ingress: Thomas Sahlström i Göteborg lämnade en karriär på Volvo mot en osäker tillvaro. I dag samlar han danska pantflaskor och är manager för en georgisk manskör. Och råder över sin egen tid.

Bröd: – Jag har stora möjligheter att förlägga flaskarbetet när det passar mig. Det är fascinerande att få känna att tiden är en tillgång, säger Thomas Sahlström som tycker att han tar för sig av livet i dag.

Men vägen dit har varit både lång och krokig. När han var 29 år gammal var han utbildad civilingenjör och arbetade på Asea med 140 anställda under sig. I dag är han 62 år och ensamföretagare.

Han åker från Karlstad i norr till Halmstad i söder i sin gamla lastbil för att samla in flaskor som folk köpt i Danmark. I kontraktet ingår att butiksinnehavaren betalar ut en 50-öring i pant till kunden. Thomas Sahlström själv får en och femtio i danska kronor när han skeppat över backarna till Fredrikshamn. Det har blivit en lönande affär.

I dag skeppar han över 15 laster om året. Det blir omkring 900 000 flaskor.

Han beskriver sig som en nyfiken och äventyrslysten person som gärna ser varje hinder som en utmaning. Det har i sin tur lett till att han vågat sig på en riktigt olönsam affär – att vara manager för elva män som med djupa stämmor sjunger georgiska sånger.

Musikintresserad har han alltid varit och när han såg en annons i tidningen med den georgiska manskören Ensemble Tbilisi blev han nyfiken och gick dit och lyssnade, först en kväll och sedan nästa kväll igen.

Den ljuva musiken träffade honom i magtrakten och 1997 gjorde han sin första resa till Georgien tillsammans med sin särbo Gunilla. På vinst och förlust åkte de till Tbilisi och det slutade med att de lyckades bli hembjudna till en körmedlem. Efter ytterligare ett besök i Georgien kom kören till Sverige och Thomas Sahlström var deras givne arrangör. Han hade ordnat en turné på västkusten med avslutning i Folkets park i Orsa.

Sedan dess är han deras manager, vilket innebär busschaufför, anordnare av kost och logi på Sverigebesöken och inte minst en viktig kontaktperson. Tack vare honom har kören fått spela in en CD med hjälp av före detta Abba-medlemmen Benny Andersson.

Samtidigt vill han ta vara på sin egen tid och lägga den på det som är viktigast. De två vuxna barnen och de tre barnbarnen kommer högst upp på listan. På våren gör han sig ledig för att sticka ut till havs med sin lilla segelbåt och resten av året klämmer han in både korta och långa resor tillsammans med sin särbo.

– Jag har lagt ner väldigt många arbetstimmar i mitt liv. Min tid har kommit. I dag kan jag ta vara på livets många möjligheter. Jag har blivit en lyckligare människa på många sätt, säger han.

 

byline: AGNETA SLONAWSKI

bildbyline: SERGIO JOSELOVSKY

bildtext: Thomas Sahlström har alltid varit musikintresserad. Han spelar dragspel för husbehov och är manager för en georgisk manskör i Tbilisi.

Bildtext: Omkring 900 000 danska ölflaskor samlar Thomas Sahlström ihop på ett år. I dag försörjer han sig på flaskorna. Det arbetet gör att han råder över sin egen tid.

Bildtext: Tidigare var Thomas Sahlström civilingenjör på Volvo med en säker karriär. I dag försörjer han sig på att samla danska pantflaskor.