Ingress:

 

Att flytta fokus frŒn den sjuka till partnern och hitta tillbaka till varandra. Det var tvŒ viktiga punkter under intensivkursen i Gšteborgs sšdra skŠrgŒrd. Det handlar om att mštas och vŒga prata med andra i liknande situation.

 

Bršd:

 

PŒ BrŠnnšs pensionat Baggen surrar det av dialoger i den frodiga trŠdgŒrden. Inne i huset pŒgŒr enskilda samtal med sexologen och Kerstin Moberg och parterapeuten Gertrud Wide. Dagen innan har deltagarna fŒtt ge varandra massage och pratat om de collage de gjort om framtiden.

    De anhšriga far ofta illa, eftersom de fŒr hŒlla inne med sŒ mycket under sjukdomsperioden. De kan pendla mellan motstridiga kŠnslor av stor kŠrlek och nŠrhet till frustration och vrede. Om man lŠgger locket pŒ och inte fŒr vŠdra sina kŠnslor, trycker man ner livslusten och hoppet. Genom bildšvningar och avslappning kommer paren i kontakt med vad som finns under ytan. HŠr fŒr de prata om sina resurser och vad de gillar hos varandra, sŠger Stig Dahlgren som haft cirka 1 500 cancersjuka deltagare, frŒn hela landet, vid det hŠr laget.

Han har sjŠlv varit drabbad av cancer och kŠnner vŠl till processens alla steg; att alla šverlevare gŒr igenom en livskris och under resans gŒng kommer gammalt skrot upp till ytan. NŠr faran Šr šver vill man ofta fšrŠndra saker, medan partnern kanske vill vara vid det gamla. Det tar tid att komma ikapp. Och att prata med andra kan vara ett steg pŒ vŠgen. Tanken Šr att kursdeltagarna skall fortsŠtta hŒlla kontakt och stštta varandra.

Den hŠr kursen Šr ny fšr i Œr och Šr inne pŒ tredje och nŠst sista dagen. Nu skall paren samla ihop de verktyg de fŒtt med sig.

Johan Engstršm Šr 36 Œr och mycket tacksam šver att fŒtt hšra andra anhšrigas berŠttelser. Han har insett att han har ett fantastiskt nŠtverk omkring sig som stšttat familjen under sambons Janitas Strutz lŒnga sjukdomsperiod.

    Det kommer fram mycket kŠnslor som vi tappat. Vi har glšmt bort att vi mŒste Šgna oss Œt varandra pŒ tu man hand. Nu kommer vi att stŠnga av tv, dator och telefon pŒ lšrdagskvŠllarna och umgŒs med varandra fšr att hitta tillbaka till lekfullheten och prata pŒ ett djupare plan. Jag hade inte insett att vi tappat den kontakten fšrrŠn vi kom hit. Nu krŠvs det av mig att jag tar tag i det, konstaterar han.

    Samlivet blir drabbat och vi mŒste hitta tillbaka. FrŒn naveln och nerŒt har det inte varit vŒrt pŒ tvŒ Œrs tid. Jag tycker inte om min kropp lŠngre. €rren spelar ingen roll, men den har fšrŠndrats sŒ, sŠger Janita Strutz som Šr 32 Œr och som fick diagnosen livmoderhalscancer i april 2008.

En tumšr stor som en jordgubbe hittades pŒ livmoderstappen och var av aggressiv art. DŒ var parets son Jonte tre Œr. Tre veckor efter diagnosen opererades hon. Livmodern, Šggstockarna och lymfkšrtlar togs bort och man kortade slidan. Efter fyra cytostatikabehandlingar och 25 strŒlningsbehandlingar. Under tio mŒnader hade hon neofrostomi och var tvungen att gšra en operation fšr att kunna ta bort neofron.

Nu har hon varit frisk i 1,5 Œr och Šr tillbaka pŒ jobbet som stŠderska och vŒgar tro pŒ framtiden. Paret har gjort ett collage pŒ kursen. DŠr fanns det gott om symboler fšr resor, men ocksŒ smŒ mšten i vardagen.

Gunnar och Susanne Strandberg, 52 och 45 Œr, Šr helt tagna av gŒrdagens session. DŒ visade massageterapeuten enkla och fšrsiktiga grepp som Susanne kunde gšra pŒ Gunnar. Det var som att vrida om en kran. GrŒt och snor rann och kroppen ryckte och skakade. Precis som om det senaste Œrets cancerminnen flšt upp pŒ ytan pŒ en och samma gŒng.

