ingress:

 

Linda Zwamp gillar hŠngbršst. Och singelpattar, liksom silverconbršst. De ingŒr numera i hennes kollektion med silversmycken. En hŠngande symbol som hon hoppas skall gšra kvinnor mer stolta šver sina bršst.

 

bršd:

 

Vid gott vŠder tar Linda Zwamp sin elrullstol frŒn enplansvillan i Mšlndal till verkstaden vid Redbergsplatsen, som hon delar med fyra andra silversmeder. VŠl dŠr installerar hon sig vid sitt arbetsbord med anor frŒn 60-talet. Bordsskivan Šr gjord av decimetertjockt mšrkt trŠ, patinerad av arbetande hŠnder och bŠr spŒr av smŒ verktygshack. Arbetsbordet har varit Linda Zwamps mammas som var guldsmed och hade sin verkstad hemma i kŠllaren i Hagen, i vŠstra Gšteborg. Som liten lekte Linda i en barnhage, mitt i verkstan. Men hon har inga direkta bildminnen frŒn den fšrsta tiden. DŠremot doftminnen med en blandning av oxid och metall och starka hšrselminnen.

- Jag ville absolut inte syssla med samma sak som min mamma, men nŠr jag var trettio och gick en prova-pŒ-kurs, sŒ klickade det till. NŠr jag satte igŒng mindes jag ljudet frŒn mammas verkstad och jag hšrde direkt nŠr jag smŠrglade fel. Det var en mŠrklig upplevelse, minns Linda Zwamp.

Och en slags vŠndpunkt i livet. DŒ arbetade hon pŒ en rekryteringsbyrŒ och hade tagit sig vatten šver huvudet. Hon var utarbetad, hennes sjukdom (EDS, en genetisk bindvŠvssjukdom), blev vŠrre och hon var tvungen att stanna upp och stiga av banan ett lŒngt tag. Tills dess hade hon inte trott att det skulle fungera att arbeta med hŠnderna, eftersom sjukdomen gšr henne svag i och med šverršrliga leder, som bland annat gšr att axeln hoppar ur led i tid och otid.

Men hennes fingrar fungerade med det finmotoriska arbetet och hon bšrjade sŒ sakteliga utbilda sig till silversmed och gjorde annorlunda smycken som hon sjŠlv skulle vilja bŠra, men hade svŒrt att hitta i nŒgon affŠr.

SŒ var det det hŠr med bršst. Det startade helt enkelt med en funderare šver mediebilden om kvinnor, skšnhet och bršst och kommentarer om hennes egna stora bršst och att hon trots att hon ser sŒ ung ut, har barn som Šr 13 och 17 Œr gamla.

- Jag vill att det skall synas spŒr pŒ min kropp att jag ammat tvŒ barn. Och jag vill visa mina dšttrar att jag Šr stolt šver det, sŠger hon.

Men tillblivelsen av hennes fšrsta silverbršst var egentligen en ren slump. Hon hšll pŒ att gšra en sŒ kallad Šnglakula, i tvŒ halvor, pŒ utbildningen - och misslyckades. Det blev en kupa och av misstag lšdde hon pŒ en liten kula ovanpŒ som liknade en bršstvŒrta. Vips var det fšrsta hŠngbršstet fštt. Det ledde till skŠmt och skratt bland klasskamraterna, men de flesta gillade vad de sŒg, sŒ Linda fortsatte pŒ bršstbanan. Det Šr drygt tre Œr sedan nu. Sedan dess har hon hamnat i rullstol och Šr Šnnu mer begrŠnsad i sitt arbete. Arbetet med bršstsmyckena lšser hon med stort tŒlamod, specialtŠnger och hjŠlp av kollegor. Men hon kan bara jobba ett litet antal timmar varje vecka, sedan mŒste hon vila dubbelt sŒ lŠnge. Det gšr att kollektionen Šr liten.

