ÓJag har inget lšnearbete, utan arbetar i dag sjŠlvstŠndigt med undervisning om ickevŒld, samtidigt som jag valt att bryta lagar, i gruppaktioner, fšr att pŒverka samhŠllet.

Jag har blivit gripen ett tjugotal gŒnger och suttit i fŠngelse tre gŒnger. Fšrsta gŒngen var i USA. Jag var 22 Œr och yngst i gruppen och satt fŠngslad i 15 mŒnader. Det var en massa saker som drog i mig pŒ den tiden, men det blev civilkurage. Det som Šr kul med ickevŒld Šr att det alltid Šr šppet, vi tar ansvar fšr det vi gšr.

Jag ser mig inte som en modig person. Jag Šr rŠdd varje gŒng jag gšr civil olydnad. Jag skulle aldrig gšra det ensam. Jag švervinner min rŠdsla tack vare den lilla grupp vi bildar infšr varje aktion. DŒ slipper man ta hela bšrdan sjŠlv.

Vi pratar om rŠdsla, ser till sŒ att nŒgon kontaktar familjen, hŠlsar pŒ och kommer med bšcker om vi hamnar i fŠngelse. Och vi švar rollspel pŒ situationer vi kan hamna i. Om det hŠnder nŒgot hinner man inte tŠnka, utan fŒr lita pŒ att det man lŠrt sitter i kroppen – ungefŠr som nŠr du lŠrt dig att dansa salsa. 

Fšrsta natten i fŠngelset kom ett gŠng med sin ledare. DŒ gŠllde det att inte spela offer, sŒ jag gjorde ett rollbyte och agerade lŠrare och pratade om ickevŒld. De blev helt fšrvirrade.

PŒ samma sŠtt kan man šva ickevŒld och konflikthantering i skolan, i facket, tills metoden sitter. Man lŠr sig att ingripa omedelbart nŠr nŒgon baktalas eller trakasseras. Problemet Šr inte den som baktalar, utan de som lyssnar utan att ingripa. PŒ samma sŠtt som det inte Šr regeringen som Šr problemet, utan folket som lyder.

Jag har lŠmnat fšrestŠllningen om att vi kan pŒverka regeringen fšr att fšrŠndra vŠrlden. (Jag fšrstŒr fšrŠndring mer som en smitta mellan organisationer och grupper, och i vilken riktning den sprids Šr ofšrutsŠgbart.) Det finns en otrolig dragningskraft i ett lšnearbete som ocksŒ krŠver att man Šr lojal. Det krŠvs mycket att bryta det. 

I min kommunitet i Hammarkullen fšrsšker vi leva det samhŠlle vi vill ha. Vi planterar vinstockar och mandeltrŠd inne pŒ vapenfšretagens omrŒde. Vi agerar nu och upprepar det, ungefŠr som en musiker repar fšr att bli bŠttre.

 

ÓCivil olydnad Šr inte en rŠttighet, utan en plikt.Ó

 

Namn: Per Herngren

lder: 49 Œr

Deltog i: En plogbillsaktion i USA 1984 dŠr han avrustade en Pershin II-raket och en avrustningsramp med en smideshammare.

Arbetade som: Studerande.

Gšr nu: HŒller kurser i civil olydnad, konflikthantering och ickevŒld, skriver bšcker.

Vad hŠnde: En viss attitydfšrŠndring dŠr fler tros sympatisera med ickevŒld och att plogbillsršrelsen menar att de vunnit fler rŠttegŒngar efter genomfšrda aktioner.

 

Fotnot:

Namnet pŒ Plogbillršrelsen kommer frŒn bibelstŠllena: Jesaja 2:4 och Mika 4:3.