Ingress:

Att fŒ Œterfšrenas med sin familj har betytt allt fšr Zozan Hussein. Som ensamkommande barn tvingades hon mogna snabbt. Fšr knappt tvŒ Œr sedan kom hennes familj hit. Snart flyttar de in i en lŠgenhet med eget kontrakt.

 

Bršd:

Det sportlov i Gšteborg. Zozans och hennes tre yngsta syskon Šr lediga frŒn skolan. De sitter i pyjamas och tittar pŒ barnprogram pŒ TV. Storebror Rezan som Šr 20 Œr gšr praktik pŒ en sšmnadsverkstad. FšnsterbrŠdet pryds fortfarande av jultomtar i porslin. Kšksfšnstret stŒr uppslaget pŒ vid gavel. Barnens mamma, Ramzijah Abdullah, Šr i full gŒng med att fritera falafel i en kastrull med solrosolja.

– Det Šr livsviktigt fšr mig att vi Œterfšrenats. Det var min dršm sŒ lŠnge att vi skulle bo tillsammans i en lŠgenhet och inte vara skilda lŠngre, som vi var nŠr jag skickade Zozan till Sverige. Jag Šr jŠtteglad šver att vara i Sverige nu; mina barn fŒr gŒ i skolan. De Šr trygga. Det Šr stor skillnad mot nŠr vi levde som flyktingar. Det Šr som det skall vara fšr en familj, sŠger Ramzijah.

En stjŠrnklar natt fšr snart sex Œr sedan korsade familjen grŠnsen till Turkiet. Zozan berŠttar att det var ett par dagars vandring frŒn deras hem, pŒ den syriska landsbygden, till den syriska grŠnsen. Hon minns inte sŒ mycket frŒn fŠrden mer Šn att det var mšrkt och att de alla var rŠdda och att barnen var tvungna att vara tysta.

NŠr de kom till Turkiet bestŠmdes det att pappan skulle stanna fšr att fšrsška fŒ byggjobb i en stšrre stad och att resten av familjen skulle ta sig till Aten. Efter det har de inte hšrt sŒ mycket av honom, men de vet att han stannat i Turkiet och skaffat sig en ny familj dŠr.

Innan flykten hade Zozan knappt varit utanfšr sin egen familjekrets och hennes mamma Ramzijah var van att rŒdgšra med sin make. Hon bodde fyra Œr i Aten med sina barn i Aten. Det har frestat pŒ och de har alla varit med om saker i Grekland som de helst vill glšmma. Att sŠnda sin Šldsta dotter till Sverige som 15-Œring var ett stort och svŒrt beslut fšr Ramzijah Abdullah.

– Jag oroade mig sŒ att jag nŠstan blev sjuk, men vad skulle jag gšra? Trots att jag visste att Migrationsverket i Sverige antagligen skulle ge henne uppehŒllstillstŒnd och att vi skulle kunna Œterfšrenas i framtiden, sŒ var jag orolig hela tiden. Vi mŒdde inte alls bra under de Œren.

Den fšrsta tiden i Aten var oerhšrt svŒr. BŒde hon och barnen, som i dag Šr mellan Œtta och tjugo Œr, fick sova dŠr det fanns plats. De tog sig in till centrala Aten, fšr att stŒ i kyrkornas matkšer och fŒ ett mŒl mat och kanske en frukt. NŠr de fick kontakt med UNHCR blev livet blivit lŠttare. VolontŠrer har hjŠlpt dem, sŒ att de fŒtt tillfŠlliga uppehŒllstillstŒnd och dŠrmed kan ršra sig utan att bli tagna av polisen.