- Bršst stŒr fšr sŒ mycket; allt frŒn mataffŠr till barn till kvinnlighet och sexualitet. Det Šr en kroppsdel som kvinnor skall visa och samtidigt inte fŒr visa hur som helst - klyftan mellan bršsten gŒr bra att visa, men absolut inte bršstvŒrtan, sŠger Linda Zwamp.

Just dŠrfšr gšr hon vŒrtgŒrden pŒ sina smycken i guld - som en prick šver i:et. HŠngbršsten Šr absolut inga taxšron, utan ser ut som bršst gšr mest och singelpattarna heter sŒ fšr att de Šr mindre och oftast bŠrs en i taget och klŠr šronsnibbarna. Silverconsmycket dŠremot vŠger 3,5 gram och Šr stort och synligt. Det manar ofta till reaktioner, nŠr folk vŠl ser att det Šr ett bršst som hŠnger runt halsen, vill sŠga.

- Jag vill avdramatisera bršstfixeringen. Har man stora bršst, fšrvŠntas man sitta lite hopkurad och dšlja dem och har man smŒ bršst lŠr man sig att sitta hopkurad fšr det. Jag šnskar att bršst skulle fŒ synas mer och att de inte skall vara sŒ tabu. Jag menar inte att folk skall gŒ omkring nakna pŒ dagarna, men Œtminstone vara stolta šver sina bršst, oavsett om de Šr stora eller smŒ.

Men nŒgon fullšdd guldsmed kommer hon aldrig att bli. Hennes kropp orkar inte med guldsmedsarbetet. Och hon klarar inte av fšr mycket precisionsarbete lŠngre. Men silverbršsten Šr viktiga i hennes liv och varje gŒng hon har en halv arbetsdag i verkstan Šr en seger. Alla uppmuntrande kommentarer om silverbršsten gšr att hon fortsŠtter.

- Som jag ser det finns det tvŒ lŠgen: Det ena Šr att tycka synd om mig sjŠlv. Det andra Šr att gšra nŒgot Œt saken. Det viktiga Šr att inte ge upp. Visst, jag sitter i rullstol och Šr sjukskriven, men jag har hittat en nisch i livet. Det Šr viktigt fšr att orka fortsŠtta. Varje gŒng jag kan skriva pŒ Facebook: Mer bršst Œt folket! kŠnns det som om jag utfšr nŒgot viktigt.

 

Fotnot:

 

Linda Zwamp samarbetar med Rosa bandet och Cancerfonden med sina silverbršstsmycken.

 

byline: Agneta Slonawski

bildbyline: Maja Kristin Nylander

 

bildtext: 

Bršsttillverkning med munblŒs de flesta anvŠnder en modernare variant av gasol till lšdning, men jag anvŠnder min mammas gamla sŒ som folk har gjort i alla tider! . Linda Zwamp tillverkar bršst i olika storlekar till sin nya kollektion och ger sitt bidrag till Cancerfonden i Œr. Allt fšr att ge fler bršst Œt folket.

 

bildtext:

Fler bršst Œt folket! Det Šr Linda Zwamps melodi. Hon arbetar korta pass pŒ grund av sin svŒra sjukdom, men ser det som en fšrmŒn att kunna utfšra en syssla som silversmide. Att hon dessutom gšr bršst Šr ett stort plus.

 

bildtext:

Sommartid Œker Linda Zwamp runt pŒ vikingamarknader med familjen fšr att sŠlja sina hantverk och instruera besškarna i gamla tiders hantverk, kultur och lekar.

 

 

 

 

Namn: Linda Zwamp

lder. 37 Œr

Bor: I Mšlndal

Familj: Man och tvŒ tonŒrsdšttrar

Jobbar med: €r sjukpensionŠr arbetar med silversmide.

Intressen: Vikingatida hantverk, kultur och idrotter.

 

LŠs mer pŒ:

www.silverbršst.se