Ingress:

 

Musiken har varit ett starkt ledmotiv i Christian Johanssons liv. Redan 1966 startade han popgruppen Spotlights i Göteborg. I dag arbetar han som pianostämmare i Holland.

 

Bröd:

 

Varje gång storheter som Miriam Makeba eller  Wayne Shorter kommer till Amsterdams konserthus skall Steinwayflygeln på den prominenta scenen stämmas. Då är Christian Johansson på plats. Det första han gör är att snabbt rulla upp sitt mollskinn med stämverktyg och sedan koncentrerat och metodiskt gå igenom sträng för sträng.

– Jag har en dryg timma på mig. Behövs det mer tid får jag ansöka om det och musikern får kortare tid till repetitioner. Det är inte populärt, eftersom tid är pengar i konsertsammanhang numera, säger han.

En stor del av arbetstiden åker han Holland runt i sin mörkblå bil och stämmer pianon för kunder. Favoritperioden är på hösten. Då stämmer han pianon från norr till söder i på de Frisiska öarna under tre veckor.

      Det är nära havet, precis som på Öland, säger Christian Johansson som är uppvuxen i Kortedala.

I hemmet fanns ett piano och det spelade hans mamma först på. Så småningom tog de tre barnen över pianospelandet. Och när han och brodern Bosse fortfarande var tonåringar, startade de Spotlights. Alla som hängde på fritidsgårdar i Göteborg i slutet av 60-talet,  har skrikit ikapp till deras musik.

      Hade man en gitarr och långt hår på den tiden, så var man populär bland tjejerna, menar Christian.

Bandet var i alla fall välbokat och inledde sin första utlandsturné – till Norge sommaren 1967. Då blev det feta rubriker och porträtt i Göteborgs-Posten, eftersom managern lurade bandet på utlovade spelningar och pengar.

Spotlights upplöstes och 70-talet bestod mest av musik och diversejobb för Christian Johansson. Lägenheten delade han med en kompis och han arbetade så mycket som behövdes för att gå runt.

      Det var en väldigt speciell tid. Jag levde ett totalt planlöst liv. Det var musiken som gällde och jag var med i flera band.

Ett av dem hette Panda och lirade proggliknande musik och gjorde egna låtar. Så någonstans i mitten av 70-talet kom han  att han ville läsa psykologi.

      Inte för att jag ville bli psykolog, utan för att jag ville förstå människor bättre, förklarar Christian Johansson.

Mot slutet av utbildningen åkte han i alla fall till Cypern. Det var där han träffade sin blivande fru, Tineke. De började brevväxla och det var inte förrän Christian hälsade på henne i Holland, året därpå, som det sa klick.

      Jag var en sorglös fågel då och tänkte kanske inte att jag skulle stanna i Holland.

Nu har han bott i Utrecht i 23 år och har insett att det är hans bas i livet. Till en början bodde han i fruns kollektiv. Redan efter ett år kom första barnet, Nils. Under de fyra år som de bodde kvar i kollektivet hann dottern Femke födas.

Trots att det inte fanns något som kallades för pappaledighet i Holland, så var Christian hemma länge med båda barnen, medan frun jobbade.

      Trots allt prat om liberalism, så tycker jag att Holland är ett av de mest traditionella länderna i Europa. För många män är det fullständigt otänkbart att stanna hemma med sina barn, medan mamman arbetar, menar Christian Johansson.

Så småningom började han jobba på ett äldreboende och sedan på ett bibliotek. Musiken följde honom på avstånd.  Det var först 1986 som han närmade sig pianostämmaryrket. Han visste att det fanns en treårig kurs i Amsterdam, sökte och kom in.

I dag är han anställd av ett av Hollands största företag i branschen. I butiken finns ytterligare tio pianostämmare som har hela landet som arbetsfält.

Christians syskon bor på skilda håll i Sverige, men föräldrarna är döda. Så nu blir det ett eller högst två göteborgsbesök per år. När det är dags att besöka hemstaden bor Christian Johansson för det mesta på någon av stadens campingplatser. Han älskar att flanera omkring i Göteborg och passar alltid på att lyssna på livemusik och träffa gamla kompisar.

– När jag blir äldre hoppas jag att vi har en stuga nära Göteborg. Även om Holland är väldigt mycket mitt land, så är jag inte född här, konstaterar han.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Agneta Slonawski

 

Fakta:

 

Namn: Christian Johansson

Ålder: 54 år

Bor: I Nederländska Utrecht.

Familj: Fru och två vuxna barn.

Yrke: Pianostämmare

Intressen: Musik och friluftsliv. Är väldigt förtjust i att campa.

 

Bildtext: Hunden Fikki är en hittehund som Christian Johansson och hans fru tog hand om för tio år sedan.  Då hade den stått bunden i ett träd under flera dagar.

 

– Det låter hemskt när en svensk pratar holländska. Det här språket går inte att lära sig helt bra, säger Christian som talar flytande holländska med göteborgsaccent.