I fyra Œr bodde hon och hennes barn i en utdšmd lŠgenhet i en fšrort i Aten. TvŒ av de Œren befann sig Zozan i Sverige fšr att sška uppehŒllstillstŒnd fšr sig sjŠlv och sedan fšr sin familj. Allt fšr att de skulle kunna Œterfšrenas. Hon var bara 15 Œr och det var en svŒr tid Šven fšr henne, trots att hon hade nŠstan daglig kontakt med sin mamma pŒ telefon. Hennes lillasyster Robins fotografi stod pŒ hedersplats under de hŠr Œren. Hon bodde i ett hem fšr ensamkommande barn i Gšteborg och hade svŒrt att fšrstŒ alla regler och koder i det nya landet.

– Jag kommer ihŒg att jag ar avundsjuk nŠr jag sŒg andra storasystrar gŒ hand i hand med syskon. Jag lŠngtade sŒ efter att gŒ ut i parken med mina syskon, minns Zozan.

SŒ blev det ocksŒ. Vid tvŒ tillfŠllen Œkte hon ned till Grekland fšr att hŠlsa pŒ sin familj, nŒgra veckor under sommarlovet. Hon sŠger att tror att de mštena rŠddade livet pŒ henne. VŠntan pŒ Œterfšreningen var nŠra, men det kŠndes som en oŠndlig strŠcka fšr henne. Hon klarade sig bra praktiskt. Skolan och svenska sprŒket gick som en dans. Men hennes lŠngtan var rent fysisk och kŠndes i hela kroppen. Framfšr allt hšll hon pŒ att brytas ned psykiskt pŒ att leva utan sin familj. Efter Œterfšreningen har hon blivit hel igen.

– Man kan inte beskriva med ord vad det betyder. Jag Šr tacksam. Hoppet har kommit tillbaka till mig och jag har blivit gladare. Nu Šr det som om ingenting Šr omšjligt fšr mig i livet. Fšrut trodde jag verkligen pŒ att det inte skulle gŒ sŒ att fick leva tillsammans igen pŒ riktigt, men det gjorde det. SŒ nu vet jag att allting gŒr, Šven om man tror att det Šr tvŠrtom, fšrklarar Zozan.

I dag finns det nŒgon bredvid henne nŠr hon behšver rŒd och hon fŒr kŠrlek. Men det tog ett litet tag innan hon och mamma hittade tillbaka till sina roller igen. NŠr Ramzijah Abdullah kom till Arlanda den 20 juni 2015, hade Zozan fšrŠndrats en del. Hon hade klarat av mycket pŒ egen hand under flera Œrs tid och vŠxt frŒn en osŠker tonŒring till en sjŠlvstŠndig ung kvinna. Fšrst ville Zozan inte flytta ihop med sin mamma. Hon hade fŒtt smak pŒ friheten och ville helst ha en egen lŠgenhet eller mšjligtvis bo kvar pŒ hemmet fšr ensamkommande barn.

– Jag fšrstŒr inte hur jag tŠnkte egentligen, sŠger hon i dag och skrattar gott Œt minnet.

I dag har mamma Ramzijah huvudansvaret i familjen, men Zozan tŠcker upp och hugger in med matlagning och passning av syskonen om mamman Šr borta. Zozan har mycket pŒ gŒng precis som de flesta ungdomar. Hon kŠmpar med gymnasiet och dessutom har hon skaffat sig ett helgjobb som frukostvŠrdinna pŒ ett hotell i centrala Gšteborg.

– Det Šr roligt att arbeta och det gŒr bra. Skolan tar lite lŠngre tid nu fšr jag Šr mer trštt. SvŒrast Šr matten, sŠger hon.

Men det tyngsta lasset att bŠra tycker hon Šr alla papper. Det Šr brev och kallelser och information av alla de slag som hšr en flerbarnsfamilj till. Plus allt annat som ršr en familj i etableringsfasen.

– Det Šr jŠttejobbigt. Jag vet inte hur man skall gšra med allting. Jag hatar verkligen papper, sŠger Zozan och tar sig med bŒda hŠnderna om huvudet.

