Ingress: Seyhan Sevinç från Majorna var 22 år när hon började sitt första jobb. I Istanbul.

Nu har hon arbetat ett år i Turkiet och lärt sig massor. Både om sig själv och sitt nya yrke.

Bröd: Det har varit ett omtumlande och lärorikt år för Seyhan Sevinç. Visserligen hade hon bott hemifrån, tillsammans med tre jämåriga tjejer, under tiden hon utbildade sig till textilingenjör i Borås. Men hon hade aldrig satt sin fot i Istanbul till för ett år sedan.

För säkerhets skull följde Seyhans pappa med den första månaden för att stötta henne och ordna lägenhet.

I dag känner hon sig hemma i Istanbul. Hon pratar tillräckligt bra turkiska för att bli förstådd och har inga svårigheter med att ta sig fram i den före detta metropolen.

- Livet är väldigt annorlunda här. I Sverige är allt stabilt, med ordning och struktur. Här är det ordning, men ändå oreda, säger.

Seyhan Sevinç.

Egentligen är jobbet som klippt och skuret för henne. Hon har alltid varit intresserade av mode och trender, och av olika material. För henne är ett plagg inte bara ett plagg, utan en hel historia.

Det innebär bland annat att hon håller sig à jour med vad som händer i tygbranschen och på så sätt håller huvudkontoret uppdaterat om nya trender.

När en designer, eller inköpare, skickar en tygbit från Sverige är det hennes uppgift att leta upp motsvarande kvalitet och struktur i Turkiet. Hon kollar upp att den tilltänkta leverantören har kapacitet och priser som passar Lindex.

I dag bor hon ihop med en turkisk väninna ett stenkast från sin arbetsplats. Sin förra hyreslägenhet lämnade hon efter att hyresvärdinnan höjde hyran med femtio procent från ena dagen till den andra, efter att hon bott där i närmare ett år.

Nu betalar hon 450 miljoner turkiska lira, eller 2 800 kronor i månaden. Eftersom det är så hög inflation i Turkiet får hon ut sin lön i dollar. Den räcker gott till uppehälle och vackra klädesplagg.

- Modet är mycket längre fram här. Folk är snabbare på att ta till sig trender. I Göteborg har väldigt många ungdomar samma stil, menar Seyhan Sevinç.

Hon är helt betagen i staden stora utbud och tröttnar aldrig på att promenera runt i kvarter som börjar med nybyggda hus och med märkesbutiker och slutar med gamla skraltiga byggnader där det serveras turkiskt kaffe i en liten gränd.

Seyhan Sevinç saknar Göteborg och sin familj och alla vänner. Ändå har hon bestämt sig för att stanna minst ett år till i Istanbul, eller maximalt två år.

Därefter vill hon komma hem och använda sig av alla sina nya kunskaper. Sedan kanske hon tar vidare ut i världen igen. Gärna till någon annan storstad.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Agneta Slonawski

Bildtext: Seyhan Sevinç från Majorna är nöjd med sitt första jobb. Hon är textilingenjör och arbetar i Istanbul. Staden har omfamnat henne och nu har hon svårt att släppa taget.

Namn: Seyhan Sevinç

Ålder: 23 år

Bor: I en trerumslägenhet i centrala Istanbul.

Familj: Föräldrar och tre äldre syskon i Göteborg.

Intressen: Aerobic-träning, mode och trender.