Ingress:

 

Nyligen tog de studenten pŒ naturvetenskapliga programmet. Nu praktiserar de mot betalning pŒ Landvetter flygplats. Allt fšr att fŒ en bŠttre bild av vad ingenjšrsyrket innebŠr.

 

Bršd:

Utrikeshallen pŒ Landvetter flygplats andas fšrvŠntningar. Familjer med stora resvŠskor baxar sig in genom svŠngdšrrarna medan andra vŠntar pŒ att nŠra och kŠra skall anlŠnda. Men det Šr inte hŠr som Lisa MŒnsson, Simon Larsson och Christoffer Mathiesen arbetar, utan ett stenkast bort i administrationsbyggnaden.

De befinner sig i halvlek av sin praktikperiod och har svŒrt att hitta nŒgra nackdelar. Inte ens frŒgor om lŒng resvŠg och fŒ sovmorgnar fŒr dem att nappa pŒ kroken. Praktiktiden pŒ Landvetter flygplats har varit šver all fšrvŠntan.

     Jag fŒr ta mycket ansvar och att de litar pŒ mig som praktikant. Det fŒr mig att kŠnna att jag avlastar dem och gšr nytta. Jag arbetar ungefŠr som en projektledarassistent, sŠger Lisa MŒnsson.

Under sina tvŒ mŒnader pŒ projektavdelningen har hon gŒtt pŒ mšten, tagit del av besiktningar och arbetat med dokumentšverfšring och tagit fram underlag till entreprenšrer genom att inventera entreprenšrsomrŒdena pŒ flygplatsen. Det vill sŠga: Vad finns det fšr utrymme fšr fikarum, toalett- och duschmšjligheter fšr byggarbetare och vilka uppstŠllningsplatser finns det fšr containrar i dag? Hur ser behovet ut framŒt och vilka lšsningar kan man tŠnka sig?

Fšr att fŒ en klarare bild av det hela gŒr Lisa MŒnsson runt och intervjuar anstŠllda och fotograferar med sin mobilkamera.

Det roligaste har varit att trŠffa alla mŠnniskor. NŠr jag Šr ute fŒr jag tips pŒ nya ytor som kan anvŠndas av entreprenšrer, sŠger Lisa MŒnsson som skall gŒ vidare med att ansvara fšr en kontorsflytt mellan tvŒ vŒningar.

Det innebŠr att hon skall skšta all logistik frŒn šnskemŒl pŒ sittplats av medarbetare till att boka flyttfirma, bestŠlla tid fšr elektriker och flyttstŠdning. Allt inom en bestŠmd tidsram.

– Det kŠnns lite stressigt, men det Šr bra att fŒ hŒlla en deadline, sŠger hon och tar fram mappen som hennes tvŒ handledare sammanstŠllt till henne infšr praktiken.

I den stŒr det allmŠnna kontaktuppgifter, men Šven formulerade uppdrag. BŒde hon och Simon Larsson har kŠnt frŒn dag ett att de varit medrŠknade pŒ arbetsplatsen, dŒ de fick digital almanacka och mejladress och bšrjade skriva arbetsdagbok. Praktikanterna fšljer med sina handledare pŒ mšten och har regelbundna samtal om praktiken. Arbetsiden Šr nio till fyra, fem dagar i veckan.

Simon Larsson har lŠst naturvetenskap med inriktning miljš pŒ gymnasiet och fŒtt flera uppgifter, varav den stšrsta Šr att inventera kemikalilistor, pricka av vad som finns och uppdatera databasen.

     Att inventera kemikalielistorna innebŠr att man fŒr se sŒ mŒnga olika stŠllen som verkstŠder och brandstation. Det som Šr roligt med att arbeta hŠr Šr att flygplatsen Šr som ett litet samhŠlle. Jag fŒr trŠffa folk frŒn mŒnga olika yrkesgrupper som arbetar ihop. Folk svarar mer Šn gŠrna pŒ frŒgor och Šr otroligt hjŠlpsamma, sŠger han.

Det han tar med sig frŒn fšrsta delen av sin praktikperiod Šr flera saker; en viktig lŠrdom Šr att vara ordentlig fšrberedd pŒ vilka kemikalier han vill ha svar om, att gšra listor i fšrvŠg och stŠlla tydliga frŒgor. Allt fšr att effektivisera tiden ute pŒ golvet. 

Praktikanterna kŠnner sig nšjda med att ha fŒtt kŠnna pŒ vad det innebŠr att verka inom ingenjšrsyrket. De kŠnde sig lŠtt fšrvirrade innan om vad ingenjšrsyrket egentligen innebar, men under praktiken har de fšrstŒtt att varje inriktning kan leda till ett antal olika arbetssysslor. Nu Šr det snarare sŒ att det Šr svŒrt att vŠlja. Alla tre Šr inne pŒ att lŠsa vidare ingenjšrs- eller teknikspŒret.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Emelie Asplund

 

Bildtext:

Lisa MŒnsson, Simon Larsson och Christoffer Mathiesen har fŒtt ut en hel del av praktikperioden pŒ Landvetter flygplats. Det rett ut begreppen fšr dem om vad en ingenjšr gšr och lett till att de vill lŠsa vidare.

 

     Det Šr jŠtteroligt att fŒ ansvar och vara med om att knyta ihop pŒsen, sŠger Lisa MŒnsson som gjort tvŒ av fyra mŒnaders praktik med att inventera entreprenšrsomrŒden pŒ Landvetter flygplats.

 

En stor del av sin arbetstid Šr Lisa MŒnsson ute och inventerar ytor fšr entreprenšrer pŒ flygplatsens omrŒde. Hon tycker det Šr lŠrorikt och roligt att trŠffa olika mŠnniskor och vara med pŒ besiktningar och byggmšten.

 

Bildtext:

 

TekniksprŒnget fungerar som en utvecklande period mellan studenten och hšgskolan. Praktikanterna pŒ Landvetter flygplats har lŠrt sig massor om arbetslivet och vet lite mer om ingenjšrsyrket, efter bara tvŒ mŒnader.

 

Simon Larsson tycker att praktikperioden varit lŠrorik. Han tackade nej till en plats pŒ Handelshšgskolan fšr att ta chansen till betald praktik.

 

Bildtext:

Lisa MŒnsson, Simon Larsson och Christoffer Mathiesen har haft sommarjobb innan, men praktikplatsen pŒ Swedavia och Landvetter flygplats Šr deras fšrsta jobb pŒ ett stort fšretag. De ar helnšjda med sina praktikplatser.

 

Vad har du fŒtt med dig frŒn praktiken?

 

Lisa MŒnsson, 19 Œr, projektavdelningen

Hittills har jag fŒtt med mig otroligt mycket kunskap – bŒde om hur man arbetar som projektledare och vad det innebŠr – men ocksŒ fakta inom flera olika omrŒden som mark, bygg, energi och HR. Jag fŒr dessutom flera tips pŒ utbildningsmšjligheter och Œsikter som Šr bra infšr mitt val.

 

Simon Larsson, 19 Œr, miljšavdelningen

Jag har pratat mycket om andras erfarenheter och fŒtt en stor inblick i vad man kan gšra yrkesmŠssigt. Det Šr mycket som verkar roligt och jag har fšrstŒtt att jobbet inte behšver bli smalt fšr att man har lŠst nŒgot tekniskt.

 

Christoffer Mathiesen, 20 Œr, avdelningen fšr infrastruktur

Det har gett arbetslivserfarenhet och jag har fŒtt mer inblick i hur en flygplats fungerar. Sen har det inspirerat mig till att plugga vidare pŒ en teknisk linje.