Med Šnglars tŒlamod

 

I Gšteborg har rekryteringen av ungdomar till kriminella gŠng minskat med en tredjedel pŒ tre Œr. Flera myndigheter har kopierat det framgŒngsrika arbetssŠttet och det har inspirerat regeringsuppdraget om sociala insatsgrupper.

NŒgon har precis ringt och klagat pŒ ett ungdomsgŠng som stšr i omrŒdet kring Briljantgatan i vŠstra Gšteborg. Ungdomspoliserna Joana Ciurana och Perry Eriksson samt socialsekreteraren sa Ekman Šr pŒ Fršlunda torg. De pratar med nŒgra tonŒringar som hŠnger i kšpcentrats garage.

Poliserna fortsŠtter sin promenad runt torget pŒ samma sŠtt; med fasta handslag och blickar som dršjer sig kvar stannar de till och hŠlsar pŒ ett dussintal ungdomar, bŒde gamla bekanta och nya. De som hastar vidare och inte vill stanna till, hejar de ocksŒ hšgt pŒ genom att tilltala dem med namn, som fšr att sŠga: Vi finns och vi ser dig.

Det rŠcker med att de vet att vi vet vad de heter. Det Šr viktigt att ta i hand nŠr man hŠlsar. PŒ sŒ sŠtt visar man respekt. De flesta vet vilka vi Šr men vi vill att de ska fŒ en bra bild av polisen ocksŒ, sŠger Joana Ciurana som Šr en av fem ungdomspoliser i VŠstra Fršlunda.

NŠr polisen kommer till Briljantgatan delar sig ungdomsgŠnget snabbt. De fšrsvinner pŒ gŒrdarna sŒ fort de ser de civilklŠdda polisernas silverfŠrgade Saab. Det hŠr Šr ett omrŒde dŠr polisen misstŠnker fšrsŠljning av narkotika som skunk och kokain. Ungdomspoliserna stannar kvar en stund och pratar med en person som tipsar om ett registreringsnummer pŒ en bil som verkat misstŠnkt.

Genom att polisen finns pŒ ungdomarnas arenor och agerar snabbt, kan de fŒnga upp unga i riskzonen.

Om deras namn bšrjar dyka upp nŠr de Šr i tolvŒrsŒldern ska man hŒlla koll pŒ dem, eftersom de oftast kommer igen senare, sŠger sa Ekman och betonar att hon har ett socialt perspektiv.

Polisen och socialtjŠnsten trŠffas regelbundet och pratar om hur de kan hjŠlpa varje ung individ. Mštena Šr fšrberedda av en koordinator som ser till att det som sagts fšljs upp. De gšr Œtagandeplaner och bestŠmmer vem som ska gšra vad och vilken insats som ska till i startskedet. Det kan vara allt frŒn att fritidsgŒrden tar pŒ sig tvŒ dagar i veckan med lŠxlŠsning, till att en ungdomspolis utses till mentor fšr den unge eller att det ska finnas vuxna som mšter upp nŠr nŒgon kommer ut frŒn behandlingshemmet.

Det har bšrjat skymma och ungdomspolisen i VŠstra Fršlunda har gjort drygt sex timmar av sitt kvŠllspass. De hšr via radion att tvŒ personer just gripits pŒ Smaragdgatan.

Det visar sig vara tvŒ mŠn som brakat in med bilen pŒ en liten grŠsmatta mellan en spŒrvagnshŒllplats och ett bostadsomrŒde. HŠndelsen har dragit till sig mŠngder av ungdomar som stŒr och tittar pŒ uppstŒndelsen. Joana Ciurana, Perry Eriksson och socialsekreteraren sa Ekman tar tillfŠllet i akt och hŠlsar pŒ dem som stŒr nŠrmast.

– €ntligen lite action! skŠmtar en 18-Œrig kille som pŒpekar att det Šr bra att polisen visar sig nŠr nŒgonting har hŠnt.

I vŒras brann bilar och skadegšrelsen var utbredd  i det hŠr omrŒdet. DŒ var poliser frŒn hela Gšteborg med i en akut insats fšr att stŠvja oron.

Perry Eriksson bšrjade jobba som mc-polis i VŠstra Fršlunda fšr sex Œr sedan. Som motorcykelfšrare Šr han en stor attraktionskraft fšr ungdomarna. De kommer till honom med frŒgor om trafikregler, men ibland larmar de varandra via mobiltelefonerna nŠr han nŠrmar sig.

Det gŠller att vara sig sjŠlv och inte spela en roll. DŒ blir man genomskŒdad direkt. RŠtt som det Šr ska vi gripa nŒgon och dŒ vill vi att de kŠnner fšrtroende fšr oss, sŠger Perry Eriksson.

Klockan Šr halv tio och teamet har fšrflyttat sig med bil till Opaltorget som har en spŒrvagnshŒllplats, en kiosk och en frikyrka. Utanfšr entrŽn sitter tvŒ tjejer och lŠngtar efter att kyrkans tjejgrupp ska dra igŒng igen. Fšrra gŒngen de stštte pŒ ungdomspolisen pratade de om hur tjejerna tilltalade varandra som ÓhororÓ.

Det har Joana Ciurana blivit kallad upprepade gŒnger av en kille som nu stŒr pŒ torget.

De andra i gŠnget fšrsvarar mig inte, men han fŒr inte heller deras medhŒll. Han fšrsšker pŒverka andra ungdomar att tycka illa om mig, men lyckas inte. Det Šr bra. Ibland tar det tid att bygga upp fšrtroendet, sŠger hon och fortsŠtter tŒlmodigt sin runda med att gŒ in och hŠlsa pŒ kioskŠgaren.