plockar ostronbankarna regelbundet som gr att de kommer ter i fin form. Det r precis som om du gallrar en skog. Nr du gr det kommer ljus och nring till som gr att de kan vxa till sig.

Vi skickar prover varje vecka till livsmedelsverket. Du kan g in p deras hemsida fr att kolla Ӛppna omrden, det vill sga godknda omrden.

Vad r grejen med ostron?

Ostron har funnits hr sedan urminnes tider. P sociala medier verkar de bra upp en knsla av att det r fint att ta ostron.

Sjlv tycker jag att skalen tycker r helt fantastiskt vackra. Jag gillar att ha dem p bordet med lite flingsalt i. Det hnder att jag ger bort ostronskal om ngon vn frgar. Annars brukar jag hlla en lg profil med att jag r ostrondykare.

Kan man ta ostron ret runt?

Det r dags att runda av plockningen nr det blivit varmt i vattnet. Drfr stnger vi ner under sommaren och lter ostronbankarna vara. Sedan ppnar vi lagom till ostronets dag den 1 september.

Hur brukar du ta dem?

Det blir ofta naturellt nr vi tvttar dem med havsvatten, efter att vi har skrapat dem med kniv.

Om ett ostron spricker vid rensningen och ppnar sig s slnger jag det absolut inte. Jag r srskilt frtjust i japanska ostron. Till dem anvnder jag grna smaker som citron, japansk soja eller finhackat pple. Man kan ocks pochera japanska ostron eftersom de r lite strre och lttare att tillaga.

 

LOTTA KLEMMING

Bor: I Grebbestad och i Gteborg

Aktuell: Sveriges enda kvinnliga ostrondykare

Eller: Ostronets dag 1 september

 

 

Extrainfo:

Japanska ostron p latin - Crassostrea gigas

Ostrea Edulis, ven kallat Belon – de vanliga i Grebbestad etc.