Som mŒnga andra ensamkommande barn upplevde hon att hennes uppdrag var i det nŠrmaste ošverstigligt i bšrjan nŠr hennes familj kom. Fšrutom sin egen skola, fšrvŠntades hon klara av att vara bŒde tolk och logistiker bland socialfšrvaltningsmšten, mšten pŒ arbetsfšrmedlingen, skatteverket och kontakter med syskonens skolor. I dag Šr det en stor skillnad. Hennes mamma fšrstŒr en hel del och hon kan prata lite svenska och Zozans syskon pratar flytande.

– Till och med min lillasyster Robin pratar bŠttre Šn jag. Hon bryter nŠstan inte alls, konstaterar Zozan sjŠlvkritiskt.

NŠr det kommer post eller papper numera, som hon inte fšrstŒr, brukar hon be sin mamma Œka till Migrationscentrum i city, sŒ att de fŒr fšrklara pŒ arabiska fšr Ramzijah.

– Vi har fŒtt mycket hjŠlp i Sverige, men inte frŒn myndigheter. Vi har fŒtt stor hjŠlp av vanliga svenskar. Barnens lŠrare har varit hŠr och Štit mat och de har haft med sig mšbler. Andra svenskar som vi lŠrt kŠnna har kommit hit pŒ kalas. Det kŠnns bra och viktigt fšr oss. Det kŠnns som att de vill ha oss hŠr i Sverige, nŠr de vŠljer att komma hem till oss, fšrklarar Ramzijah.

I dag lŠser hon svenska fšr invandrare (SFI) och berŠttar stolt att hon kommit upp till nivŒ B. Hon Šr 45 Œr och har fštt fem barn och varit hemmafru i hela sitt liv. Helst av allt skulle hon vilja utbilda sig till att arbeta pŒ en fšrskola. En av barnens lŠrare hjŠlpte henne till att provjobba en vecka pŒ en fšrskola i nŠrheten. Det gillade hon skarpt.

– I Sverige Šr det tryggt. Vi har tak šver huvudet och vi Šr tillsammans och snart flyttar vi in i en egen lŠgenhet med fšrstahandskontrakt, sŠger Ramzijah Abdullah nšjt och berŠttar att den ligger pŒ Œttonde vŒningen i en stadsdel i nŠrheten.

Visserligen Šr den betydligt mindre Šn lŒnelŠgenheten de har bott i hittills, men att ha ett eget kontrakt Šr bšrjan pŒ nŒgot nytt. Ramzijah har tagit beslutet att de smŒ barnen skall gŒ kvar i sina skolor, tills vidare. Just fšr att det skall bli sŒ lite fšrŠndring som mšjligt i deras nya liv.

Ingen av de yngre barnen vill flytta. De vill inte ha nŒgra mer fšrŠndringar. De Šr nšjda med den gamla lŠgenheten fšr de har alla sina kompisar i nŠrheten. SmŒbrorsorna Redar och Sipan dršmmer om att spela fotboll nŠr de blir stora och minstingen Robin har sŒ mŒnga kompisar att rŠkna upp sŒ hennes tio fingrar rŠcker inte till.

– Det Šr bra med Gšteborg. Nu kŠnner vi till Hisingen. Vi skall stanna hŠr och jag skall lŠra mig bŠttre svenska, sŠger Ramzijah som tycker att sprŒket har varit det absolut svŒraste och stšrsta hindret.

– NŠr vi var pŒ flykt flyttade vi hela tiden, sŠger Zozan. Nu har vi en bestŠmd plats liksom, som Šr vŒr. Fšrut var det ingen idŽ att kšpa saker eftersom vi snart skulle flytta, sŠger hon.

Snart bšrjar del tvŒ i livet i Sverige.

Allt tack vare att Zozan kom hit som ensamkommande barn och att hennes familj fick mšjlighet att Œterfšrenas. Mycket har hŠnt i vŠrlden och migrationspolitiken sedan Migrationsverkets beslut om Œterfšrening fšr Zozans familj togs.