    Det kŠndes mŠrkligt och fšrlšsande, men helt klart nŒgot som funkar fšr oss. Jag var deppig nŠr jag kom hit och hade tappat livslusten. Jag stod handfallen och tittade pŒ mina musikinstrument hemma, men jag tog inte upp dem och spelade.

Gunnar Strandberg har precis fyllt 52 Œr. Lika gammal var hans pappa nŠr han dog i pancreas cancer. Livet innan han blev sjuk gick i racerfart. Han arbetade som mellanchef pŒ ett lŠkemedelsbolag och reste mycket. Plštsligt blev han ett ÓansvarsbefriatÓ vŒrdpaket som stilla vŠntade pŒ dšden, fšrklarar Gunnar Strandberg.

– Fšrsta dagen hŠr var jobbig. Jag har burit pŒ sŒ mycket och nŠr jag vŒgade slŠppa lite efterhand och bšrja prata, sŒ mŠrker jag att jag inte kŠnner mig sjŠlv. Jag har som anhšrig kŠnt mig sŒ otroligt ensam, fšrklarar Susanne Strandberg som tycker att det varit stŠrkande att vara tillsammans med andra i liknande situation.

De har en sjuŒrig son och har under kursen kommit fram till att, fšrutom familjetid, sŒ skall de prioritera vuxentid, bŒde tillsammans och genom att pusha fšr att de ocksŒ tar den var och en fšr sig. De har ocksŒ bestŠmt att de skall fšrsška vara Šrliga mot sig sjŠlva.

– Efter den hŠr veckan ser jag Gunnar som den mŠnniska han var, inte den Gunnar som jag fšrknippar med sjukdomen cancer, sŠger Susanne Strandberg.

NŠr de kommer hem skall Susanne gšra en loppmarknad och skŠnka pengarna till bland annat Cancerfonden och Gunnar har bestŠmt sig fšr att starta en mštesplats pŒ nŠtet fšr mŠnniskor som haft pancreas cancer.

 

ÓAtt haft cancer Šr en fantastisk mšjlighet att Šndra sitt liv.Ó

Stig Dahlgren, kursanordnare.

 

ÓJag kan avstŒ frŒn sexualiteten nu nŠr jag šverlevt, tŠnker mŒnga. Men det Šr viktigt att bejaka sina behov.Ó

Kerstin Moberg, sexolog och smŠrtsjukskšterska

 

ÓNu nŠr jag Šr frisk skšljer allt šver en som en jŠttevŒg. IstŠllet fšr att vara glad har jag varit ledsen.Ó

Janita Strutz, kursdeltagare som haft gynekologisk cancer.

 

ÓAtt vara anhšrig till en som har cancer Šr som att ha fŒtt flera jobb man inte sškt; man fŒr vara sjukvŒrdspolitiker, sjukskšterska, barnpsykolog, kurator, dietist och samordnare.Ó

Susanne Strandberg

 

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Maja Kristin Nylander

 

Bildtext:  1 + 2

– Det Šr bra att Œka ivŠg till en š fšr att prata. HŠr Šr det lugnt; ingen sjukvŒrd och inget som stšr, sŠger Stig Dahlgren som hŒller i kursen som vill sŠtta fokus pŒ den anhšrige och hjŠlpa par att hitta tillbaka till varandra efter att ha haft cancer.

 

Bildtexter: 4 - 7

    Nu skall vi bšrja prata pŒ ett djupare plan, inte bara om cancern utan annat ocksŒ, intygar Johan Engstršm som tillsammans med sin sambo Janita Strutz Šr oerhšrt tacksamma šver de insikter de fŒtt under kursveckan och insett vilket fint nŠtverk de har omkring sig hemma.

 

Bildtext: 2

Gruppen ger styrka. NŠr man vŠl kŠnner tillit kommer berŠttelserna. Kursen pŒ BrŠnnš syftar till att man skall hitta tillbaka till varandra, men ocksŒ synliggšra den som inte varit sjuk i cancer.

(StŒende frŒn vŠnster: samtalsterapeut Gertrud Wide, sexolog Kerstin Moberg och Stig Dahlgren.)

 

Bildtext: 8- 10

– Nu har jag fŒtt ett startskott att komma igen. Vi skall ta var pŒ vŒrt fšrhŒllande och jag skall bšrja leva som frisk och Œteruppta mitt musikintresse, sŠger Gunnar Strandberg som haft pancreas cancer.

 

 

www.livslust.net