Ingress:

 

Fredrik Colting och Carl-Johan Gadd jobbar med att få fram det som inte finns. I bokväg. Deras senaste unikum är en kokbok med recept på våra husdjur.

 

Bröd:

 

De befinner sig i hjärtat av Borås nya kreativa centrum - den gamla korsettfabriken mitt i stan. Deras kontor påminner om en boxningslokal, med en knallröd boxboll vid ingången och ett slarvigt struket cementgolv.

Om det var här deras senaste verk kom till eller ej, minns de inte. De jobbar hela tiden och den ena idén häktar i den andra. Just nu har de åtta titlar som skall ges ut i USA. Deras ringa ålder, tillsammans med att de vågar sticka ut hakan i den stora förlagsvärlden, gör dem lite udda.

– Ja, men hur svårt kan det vara egentligen? Det är ju bara att lära sig. Allt som vi skapat finns här och det är bara en bit på vägen, säger Fredrik Colting och sveper med handen mot två fullproppade bokhyllor med egna alster. Lite längre bort hänger en sportig klädkollektion som de precis tagit fram och som skall säljas i den trendiga butiken Colette i Paris.

I knäet har han första exemplaret av Pet cook book som kommer ut i juli. Han bläddrar fram favoriten Pony pepperoni pizza som han gillar för att namnet låter bra i munnen. Även om Fredrik Colting går i tankar om att skaffa sig en liten hund, så skulle han inte ha något emot att äta en Sankt Bernard burger.

– Receptet fungerar lika bra om man byter ut hundköttet mot kyckling, lovar Fredrik Colting som är beredd på att stoppa i sig det som är naturligt att äta i varje land han besöker.

Carl-Johan Gadd är i själva verket den enda av de två som smakat på husdjur över huvud taget. Det skedde på en långresa till Sydamerika där han blev serverad hamster, både med huvud och huggtänder. Hyfsat gott, men ganska torrt, blev omdömet av denna måltid.

Boken som innehåller ett trettiotal recept på både sköldpaddsrisotto och hamsteromelett har tagits fram tillsammans med kockar för att få de rätta proportionerna i recepten.

– Vi känner oss väldigt nöjda. Den blev precis som vi hade tänkt oss, säger Carl-Johan Gadd och slår upp sidan med katt i rödvinsås.

Bredvid receptet finns en illustration med en gullig liten kattunge som ritats av Magnus Andersson Gadd.

Fredrik och Carl-Johan är barndomsvänner. Som små lekte de affär eller gjorde affärer. Redan som tolvåringar hade de allvarliga planer på att importera silkeskjortor från Asien. Båda kommer från entreprenörsfamiljer. Carl-Johans föräldrar har företag i textilbranschen och Fredriks pappa bygger luftskepp.

När de startade bokförlaget Nicotext för två år sedan, hade de inte setts på närmare åtta år. De var båda i ett skede där de ville sätta tänderna i något nytt. Carl-Johan hade bott utomlands i några år och arbetat som formgivare och Fredrik hade arbetat som nattportier på Grand hotell i Borås. Nu fick han istället tillfälle att läsa bokmanus på sitt arbetspass.

Men först bestämde de sig för att ge ut annorlunda böcker. Sådana som man kan ta upp och läsa i fem minuter och skratta över tillsammans med andra.

Den första bok de gav ut heter Nicos Filmreplikbok och har sålts i 35 000 exemplar. Efter den följde boken Vill du hångla, (Som de gjorde åt klädföretaget Svea.) och en bok om med namnet Sten-sax-påse.

Nu ger dig sig snart av på sin sommarturné och klämmer in sig i en silverfärgad Mitsubishi, som de fått av Carl-Johans farmor.

I förlagsvärlden är de småkändisar, men de underskattar inte det personliga mötet med bokhandlarna själva. Lagom för avfärden har de tagit fram ett nytt bokställ där de vill exponera sina böcker. Nyligen var de på en bokmässa i New York och fick respons på kokboken.

– Det är svårt att särskilja jobb och fritid. Jobbet är som en hobby. Vi är säkert här tolv timmar om dagen, säger Fredrik Colting.

Men under lunchen händer det att de delar på sig. Fredrik går helst hem till sin lägenhet och lagar kostriktig mat. Mellan fem och sju, varje eftermiddag utövar han yoga på golvet mitt i kontorslokalen. Medan Carl-Johan gärna äter något snabbt och tar en cigarett till.

– Fredrik är dålig på att ta kritik, kommer Carl-Johan på, annars tycker han att deras symbiosliknande samarbete fungerar fantastiskt bra.

På två år har de kommit ut med 25 egna böcker. De flesta med en humoristisk knorr innanför pärmarna. Även om Pet cook book kommer att väcka en del uppmärksamhet fortsätter de att kläcka idéer tillsammans.

En god gissning är att flertalet av dem kommer att bli förverkligade.

 

Bildtext:

 

Innan kokboken ens hunnit komma ut har Carl-Johan Gadd och Fredrik Colting i Borås fått reaktioner från djurrättsorganisationer.

 

Bildtext:

 

– Vi är inte ute efter att förändra folks inställning till att börja äta husdjur. Vårt mål är att göra annorlunda böcker med humor, säger Fredrik Colting.

 

Bildtext:

 

Carl-Johan Gadd och Fredrik Colting är barndomsvänner med affärer som lekspecialitet. För två år sedan startade de ett förlag. Nu har de gett ut 25 böcker.                                                                                                                              

 

Fakta:

Namn: Fredrik Colting

Ålder: 28 år

Familj: singel

Bor: I centrala Borås.

Arbetar: förläggare

Intressen: Yoga och arbete.

 

Namn: Carl-Johan Gadd

Ålder: 27 år

Familj: singel

Bor: I centrala Borås.

Arbetar: förläggare

Intressen: Litteratur.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Sergio Joselovsky