– Det som hŠnder nu Šr jŠttejobbigt fšr alla de som redan Šr i Sverige eller de som Šr pŒ vŠg hit. Jag Šr rŠdd att invandrare inte skall fŒ komma alls till Sverige i framtiden. Jag har hšrt talas om att det finns ett parti som vill vara med Sverigedemokraterna. Det kŠnns inte sŒ tryggt hŠr heller lŠngre. Jag vill inte vara orolig fšr att vi skall behšva flytta en gŒng till, sŠger Zozan som vill bygga sin framtid i lugn och ro i sitt nya hemland.

– Jag vet inte vad jag vill bli nŠr jag Šr klar med gymnasiet. Men jag tror att jag vill jobba och tjŠna pengar. Sen skulle jag vilja arbeta pŒ ett boende med ensamkommande barn och hjŠlpa dem som varit i min situation, sŠger hon.

 

Byline: Agneta Slonawski

Bildbyline: Sofia Sabel

 

Bildtext: i Aten:

 

Familjen bodde i ett par tunnelbanestationer utanfšr centrum. Det var ett fšrfallet omrŒde dŠr det fanns gott om flyktingar frŠmst frŒn Syrien och Afghanistan, men ocksŒ fattiga greker. En man som hjŠlpte flyktingar i Aten letade reda pŒ en lŠgenhet till Ramzijah. Hon gjorde sitt bŠsta fšr att gšra fint; satte kartongbitar šver spruckna rutor, tejpade fast lšsa ledningar och mŒlade hallen i en ljust grŒ ton. ResvŠskorna under sŠngarna fungerade som garderober.

6982 R:

– SprŒket har varit det svŒraste och det stšrsta hindret, sŠger Zozans mamma Ramzijah Abdullah.

 

      Trots att folk sa att vi hade en god chans att fŒ komma till Sverige och Œterfšrenas med Zozan, sŒ mŒdde vi inte bra under Œren pŒ flykt i Grekland, sŠger Zozans mamma Ramzijah Abdullah.

Eller:

      Mamma Šr det bŠsta jag har, sŠger Zozan Hussein.

 

Zozan:

      Det Šr svŒrt att tŠnka nŠr man Šr ung. Jag vet inte vad jag vill bli nŠr jag Šr klar med gymnasiet. Men jag tror att jag vill jobba och tjŠna pengar, sŠger Zozan som kom hit som ensamkommande barn och har ett helgjobb som frukostvŠrdinna pŒ ett hotell.

 

7109+7066

      Livet Šr inte kul utan fotboll, sŠger Sipan som vŠntar pŒ att det skall bli kvŠll sŒ han fŒr kolla pŒ nŠr Barcelona spelar fotboll pŒ TV.

– Det Šr inte bra fšr mŠnniskor att vara borta frŒn sin familj, konstaterar Ramzijah Abdullah.

Soffan (6798)

Vi hade ett stort hopp om att komma till Sverige, i och med att Zozan fanns hŠr och sškte uppehŒllstillstŒnd. €ndŒ mŒdde vi inte bra nŠr vi vŠntade flera Œr i Grekland, sŠger Ramzijah med barnen Robin, 8, Redar, 11, Sipan, 13 och Zozan, 19 Œr. (Storebror Rezan Šr pŒ praktik denna dag.).

 

6798 + 6848

Fyrarummaren Šr full av flyttkartonger. Familjen har fŒtt ett fšrstahandskontrakt. Den nya lŠgenheten ligger bara ett par spŒrvagnsplatser dŠrifrŒn.

 

7037

– Det enda jag šnskar Šr att mina barn skall studera och fŒ ett bŠttre liv, sŠger Ramzijah.

7093

– Den stšrsta turen jag haft det Šr min mamma, sŠger Zozan som hjŠlper till med att ta halva ansvaret hemma.

 

7024

Minstingen Robin talar felfri svenska nu och har bara vaga minnen av Grekland. Hon ritar och skriver dagbok och har massor av kompisar.