Hur har din vŠg till ostrondykningen sett ut?
NŠr jag var liten Œkte jag med pappa och min farbror ut till
ostronbankarna. Jag hjŠlpte till praktiskt och var med dšk och plockade ibland.
Nu har jag lŠrt mig massor om ostron.
Men fšrst gjorde jag en resa pŒ H&M.
PŒ sju Œr jobbade mig upp frŒn golvet till att šppna butiker. Tills fšr tre Œr
sedan dŒ jag bestŠmde mig att satsa pŒ ostronen.
Min pappa och min farbror har hŒllit pŒ i 25 Œr och dykt
efter ostron. De sŒg de japanska ostronen fšr lŠnge sedan, men 2007 lade de
mŠrke till en drastisk škning. Men det var inte fšrrŠn jag kom in som vi
bšrjade plocka dem. FšrsŠljningen med de japanska ostronen har škat med
raketfart. Om vi jŠmfšr med fšregŒende Œr sŒ har vi levererat dubbelt sŒ mycket
mot fšrra Œret.
€r det svŒrt att dyka efter ostron?
Vi tre gŒr ut i samlad trupp minst en gŒng i veckan och
dyker. Det ligger pŒ mitt bord att fŒ upp de japanska ostronen. Jag letar efter
de allra minsta ostronen, eftersom restauranger fšredrar att servera dem som de
Šr. Den stšrre storleken sŠljer vi bara pŒ fšrfrŒgan. De Šr mindre aptitliga,
men de anvŠnds till sŒs och soppor.
Det har varit galet lŒgt vatten den hŠr sŠsongen och
ostronen vŠxer nŠra strandkanten. Det innebŠr att jag jobbar pŒ vŠldigt grunt
vatten. Det Šr otroligt anstrŠngande eftersom det Šr tungt med all utrustning.
Det Šr betydligt lŠttare att dyka vid ostronbankarna som ligger pŒ djupare
vatten, eftersom du blir mer tyngdlšs med hjŠlp av vattnet.
Ostron sŠgs ju vara en termometer pŒ miljšn – stŠmmer
det?
Ja, det Šr klart att havet Šr bra om det finns ostron. Men de mŒste ha sitt habitat och sin
plats och fŒ tillrŠckligt med nŠring fšr att trivas. Det Šr mycket tack vare
att vi plockar ostronbankarna regelbundet som gšr att de kommer Œter i fin
form. Det Šr precis som om du gallrar en skog. NŠr du gšr det kommer ljus och
nŠring till som gšr att de kan vŠxa till sig.
Vi skickar prover varje vecka till livsmedelsverket. Du kan
gŒ in pŒ deras hemsida fšr att kolla ÓšppnaÓ omrŒden, det vill sŠga godkŠnda
omrŒden.
Vad Šr grejen med ostron?
Ostron har funnits hŠr sedan urminnes tider. PŒ sociala
medier verkar de bŠra upp en kŠnsla av att det Šr ÓfintÓ att Šta ostron.
SjŠlv tycker jag att skalen tycker Šr helt fantastiskt
vackra. Jag gillar att ha dem pŒ bordet med lite flingsalt i. Det hŠnder att
jag ger bort ostronskal om nŒgon vŠn frŒgar. Annars brukar jag hŒlla en lŒg
profil med att jag Šr ostrondykare.
Kan man Šta ostron Œret runt?
Det Šr dags att runda av plockningen nŠr det blivit varmt i
vattnet. DŠrfšr stŠnger vi ner under sommaren och lŒter ostronbankarna vara.
Sedan šppnar vi lagom till ostronets dag den 1 september.
Hur brukar du Šta dem?
Det blir ofta naturellt nŠr vi tvŠttar dem med havsvatten,
efter att vi har skrapat dem med kniv.
Om ett ostron spricker vid rensningen och šppnar sig sŒ
slŠnger jag det absolut inte. Jag Šr sŠrskilt fšrtjust i japanska ostron. Till
dem anvŠnder jag gŠrna smaker som citron, japansk soja eller finhackat Špple.
Man kan ocksŒ pochera japanska ostron eftersom de Šr lite stšrre och lŠttare
att tillaga.
LOTTA KLEMMING
Bor: I Grebbestad och i Gšteborg
Aktuell: Sveriges enda kvinnliga ostrondykare
Eller: Ostronets dag 1 september
Extrainfo:
Japanska
ostron pŒ latin - Crassostrea gigas
Ostrea
Edulis, Šven kallat Belon – de vanliga i Grebbestad etc.